Cara Membuat Pintasan Desktop pada Windows 10 dengan Cara Mudah

Windows 10 masih membolehkan anda membuat pintasan desktop ke aplikasi, fail, folder, dan juga laman web. Ikon desktop mungkin agak ketinggalan zaman, tetapi ia masih berguna sebagai sebahagian daripada desktop yang tersusun dengan baik.

Cara Membuat Pintasan ke Aplikasi

Untuk melakukan ini dengan cara yang mudah, buka menu Mula Windows 10. Cari aplikasi yang ingin anda gunakan dengan menatal senarai Aplikasi di sebelah kiri menu. Sekiranya terdapat dalam senarai jubin di sebelah kanan menu, anda juga boleh menyeretnya dari sana.

Setelah anda menjumpainya, seret dan lepaskan jalan pintas aplikasi dari menu Mula ke desktop anda. Anda akan melihat perkataan "Pautan" muncul semasa anda melayang di atas desktop. Lepaskan butang tetikus untuk membuat pautan ke program, juga dikenal sebagai jalan pintas desktop.

Perhatikan bahawa anda tidak dapat mencari aplikasi dengan nama di menu Mula. Windows 10 tidak akan membiarkan anda menyeret dan melepaskan apa-apa dari hasil carian. Sepatutnya, tetapi tidak.

Cara Membuat Pintasan ke Fail atau Folder

Untuk membuat jalan pintas desktop ke fail, pertama, cari fail di suatu tempat di File Explorer. Tahan kekunci Alt pada papan kekunci anda dan kemudian seret dan lepaskan fail atau folder ke desktop anda. Kata-kata "Buat Pautan di Desktop" akan muncul. Lepaskan butang tetikus untuk membuat pautan.

Memegang Alt diperlukan. Sekiranya anda tidak menekan Alt, Windows akan menunjukkan kata-kata "Pindah ke Desktop," dan ia akan memindahkan folder atau fail ke desktop anda daripada hanya membuat pautan.

Cara Membuat Pintasan ke Laman Web

Di Google Chrome atau Mozilla Firefox, anda boleh membuat pintasan desktop ke laman web dengan cepat. Dengan membuka halaman web, seret dan lepaskan ikon di sebelah kiri bar alamat — biasanya itu adalah gembok atau “i” dalam lingkaran — ke desktop.

Ini tidak berfungsi di Microsoft Edge kerana sebab tertentu. Edge tidak akan membolehkan anda membuat pintasan desktop secara langsung. Namun, anda boleh membuatnya di Chrome atau Firefox, dan ia akan dibuka secara automatik di penyemak imbas web lalai anda — walaupun itu Microsoft Edge.

Bekerja Dengan Pintasan Anda

Apa sahaja jenis jalan pintas yang anda buat, anda boleh mengklik kanannya selepas itu, pilih "Ganti nama", dan ubah namanya kepada apa sahaja yang anda suka.

Anda juga boleh menggunakan semua kaedah di atas untuk membuat jalan pintas di folder lain. Ingin membuat jalan pintas ke laman web atau aplikasi di folder Muat turun anda? Silakan! Cukup seret dan lepaskan ke lokasi yang anda inginkan dan bukannya desktop.

Sekiranya anda tidak melihat jalan pintas di desktop anda, pintasan tersebut mungkin tersembunyi. Klik kanan desktop dan pilih Lihat> Tunjukkan Ikon Desktop untuk menyembunyikannya.

Anda juga dapat memilih ukuran ikon desktop anda dari sini — besar, sederhana, atau kecil. Untuk lebih banyak pilihan ukuran, letakkan kursor tetikus di atas desktop, tahan kekunci Ctrl, dan tatal ke atas dan bawah dengan roda tetikus anda.

BERKAITAN: Cara Menyusun Desktop Windows anda yang tidak kemas (Dan Tetap Melakukannya)