USB 2.0 vs USB 3.0: Sekiranya Anda Meningkatkan Pemacu Kilat Anda?

Komputer baru kini hadir dengan port USB 3.0 selama bertahun-tahun. Tetapi berapa cepat USB 3.0? Adakah anda akan melihat peningkatan kelajuan yang besar jika anda menaikkan pemacu kilat USB 2.0 lama anda?

Peranti USB 3.0 serasi ke belakang dengan port USB 2.0. Mereka akan berfungsi seperti biasa, tetapi hanya pada kelajuan USB 2.0. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa peranti USB 3.0 masih sedikit lebih mahal.

Peningkatan Kelajuan Teoretikal

USB adalah standard dan menentukan "kelajuan isyarat" maksimum untuk berkomunikasi di port USB. Piawaian USB 2.0 menawarkan kadar isyarat maksimum teoretikal 480 megabit sesaat, sementara USB 3.0 menentukan kadar maksimum 5 gigabit sesaat. Dengan kata lain, USB 3.0 secara teorinya lebih daripada sepuluh kali lebih cepat daripada USB 2.0.

Sekiranya perbandingan berakhir di sini, peningkatan akan menjadi tidak perlu. Siapa yang tidak mahu pemacu USB mereka menjadi sepuluh kali lebih pantas?

Sebenarnya, standard ini hanya menentukan kadar penghantaran data maksimum melalui port USB. Peranti akan mengalami masalah lain. Sebagai contoh, pemacu USB akan dibatasi oleh kelajuan memori kilatnya.

Sekiranya anda tidak pasti sama ada anda mempunyai port USB 3.0, lihatlah port USB itu sendiri - port USB 3.0 umumnya berwarna biru di dalamnya. Banyak komputer mempunyai port USB 2.0 dan USB 3.0. Pada foto di bawah, port di sebelah kiri adalah USB 2.0 dan port di sebelah kanan adalah USB 3.0.

Tanda Aras Dunia Sebenar

Jangan lupa teori, mari kita lihat bagaimana pemacu kilat USB 3.0 sebenarnya berfungsi di dunia nyata. Jadi berapa cepat pemacu kilat USB 3.0 daripada pemacu USB 2.0? Baiklah, ingatlah bahawa bergantung pada pemacu tertentu.

Terdapat beberapa penanda aras di luar sana, tetapi ujian Tom Hardware 2013 pada pemacu ibu jari USB 3.0 sangat baru dan menyeluruh. Ujian ini juga merangkumi beberapa pemacu USB 2.0, yang berada di bahagian bawah carta antara 7,9 MB / s hingga 9,5 MB / s dalam kelajuan menulis. Pemacu USB 3.0 yang mereka uji naik dari 11.4 MB / s hingga 286.2 MB / s.

Apa yang sangat menarik di sini adalah variasi kelajuan yang sangat besar. Pemacu USB 3.0 terburuk lebih pantas daripada pemacu USB 2.0, tetapi hanya sedikit. Pemacu USB 3.0 terbaik lebih 28 kali lebih pantas.

Catatan Editor:  jika anda mahukan pemacu kilat USB 3.0 yang hebat, klik di sini untuk yang digunakan oleh How-To Geek.

Tidak menghairankan, pemacu paling lambat adalah yang termurah, sementara pemacu yang lebih cepat lebih mahal. Pemacu terpantas nampaknya mencapai kelajuannya dengan menggunakan memori "empat saluran kilat" dan bukannya satu. Ini jelas lebih mahal.

Harga

Harga masih menjadi faktor besar di sini. Banyak pemacu kilat USB 2.0 sangat murah - sebagai contoh, anda boleh mengambil pemacu denyar USB 2.0 8 GB dengan harga di bawah $ 10 di Amazon. Pemacu kilat 4 GB sering didapati dijual dengan harga $ 5.

Sebagai perbandingan, pemacu USB 3.0 lebih mahal. Pemacu USB 3.0 terpantas juga akan menjadi yang paling mahal. Anda mungkin perlu mengeluarkan $ 40 atau lebih untuk melihat peningkatan kelajuan yang sangat ketara.

Anda perlu bertanya kepada diri sendiri berapa banyak yang anda mahu belanjakan dan untuk apa anda menggunakan pemacu itu. Adakah anda hanya mahukan pemacu kecil dan murah untuk kadangkala memindahkan dokumen? USB 2.0 baik untuk itu. Sebaliknya, jika anda mahukan pemacu untuk penggunaan yang kerap dan kelajuan sangat penting, terutamanya jika anda memindahkan fail besar, anda mungkin memerlukan pemacu USB 3.0.

Ingatlah bahawa hanya kerana pemacu USB 3.0 tidak bermakna semuanya lebih cepat. Pada masa ini, Amazon menjual pemacu kilat USB 3.0 16 GB dengan harga hanya $ 15. Walau bagaimanapun, ulasan menunjukkan bahawa ia berfungsi pada kelajuan yang serupa dengan pemacu USB 2.0. Anda harus membelanjakan lebih banyak untuk peningkatan kelajuan sebenar.

Lihat Tanda Aras Khusus Drive

USB 3.0 membolehkan kelajuan pemindahan jauh lebih pantas, tetapi tidak setiap pemacu akan memanfaatkannya. Faktor lain, seperti kelajuan memori kilat di dalam pemacu, sangat penting.

BERKAITAN: 8 Cara Pengilang Perkakasan Menipu Anda

Sekiranya anda mencari pemacu USB yang baik dan pantas untuk penggunaan serius - dan bukan pemacu $ 5 yang termurah - anda harus mencari penanda aras lebih awal dan menentukan seberapa pantas pemacu pilihan anda. Jangan hanya mempercayai kadar kelajuan yang dikeluarkan oleh pengeluar, kerana pengeluar sering memberi anda angka yang paling berlebihan untuk menyesatkan anda - cari penanda aras bebas sendiri.

Perlu diingat bahawa banyak jenis peranti tidak akan berfungsi lebih pantas hanya kerana mereka menggunakan USB 3.0. Sekiranya anda menggunakan tetikus dan papan kekunci USB, anda tidak akan melihat peningkatan kelajuan input dengan beralih ke USB 3.0. Sudah tentu, akhirnya USB 3.0 akan mengambil alih dan semua peranti akan menggunakan USB 3.0 atau yang lebih baru. Tidak ada salahnya mempunyai peranti seperti USB 3.0 - terutamanya berdasarkan keserasian ke belakang - tetapi tidak ada gunanya membayar tambahan untuk itu. Anda juga boleh memasang peranti USB 2.0 ke port USB 3.0.