Bagaimana Batch Rename Multiple Files di Windows

Ada sekumpulan fail yang anda mahu namakan semula, tetapi tidak mahu melaluinya satu persatu? Windows menyediakan lebih banyak cara untuk melakukan ini daripada yang anda sedar.

Anda boleh menamakan semula satu atau lebih fail dengan Windows Explorer dengan mudah, tetapi anda boleh melakukan lebih banyak lagi dengan Prompt Perintah atau PowerShell. Tambahkan utiliti penamaan semula pihak ketiga, dan kemungkinannya tidak berkesudahan. Mari kita perhatikan setiap pilihan dan bagaimana ia berfungsi.

Namakan semula Beberapa Fail di Windows Explorer

Windows Explorer (dikenali sebagai File Explorer pada Windows 10) sangat mengagumkan. Anda mungkin tahu bagaimana menamakan semula satu fail, tetapi mari kita mulakan dengan asasnya, kerana trik lanjutan menghasilkannya.

Sekiranya anda menggunakan tetikus, anda tidak kurang dari tiga cara untuk memilih nama fail dan menamakannya semula. Awak boleh:

  • Klik untuk memilih fail dan kemudian klik butang "Ganti nama" pada menu Laman Utama.
  • Klik untuk memilih fail dan kemudian klik nama fail yang dipilih.
  • Klik kanan fail dan kemudian pilih "Namakan semula" pada menu konteks.

Dan jika anda lebih suka melekatkan papan kekunci, anda hanya boleh menggunakan kekunci anak panah anda (atau mula menaip nama fail) untuk memilih fail dan kemudian tekan F2 untuk memilih nama fail.

Setelah memilih nama fail - dan anda akan melihat hanya nama fail itu sendiri yang dipilih, bukan peluasan - anda boleh menaip nama fail baru.

Setelah selesai mengetik nama fail, anda boleh menekan Enter (atau hanya klik di tempat lain) untuk menyimpan nama baru.

Di sinilah perkara menarik: anda juga boleh menekan kekunci Tab untuk memilih nama fail seterusnya dalam folder secara automatik sehingga anda dapat segera mula mengetik nama baru untuknya. Terus tekan Tab dan taipkan nama dengan cara ini dan anda boleh menamakan semula semua fail dalam folder dengan mudah jika anda cenderung.

Sekiranya anda menamakan semula sekumpulan fail dalam folder yang sama dan fail tersebut tidak memerlukan nama yang berbeza antara satu sama lain, Windows menyediakan cara yang lebih mudah untuk menamakan semula fail tersebut secara berkumpulan. Mulailah dengan memilih sekumpulan file — anda dapat menahan kekunci Ctrl untuk memilih banyak fail sekaligus, atau Shift untuk memilih berbagai file. Setelah memilih fail, gunakan salah satu perintah ganti nama — butang pada menu Utama, perintah pada menu konteks, atau tekan F2. Anda akan melihat bahawa semua fail tetap dipilih, tetapi yang pertama dalam kumpulan itu akan diserlahkan namanya sehingga anda dapat menaip nama baru.

Ketik nama baru untuk fail dan kemudian tekan Enter atau klik di tempat lain di tetingkap. Semua fail yang dipilih diganti nama menggunakan nama yang baru anda taip, dan ditambahkan dengan angka dalam tanda kurung untuk membezakannya.

Namakan semula Beberapa Fail dari Prompt Perintah

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak kuasa dari itu, anda boleh menggunakan rename atau ren perintah di tetingkap Command Prompt ke satu atau lebih fail. Perintah menerima watak wildcard seperti * dan? untuk memadankan beberapa fail, yang dapat membantu jika anda hanya ingin menamakan semula pilihan fail tertentu dalam folder yang penuh dengan banyak.

Cara tercepat untuk membuka tetingkap Prompt Perintah di lokasi yang anda inginkan adalah membuka folder di File Explorer terlebih dahulu. Dari menu "File", arahkan ke "Buka command prompt," dan kemudian pilih "Open command prompt."

Untuk menamakan semula satu fail, anda boleh menggunakan sintaks arahan berikut:

ren "current_filename.ext" "new_filename.ext"

Petikan itu penting jika nama fail anda mengandungi ruang. Sekiranya tidak, anda tidak memerlukan petikan. Jadi, sebagai contoh, untuk menamakan semula fail dari "wordfile (1) .docx" menjadi "my word file (01) .docx" anda akan menggunakan arahan berikut:

ren "wordfile (1) .docx" "fail perkataan saya (01) .docx"

Oleh kerana renperintah tersebut dapat mengatasi peluasan, Anda juga dapat menggunakannya untuk mengubah peluasan beberapa fail sekaligus. Katakan, sebagai contoh, anda mempunyai pilihan fail .txt yang ingin anda ubah menjadi fail .html. Anda boleh menggunakan perintah berikut bersama dengan * wildcard (yang pada dasarnya memberitahu Windows bahawa teks dengan panjang lebar harus dianggap sesuai):

ren * .txt * .html

Dan semasa kita membahas wildcard, anda juga boleh melakukan beberapa perkara menarik dengan? wildcard, yang digunakan untuk menggantikan watak tunggal. Misalnya, anda mempunyai banyak fail .html yang ingin anda ubah menjadi fail .htm sebagai gantinya. Anda boleh menggunakan perintah berikut untuk membuat perubahan:

ren * .html *. ???

Ini memberitahu Windows untuk menamakan semula semua fail dengan ekstensi .html untuk menggunakan nama fail yang sama dan tiga huruf pertama yang sama hanya dari sambungan fail, yang akhirnya memotong "l" dari semua sambungan dalam folder.

BERKAITAN: Cara Menulis Skrip Batch pada Windows

Dan ini hanya bermula untuk menangani jenis penyihir baris perintah yang boleh anda dapatkan jika anda ingin membina perintah yang lebih rumit - atau bahkan skrip kumpulan - dengan menganyam perintah dan syarat lain ke dalam sesuatu. Sekiranya anda berminat, orang-orang di forum Lagmonster mempunyai penulisan yang sangat baik mengenai perkara ini.

Namakan semula Beberapa Fail dengan PowerShell

PowerShell menawarkan lebih banyak fleksibiliti untuk menamakan semula fail dalam persekitaran baris perintah. Dengan menggunakan PowerShell, anda dapat mengeluarkan output dari satu perintah — yang dikenal sebagai “commandlet” dalam istilah PowerShell — ke perintah lain, sama seperti yang anda dapat di Linux dan sistem seperti UNIX yang lain. Dua arahan penting yang anda perlukan adalah Dir, yang menyenaraikan fail dalam direktori semasa, dan Rename-Item, yang menamakan semula item (fail, dalam kes ini). Paip output Dir ke Namakan Semula-Item dan anda berniaga.

Cara paling cepat untuk membuka tetingkap PowerShell di lokasi yang anda inginkan adalah dengan membuka folder di File Explorer terlebih dahulu. Dari menu "File", arahkan ke "Buka Windows PowerShell," dan kemudian pilih "Buka Windows Powershell."

Pertama, mari kita lihat menamakan semula satu fail. Untuk itu, anda akan menggunakan sintaks berikut:

ganti nama-item "current_filename.ext" "new_filename.ext"

Jadi, sebagai contoh, untuk menamakan semula fail dari "wordfile.docx" menjadi "My Word File.docx" anda akan menggunakan perintah berikut:

ganti nama-item "wordfile.docx" "My Word File.docx"

Cukup mudah. Tetapi kekuatan sebenar dalam PowerShell berasal dari kemampuan menyatukan commandlet bersama dan beberapa suis bersyarat yang disokong oleh rename-itemcommandlet. Katakan, sebagai contoh, kami mempunyai sekumpulan fail bernama "wordfile (1) .docx", "wordfile (2) .docx", dan sebagainya.

Katakanlah kita mahu mengganti ruang dalam nama fail tersebut dengan garis bawah sehingga nama fail tidak mengandungi spasi. Kita boleh menggunakan arahan berikut:

dir | rename-item -NewName {$ _. name -replace "", "_"}

Yang dirsebahagian daripada bahawa senarai commandlet semua fail dalam folder dan paip mereka (itulah |simbol) kepada rename-itemcommandlet. Yang $_.name bahagian berdiri di bagi setiap fail mendapat paip. The -replacesuis menunjukkan bahawa pengganti yang akan berlaku. Selebihnya dari perintah itu menandakan bahawa setiap ruang ( " ") harus diganti dengan garis bawah ( "_").

Dan sekarang, fail kami kelihatan seperti yang kami mahukan.

BERKAITAN: Geek School: Pelajari Cara Mengautomasikan Windows dengan PowerShell

Seperti yang anda jangkakan, PowerShell menawarkan kekuatan yang luar biasa ketika menamakan fail anda dan kami hanya menggaru permukaannya di sini. Sebagai contoh, perintah itu rename-itemjuga menawarkan ciri seperti -recursesuis yang dapat menerapkan perintah pada fail dalam folder dan semua folder yang bersarang di dalam folder itu, -forcesuis yang dapat memaksa penamaan semula untuk fail yang terkunci atau tidak tersedia, dan bahkan -whatifsuis yang menerangkan apa yang akan berlaku sekiranya perintah itu dilaksanakan (tanpa benar-benar melaksanakannya). Dan, tentu saja, anda juga boleh membina struktur komando yang lebih rumit yang merangkumi IF/THENlogik. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai PowerShell secara umum dari panduan Geek School kami, dan mengetahui lebih lanjut mengenai rename-itemarahan dari Perpustakaan TechNet Microsoft.

Namakan semula Beberapa Fail Menggunakan Aplikasi Pihak Ketiga

BERKAITAN: Alat Penamaan Semula Pukal adalah Alat Penamaan Semula Fail Ringan tetapi Kuat

Sekiranya anda memerlukan cara yang kuat untuk menamakan semula banyak fail sekaligus dan anda tidak mahir menguasai arahan Command Prompt atau PowerShell, anda selalu boleh beralih ke utiliti pihak ketiga. Terdapat banyak aplikasi penamaan semula yang ada di sana — dan banyak daripadanya bagus — tetapi kami mempunyai dua kegemaran yang jelas: Utiliti Penamaan Semula Pukal dan AdvancedRenamer.

Cara Menggunakan Utiliti Ganti Nama Pukal

Bulk Rename Utility mempunyai antara muka yang berantakan dan agak menakutkan, tetapi memperlihatkan sejumlah besar pilihan yang biasanya anda dapat hanya dengan ungkapan biasa dan pilihan baris perintah yang rumit.

Setelah memasang alat, lancarkan, arahkan ke fail yang ingin anda namakan semula, dan pilih.

Ubah pilihan dalam satu atau lebih banyak panel yang tersedia, dan anda akan melihat pratonton perubahan anda muncul di lajur "Nama Baru" tempat fail anda disenaraikan. Dalam contoh ini, saya telah membuat perubahan pada empat panel, yang kini diserlahkan dengan warna jingga sehingga lebih mudah untuk mengetahui apa yang telah saya ubah. Saya telah memberitahu utiliti untuk menukar nama semua fail menjadi "Word File" dan menggunakan huruf besar. Saya telah menambahkan tarikh fail dibuat dalam format YMD. Dan saya juga telah menambahkan nombor fail automatik yang muncul di akhir nama fail, bermula pada satu, kenaikan satu, dan dipisahkan dari nama fail dengan garis bawah. Dan hanya sebilangan kecil perkara yang boleh anda lakukan dengan Utiliti Penamaan Semula Pukal. Apabila anda berpuas hati dengan bagaimana nama fail baru anda akan kelihatan, yang perlu anda lakukan ialah mengklik butang "Ganti nama".

Dan seperti yang anda lihat, utiliti itu menangani permintaan mudah saya dengan mudah.

Cara Menggunakan AdvancedRenamer

Alat penamaan semula kegemaran kami yang lain, AdvancedRenamer, juga memperlihatkan sebilangan besar kaedah penamaan semula, tetapi bukannya membentangkan semuanya sebagai panel di antara muka, ia meminta anda menggunakan sintaks yang cukup mudah tetapi kuat untuk membuat kaedah penamaan semula. Tidak sukar untuk dipelajari dan mereka mendapat sokongan yang baik, bersama dengan contoh. Alat ini menggunakan antara muka yang lebih mesra dan menyokong penyediaan pekerjaan kumpulan lanjutan sehingga anda dapat menggabungkan beberapa kaedah penamaan semula dan menerapkannya pada sebilangan besar fail. Anda juga boleh menyimpan kaedah menamakan semula yang anda buat untuk penggunaan kemudian.

Dalam contoh di bawah, saya telah membuat kaedah penamaan semula menggunakan sintaks berikut:

Fail Perkataan ____ ()

Ini memberitahu AdvancedRenamer untuk menamakan semua fail saya "Word File" dan menambahkan tarikh pembuatan dalam format YMD (memisahkan setiap bahagian dengan garis bawah). Ia juga menambah nombor fail tambahan dalam kurungan dan dipisahkan dengan garis bawah tambahan.

Dan seperti yang anda lihat, fail saya telah diganti nama seperti yang saya mahukan. AdvancedRenamer mempunyai keluk pembelajaran yang sedikit lebih curam daripada Renamer Fail Pukal, tetapi ganjarannya ialah anda mendapat kawalan yang lebih baik terhadap nama fail anda.

Adakah cara lain untuk menamakan semula fail di Windows yang belum kita lindungi? Pastikan anda memberi komen dan beritahu kami mengenainya.