Cara Menyahpasang Kemas kini Windows 10 Mei 2020

Walaupun proses pengujian yang panjang, kami telah melihat laporan bug pada Kemas kini Windows 2020 pada Mei 10. Sekiranya anda memasang versi terbaru Windows 10 dan menghadapi masalah, anda boleh menyahpasangnya. Inilah cara menyahpasang Kemas kini Mei 2020 atau kemas kini Windows 10 utama yang lain.

Amaran: Anda Hanya Ada 10 Hari

Microsoft membolehkan anda menyahpasang kemas kini utama dan "memutar kembali" ke versi lama Windows 10 anda — mungkin Kemas kini November 2019 — tetapi anda hanya mempunyai sepuluh hari setelah memasang kemas kini untuk melakukannya. Selepas sepuluh hari, Windows 10 akan secara automatik menghapus fail yang diperlukan dari PC anda untuk mengosongkan ruang. Microsoft menjangkakan bahawa, jika anda menghadapi masalah, anda akan kembali dalam sepuluh hari pertama.

Sekiranya anda secara manual memilih untuk "membuang pemasangan Windows sebelumnya" dari PC anda menggunakan alat seperti Pembersihan Cakera dalam sepuluh hari pertama, anda juga tidak dapat memutar kembali. Fail yang diperlukan hilang dari PC anda.

Dalam senario terburuk di mana anda tidak dapat menyahpasang kemas kini, anda sentiasa boleh memasang semula Windows 10 atau "menetapkan semula" PC anda untuk mendapatkan sistem Windows 10 yang baru.

BERKAITAN: Yang Baru dalam Kemas kini Windows 10 Mei 2020, Kini Ada

Cara Menyahpasang Kemas Kini Dari Dalam Windows 10

Sekiranya anda dapat menggunakan Windows 10 secara normal, anda boleh mencopot pemasangan kemas kini dari aplikasi Tetapan.

Untuk mencari pilihan ini, pergi ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Pemulihan. Di bawah "Kembali ke versi Windows 10 sebelumnya", klik "Mulakan" dan klik melalui wizard yang muncul.

Sekiranya anda tidak melihat pilihan ini di sini, anda tidak boleh kembali ke versi Windows 10 sebelumnya kerana failnya telah dikeluarkan dari PC anda.

Cara Menyahpasang Kemas Kini Dari Menu Pemulihan

Sekiranya komputer anda tidak dapat boot dan berjalan seperti biasa — atau jika komputer tetap menyaring atau tidak berfungsi semasa anda menggunakannya — anda juga boleh menyahpasang Kemas kini Mei 2020 dari luar Windows 10 menggunakan persekitaran Pemulihan.

Untuk mengaksesnya, tahan kekunci Shift dan klik pilihan "Mulakan semula" di menu Mula Windows 10 atau di skrin Mula Windows 10. Sekiranya PC anda tidak dapat boot Windows secara normal, ia juga secara automatik menawarkan untuk memuatkan persekitaran Pemulihan.

Anda juga boleh mencuba boot PC anda dari pemacu pemulihan USB untuk mengakses menu ini.

Dari sini, klik "Selesaikan Masalah" untuk mencari pilihan penyelesaian masalah.

Klik "Pilihan lanjutan" untuk mencari lebih banyak pilihan.

Pilihan "Tetapkan semula PC ini" di sini akan memasang semula Windows sepenuhnya; anda boleh menggunakannya jika anda tidak mempunyai pilihan untuk menyahpasang kemas kini.

Pilih "Nyahpasang Kemas Kini" untuk menyahpasang kemas kini yang baru dipasang seperti Kemas kini Windows 10 Mei 2020.

Klik "Nyahpasang kemas kini ciri terkini" untuk membuang Kemas kini Mei 2020 dari sistem anda. Klik melalui wizard.

Kemas kini besar dianggap sebagai "kemas kini ciri", sementara patch keselamatan dan perbaikan bug yang lebih kecil seperti yang tiba setiap bulan pada Patch Tuesday dianggap sebagai "kemas kini kualiti".

Proses ini akan melibatkan penyediaan kata laluan akaun pengguna Windows untuk meneruskan. Ikuti arahan pada skrin anda untuk menyahpasang kemas kini.

Sekiranya Anda Tidak Dapat Menyahpasang Kemas kini

Sekiranya anda tidak melihat pilihan nyahpasang, anda tidak boleh menyahpasang kemas kini dan mengembalikan sistem lama anda. Anda masih boleh memilih untuk memasang semula Windows 10 atau menetapkan semula PC anda dan mendapatkan sistem baru.

Windows 10 tidak akan mengeluarkan fail peribadi anda jika anda menetapkan semula PC anda dan menyuruhnya menyimpannya, tetapi anda perlu memasang semula semua aplikasi yang anda gunakan selepas itu.

BERKAITAN: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai "Tetapkan Semula PC Ini" pada Windows 8 dan 10