Apakah Fail MOBI (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .MOBI digunakan untuk menyimpan eBook. Ia pada asalnya adalah format Mobipocket Reader tetapi sejak itu telah diadopsi oleh beberapa pembaca yang berbeza juga. Amazon membeli Mobipocket pada tahun 2005, dan kemudian menghentikan format MOBI pada tahun 2011.

Apakah Fail MOBI?

Fail MOBI direka khusus untuk peranti mudah alih atau eReader. Formatnya sangat ringan dan menyokong penanda buku, nota, pembetulan, dan JavaScript. Juga terdapat dalam file, bersama dengan eBook, dapat DRM, atau perlindungan hak cipta, untuk mencegah penyalinan dan penayangan ilegal.

Format Kindle semasa (AZW3, KF8, dan KFX) berdasarkan MOBI dan merupakan format proprietari yang digunakan secara eksklusif pada peranti Kindle. Dan, sebenarnya, anda masih boleh membuka fail dengan format MOBI terus di Kindle anda — anda hanya perlu menghantarnya ke Kindle anda terlebih dahulu.

BERKAITAN: Cara Mengakses Perpustakaan Ebook Anda di iPad anda melalui Dropbox

Bagaimana Saya Membuka Satu?

Kerana MOBI adalah format eBook, kebanyakan program eReader desktop percuma menyokong pembukaan dan melihatnya - seperti Caliber, FBReader, Mobipocket Reader, atau Mobi File Reader, untuk menyebutkan beberapa.

Setelah memuat turun dan memasang salah satu aplikasi percuma, membuka mana-mana fail MOBI anda agak mudah. Untuk Kaliber, yang harus anda lakukan ialah klik pada butang "Tambah Buku", dan kemudian pilih salah satu pilihan yang ditunjukkan pada gambar di bawah.

BERKAITAN: Baca eBook Mobi di Kindle untuk PC

Bagaimana Saya Menukar Satu?

Sama seperti format fail lain, anda memerlukan perisian khusus untuk menangani menukar MOBI menjadi format yang berbeza. Sekiranya anda hanya ingin menukar peluasan, anda boleh menggunakan fail yang rosak dan tidak dapat digunakan.

Selain menjadi eReader, Caliber dilengkapi dengan alat penukaran yang berguna yang dapat mengubah mana-mana eBook anda menjadi 16 format yang berbeza.

Sekiranya anda tidak mahu memuat turun aplikasi pihak ketiga untuk menukar fail anda, terdapat beberapa penukar dalam talian yang sangat baik yang membolehkan menukar menjadi beberapa format yang lebih popular, seperti ePUB, PDF, FB2, dan LRF. Ini mungkin salah satu cara terpantas, kerana anda tidak perlu memuat turun perisian apa pun dan tunggu untuk memasangnya.

Beberapa laman penukaran fail dalam talian percuma termasuk: DocsPal, Convertio, ConvertFiles, dan Zamzar.

Cukup buka salah satu laman web tersebut, muat naik fail anda, dan format yang ingin anda ubah.

Dari sana, perisian mengurus segala-galanya dan akan memberi anda pautan atau menghantar e-mel dengan fail yang ditukar untuk dimuat turun.