Cara Memuat turun Foto Anda dari Facebook

Facebook bukanlah tempat terbaik untuk menyimpan foto anda, tetapi kemudahannya menjadikannya ruang yang sesuai untuk membagikannya. Sekiranya anda ingin memuat turun foto yang telah anda muat naik (atau bahkan satu gambar yang dimuatkan oleh rakan anda), berikut caranya.

Muat turun Foto Individu

BERKAITAN: Adakah Saya Memiliki Foto Sekiranya Saya Di dalamnya?

Cari foto yang ingin anda muat turun di Facebook. Ini boleh menjadi foto apa pun yang dapat anda lihat di Facebook, tidak kira sama ada foto anda, rakan anda, atau orang asing yang telah membuat gambar mereka menjadi umum. Ingatlah, melainkan jika anda mengambil gambar itu sendiri, foto itu bukan milik anda dan anda tidak boleh melakukan apa sahaja yang anda inginkan dengannya.

Arahkan kursor ke atas gambar sehingga butang foto (dan butang Suka, Komen, dan Kongsi di bahagian bawah) muncul.

Klik pautan "Pilihan" di sudut kanan bawah, dan kemudian pilih perintah "Muat turun".

Foto itu kini harus dimuat dalam resolusi tertinggi yang dimiliki Facebook di pelayan mereka.

Pada aplikasi mudah alih, prosesnya serupa. Buka foto yang ingin anda simpan, ketuk tiga titik kecil di sudut kanan atas, dan kemudian ketuk perintah "Simpan Foto".

Muat turun Semua Foto Anda Sekaligus

Facebook juga mempunyai alat yang memungkinkan Anda mengunduh semua data anda - termasuk catatan dinding, pesan sembang, Maklumat Tentang Anda, dan, tentu saja, foto. Di laman Facebook, klik anak panah menghadap ke bawah di sudut kanan atas, dan kemudian pilih pilihan "Tetapan". Anda juga boleh terus ke Facebook.com/Settings.

Klik "Muat turun Salinan Data Facebook Anda" di bahagian bawah halaman "Tetapan Akaun Umum".

Seterusnya, klik butang "Mulakan Arkib Saya".

Anda perlu memasukkan kata laluan anda untuk mengesahkan. Anda kemudian diberitahu bahawa Facebook memerlukan beberapa saat untuk mengumpulkan data anda, dan bahawa mereka akan menghantar e-mel kepada anda apabila arkib sudah siap.

Apabila e-mel tiba, klik pautan yang diberikannya.

Pada halaman yang dihasilkan, klik butang "Muat turun", ketik kata laluan anda sekali lagi, dan arkib anda akan mula memuat turun. Sekiranya anda sudah banyak menggunakan Facebook, muat turunnya agak besar. Tambang saya ialah 1.58 GB!

BERKAITAN: Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Fail Zip

Arkib memuat turun sebagai fail .ZIP. Ekstrak, dan kemudian pergi ke folder "Foto".

Di sini, anda akan menemui subfolder dengan setiap album dan foto yang pernah anda hantar ke Facebook. Terdapat juga fail HTML yang dapat anda buka untuk menunjukkan versi Facebook kasar dan kasar di penyemak imbas anda yang mungkin menjadikan foto lebih mudah untuk diimbas.

Mungkin perlu beberapa saat untuk menggali dan mencari foto yang tepat, tetapi semuanya akan berada di sana.