Cara Memindahkan Muzik dari iTunes ke Android

iTunes mungkin mati di macOS, tetapi masih hidup dan menendang Windows. Disarankan untuk berpindah dari iTunes, tetapi jika anda masih mahu menyegerakkan koleksi muzik iTunes yang ada dengan Android, anda dapat dengan mengikuti langkah-langkah ini.

Anda mempunyai beberapa pilihan untuk dipilih. Anda boleh menggunakan aplikasi Apple Music di Android, memindahkan fail anda secara manual, atau menggunakan aplikasi pihak ketiga seperti DoubleTwist Sync untuk memastikan koleksi muzik anda diselaraskan dengan betul.

Pindahkan iTunes Music ke Android Menggunakan Apple Music

Dengan fokus Apple sekarang ke Apple Music, iTunes ketinggalan. Tidak ada aplikasi iTunes untuk Android, tetapi Apple memang menawarkan aplikasi Apple Music pada perangkat Android.

Anda dapat menyegerakkan koleksi muzik iTunes ke Android menggunakan aplikasi Apple Music. Anda hanya perlu memastikan bahawa iTunes di PC anda dan aplikasi Apple Music keduanya masuk menggunakan ID Apple yang sama. Anda juga perlu menjadi pelanggan Apple Music semasa.

Mulakan dengan membuka iTunes di PC anda dan mengklik Edit> Keutamaan.

Pada tab "Umum", pastikan pilihan untuk "Perpustakaan Muzik iCloud" diaktifkan dan kemudian klik "OK" untuk mengesahkan.

Sekiranya anda perlu mula menyegerakkan lagu ke storan iCloud anda secara manual, klik Fail> Perpustakaan> Kemas kini Perpustakaan Muzik iCloud.

Anda mungkin perlu meluangkan masa untuk seluruh perpustakaan anda disegerakkan ke iCloud. Malangnya, iTunes tidak mempunyai bar kemajuan yang jelas menunjukkan berapa lama proses ini dapat diselesaikan.

Setelah pustaka iTunes anda diselaraskan sepenuhnya ke iCloud, buka aplikasi Apple Music di Android dan ketik tab "Perpustakaan" di bahagian bawah.

Koleksi muzik iTunes anda akan disenaraikan di sini. Ketik salah satu tab yang berkaitan seperti "Artis" atau "Lagu". Tekan salah satu lagu atau artis untuk mula memainkan muzik anda.

Sekiranya anda mahukan muzik anda tersedia untuk main balik di luar talian, tekan ikon muat turun di tab "Lagu" atau dalam senarai "Album" individu.

Salin Fail Muzik Anda secara manual dari iTunes ke Android

Malangnya, Android tidak sesuai dengan ekosistem Apple. Walaupun iTunes akan menyegerakkan fail muzik ke peranti iOS dan iPadOS, ia tidak akan melakukan perkara yang sama dengan peranti Android. Anda perlu menyalin pustaka muzik anda ke Android secara manual.

BERKAITAN: Cara Menyalin Muzik ke Telefon Android Anda

Terdapat banyak kaedah untuk melakukan ini, termasuk memindahkan fail melalui sambungan USB langsung antara PC dan Android anda, dengan menggunakan storan awan seperti Google Drive, atau dengan menggunakan pemacu denyar dengan penyesuai USB OTG yang sesuai.

Sekiranya anda memindahkan muzik iTunes ke Android melalui sambungan USB langsung, dan menganggap muzik iTunes anda ditahan di folder muzik iTunes lalai, buka Windows File Explorer dan menuju ke "C: \ Users \\ Music \ iTunes \ folder iTunes Media \ ”.

Ganti dengan folder akaun pengguna anda. Dari sini, pilih folder yang membawa fail muzik anda dan kemudian klik kanan dan tekan "Salin" atau tekan Ctrl + C.

Lihat peranti Android anda di Windows File Explorer. Pilih lokasi yang sesuai pada peranti anda dan kemudian tampal folder iTunes yang disalin ke lokasi tersebut dengan menekan Ctrl + V pada papan kekunci anda atau klik kanan dan pilih butang "Tampal".

Setelah disalin, gunakan aplikasi muzik Android pihak ketiga untuk memainkan koleksi muzik anda pada peranti Android anda.

Pindahkan Muzik Anda Menggunakan DoubleTwist Sync

Sekiranya anda mencari kaedah yang lebih mudah untuk memindahkan fail muzik antara iTunes dan Android, alternatif untuk pemindahan fail manual adalah DoubleTwist Sync.

Perisian untuk Windows ini merapatkan jurang antara Android dan iTunes. Ini membolehkan anda menyegerakkan koleksi muzik antara peranti Android dan iTunes ke kedua arah. Fail muzik baru pada peranti Android anda akan diselaraskan ke iTunes dan sebaliknya.

Ia juga akan berfungsi melalui Wi-Fi, yang membolehkan anda memindahkan fail muzik anda tanpa memerlukan sambungan USB langsung.

Mulakan dengan memuat turun dan memasang perisian doubleTwist ke PC anda. Setelah anda membuka DoubleTwist Sync, anda akan diminta untuk menyambungkan peranti anda melalui USB atau menggunakan aplikasi AirSync untuk menyambung melalui WiFi.

AirSync tidak percuma, jadi kaedah termurah adalah menyambungkan peranti anda menggunakan USB.

Sebaik sahaja anda menyambungkan peranti Android anda, doubleTwist akan memaparkan ruang terpakai dan tersedia pada peranti anda. Klik tab "Muzik" di menu atas.

Sekiranya anda ingin menyegerakkan fail dari iTunes ke Android, klik kotak centang "Sync Music". Anda juga perlu mengklik kotak pilihan untuk subkategori yang disenaraikan, termasuk "Album" dan "Artis."

Sekiranya anda juga ingin menyegerakkan fail dari Android kembali ke iTunes, klik kotak centang "Import Muzik dan Senarai Main Baru".

Apabila anda sudah bersedia untuk mula menyegerakkan fail anda, klik butang "Segerakkan Sekarang". Fail muzik iTunes anda akan mulai dipindahkan ke perangkat Android Anda, sementara file muzik yang hilang pada perangkat Android Anda akan dipindahkan ke PC Anda untuk bergabung dengan koleksi iTunes Anda yang lain.

Setelah proses ini selesai, anda boleh mula memainkan muzik anda di PC dan juga peranti Android anda menggunakan aplikasi main semula muzik yang sesuai.

Muzik Google Play dan Muzik YouTube

Kami telah mengesyorkan Muzik Google Play pada masa lalu sebagai pilihan untuk menyalin muzik ke Android. Sayangnya, Muzik YouTube kini menjadi aplikasi muzik lalai pada peranti Android, dengan Muzik Google Play tidak lama lagi akan dihentikan.

Oleh itu, kami tidak lagi mengesyorkan anda menggunakan Pengurus Muzik Google Play sebagai cara untuk memindahkan fail muzik anda dari PC ke Android. Pada masa ini, Muzik YouTube tidak dilengkapi dengan Pengurus Muzik Google Play yang setara.

Sekiranya anda ingin menyegerakkan koleksi iTunes anda ke Android secara manual, lebih baik menggunakan aplikasi Apple Music, memindahkan fail anda secara manual, atau menggunakan kaedah pihak ketiga seperti doubleTwist.