Cara Memulihkan Sepenuhnya macOS Dari Sandaran Mesin Masa dalam Mod Pemulihan

Sekiranya anda memasang cakera keras baru, atau Mac anda rosak sepenuhnya, anda mungkin fikir sudah tiba masanya untuk pemasangan macOS yang baru. Tetapi jika anda mempunyai sandaran Time Machine, itu tidak perlu: anda boleh memulihkan Mac anda sepenuhnya, dan mempunyai semua aplikasi dan fail anda tepat seperti yang anda tinggalkan.

Kami telah menunjukkan kepada anda cara membuat sandaran dan memulihkan macOS dari Time Machine, tetapi hari ini kami akan menyelam sedikit lagi dan menunjukkan kepada anda bagaimana pemulihan dari Mode Pemulihan kelihatan. Mari selami!

Langkah Pertama: Boot Ke Mod Pemulihan

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengakses Mod Pemulihan. Matikan Mac anda, dan kemudian tekan Command + R sambil menghidupkan Mac anda kembali.

BERKAITAN: 8 Ciri Sistem Mac yang Dapat Anda Akses dalam Mod Pemulihan

Perhatikan bahawa ini hanya berfungsi jika anda mempunyai partisi pemulihan, yang tidak akan anda miliki sekiranya terdapat cakera keras baru. Jangan risau: anda boleh memulakan pemulihan macOS tanpa partisi pemulihan menggunakan jalan pintas papan kekunci lain: Opsi + Perintah + R.

Sama ada anda akhirnya harus memasuki Mod Pemulihan. Pada skrin utiliti, pilih pilihan "Pulihkan Dari Backup Mesin Masa".

Pada halaman Pulihkan Dari Mesin Masa, tekan butang "Teruskan".

Langkah Kedua: Pilih Pemacu Keras

Seterusnya, anda akan ditanya pemacu Mesin Masa yang anda mahu pulihkan.

Sambungkan pemacu USB anda, jika anda menggunakannya. Sekiranya anda memulihkan dari pemacu rangkaian, anda mungkin perlu menyambung ke rangkaian tanpa wayar sebelum meneruskan. Sambungan berwayar akan lebih cepat, jadi jika itu pilihan gunakan sebaliknya.

Perhatikan juga bahawa memulihkan dari sandaran Mesin Masa yang disulitkan memerlukan kata laluan.

Langkah Ketiga: Pilih Sandaran

Setelah memilih pemacu untuk dipulihkan, kini saatnya untuk memilih sandaran yang akan digunakan.

Sekiranya anda membuat sandaran berbilang Mac ke satu pemacu, anda perlu memilih komputer anda dari menu lungsur turun "Pulihkan Dari". Seterusnya, pilih masa yang anda mahu pulihkan. Sekiranya anda menyiapkan cakera keras baru, lebih baik memilih yang terbaru, tetapi jika anda pulih dari kemalangan, anda harus memilih sandaran sebelum anda mula menghadapi masalah.

Buat pilihan anda, dan kemudian klik butang "Teruskan" untuk memulakan pemulihan.

Ini mungkin memerlukan sedikit masa, terutamanya jika anda memulihkan dari sandaran rangkaian, tetapi apabila selesai, anda akan mempunyai semua fail anda.

Pilihan Alternatif: Pasang Segar, Dan Kemudian Pulihkan Dengan Pembantu Migrasi

Dalam beberapa kes, kaedah di atas akan gagal, tetapi jangan panik: anda masih boleh memulihkan fail anda. Cukup pasang macOS dari awal, dan kemudian gunakan Pembantu Migrasi untuk memindahkan semua fail anda dari sandaran Time Machine. Mac anda akan menawarkan alat ini setelah pemasangan selesai, atau anda boleh menjalankannya secara manual setelah pemasangan selesai.

BERKAITAN: Cara Memindahkan Fail dan Aplikasi Anda Dari Satu Mac ke Mac yang lain