Apa itu APN, dan Bagaimana Saya Mengubahnya di Telefon Android saya?

Android memberi pengguna banyak pilihan penyesuaian, beberapa di antaranya berguna untuk semua orang, sementara yang lain hanya untuk pengguna tenaga. Salah satu tetapan tingkat bawah ini adalah Access Point Name — lebih dikenali sebagai APN.

APN adalah sesuatu yang tidak perlu dibimbangkan oleh kebanyakan pengguna. Anda memasukkan kad SIM ke dalam telefon anda, mungkin but semula, dan ia menyambung ke rangkaian pembawa anda. Anda akan dapat membuat panggilan, menghantar mesej, melihat meme dank dan perkara penting lain. Tetapi, jika anda masih bermain-main dengan ROM tersuai, atau menggunakan MVNO, anda mungkin mendapati bahawa semuanya tidak berfungsi secara automatik.

Apa itu Nama Titik Akses (APN)?

APN adalah semua maklumat yang digunakan telefon anda untuk berhubung dengan rangkaian pembawa anda. Ini menyenaraikan alamat yang digunakan oleh telefon anda untuk menyambung ke rangkaian, port yang digunakan untuk menangani mesej Perkhidmatan Pemesejan Multimedia (MMS), jenis data yang digunakan APN tertentu, dan informasi lain untuk memastikan telefon anda berfungsi dengan betul.

Beberapa tetapan - seperti "Jenis APN" - mungkin menjadi pilihan, dan telefon anda tetap berfungsi tanpa 100% betul. Yang lain seperti "MMSC" dan "APN" jauh lebih penting, dan telefon anda tidak akan berfungsi jika tidak dimasukkan dengan betul.

Syukurlah, kebanyakan telefon mempunyai APN untuk pembawa biasa terbina dalam, jadi yang perlu anda lakukan ialah memasukkan kad SIM anda dan membiarkan telefon anda berfungsi dengan ajaib. Ini juga berlaku untuk beberapa pembawa prabayar: Saya menggunakan Mint Mobile, yang berjalan di rangkaian T-Mobile. Apabila saya memasukkan SIM ke Google Pixel 2 XL atau Samsung Galaxy S8 saya, ia berfungsi. Telefon sudah mempunyai APN, dan ia tahu yang mana yang harus dimuat untuk disambungkan ke rangkaian tertentu.

Cara Menambah atau Menukar APN Anda

Sekiranya anda perlu mengubah tetapan APN, cukup mudah dilakukan. Mulakan dengan membuka aplikasi Tetapan di telefon anda. Label menu yang tepat akan berbeza-beza, tetapi ketuk menu mana yang mengendalikan tetapan rangkaian anda. Pada Pixel 2 XL yang menjalankan Android 9.0, ini dilabel sebagai "Rangkaian & internet." Kemudian, ketik "Rangkaian mudah alih."

Ketik "Lanjutan." Tatal ke bahagian bawah menu, kemudian pilih "Nama Titik Akses."

Ketuk menu tiga titik di sudut kanan atas, kemudian pilih "APN Baru."

Tetapan APN anda mungkin disertakan dalam paket dengan kad SIM prabayar anda, atau anda mungkin perlu mencarinya. Masukkan butiran tepat seperti yang disenaraikan, kemudian ketuk menu tiga titik di sudut kanan atas, dan pilih "Simpan."

Anda mungkin juga perlu membuat perubahan pada APN yang ada. Untuk membuat perubahan ini, ketuk APN yang ingin anda ubah. Ketuk setiap kategori, kemudian kemas kini butirannya jika perlu Ketuk menu tiga titik dan pilih "Simpan" apabila anda selesai.

APN yang dimuat sebelumnya mungkin tidak dapat diubah, dan jika anda membukanya untuk melihat perinciannya, anda akan melihat setiap item berwarna kelabu. Mengetuk mereka untuk mengubahnya tidak akan membuat apa-apa, jadi anda perlu membuat APN baru jika anda ingin mengubah sesuatu.

Setelah APN ditetapkan, anda tidak perlu mengubahnya lagi melainkan anda menukar pembawa atau menetapkan semula telefon anda dari kilang. Jangan ragu untuk membuat panggilan, melayari laman web dan banyak lagi!