Apakah Fail WAV dan WAVE (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .wav atau .wave adalah Format Fail Audio Gelombang. Ini adalah fail audio kontena yang menyimpan data dalam segmen. Ia dibuat oleh Microsoft dan IBM dan telah menjadi format fail audio PC standard.

Catatan: Fail WAVE dan WAV (atau sambungan .wav dan .wave) adalah perkara yang sama. Sepanjang artikel ini, kami akan menyebutnya sebagai fail WAV untuk menyimpan beberapa perkataan.

Apakah Fail WAV?

Fail WAV adalah format audio mentah yang dibuat oleh Microsoft dan IBM. Format menggunakan bekas untuk menyimpan data audio, nombor trek, kadar sampel, dan kadar bit. Fail WAV adalah audio lossless yang tidak dikompresi dan dengan demikian dapat memakan cukup banyak ruang, masuk sekitar 10 MB per minit dengan ukuran file maksimum 4 GB.

BERKAITAN: Apa Format Fail Tanpa Rugi & Mengapa Anda Tidak Mesti Menukar Lossy ke Lossless

Format fail WAV menggunakan wadah untuk memuatkan audio dalam bentuk baku mentah dan biasanya tidak dikompres menggunakan Resource Interchange File Format (RIFF). Ini adalah kaedah biasa yang digunakan Windows untuk menyimpan fail audio dan video - seperti AVI - tetapi juga boleh digunakan untuk data sewenang-wenangnya.

Fail WAV pada umumnya akan jauh lebih besar daripada jenis fail audio popular lain, seperti MP3, kerana biasanya fail tersebut tidak dikompresi (pemampatan disokong). Oleh kerana itu, mereka digunakan terutamanya dalam industri rakaman muzik profesional untuk mengekalkan kualiti audio maksimum.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Format MP3, FLAC, dan Audio Lain?

Bagaimana Saya Membukanya?

Fail WAV digunakan secara meluas, dan oleh kerana itu, banyak program dapat membukanya di platform yang berlainan — Windows Media Player, Winamp, iTunes, VLC, dan QuickTime, untuk beberapa nama.

Pengguna Windows dan macOS boleh memainkan fail WAV secara langsung tanpa perlu memasang perisian pihak ketiga. Pada Windows 10, WAV dimainkan secara lalai di Windows Media Player. Di macOS, mereka bermain secara lalai di iTunes. Sekiranya anda menggunakan Linux, anda perlu memasang pemain untuk membuka fail WAV — VLC adalah pilihan yang tepat.

Yang perlu anda lakukan ialah klik dua kali pada fail WAV, dan pemain audio lalai anda akan membuka fail dan mula bermain.

Namun, jika anda lebih suka pemain audio yang berbeza daripada yang kedua, menukar perkaitan fail adalah proses mudah di Windows atau macOS. Dan kemungkinan besar anda tidak perlu melakukan itu. Semasa anda memasang aplikasi muzik baru, kemungkinan aplikasi baru tersebut dapat menuntut kaitan dengan fail WAV semasa pemasangan.