Cara Bermain Mana-mana Permainan Windows Dalam Mod Tetingkap Tanpa Skrin Skrin Penuh

Sekiranya anda seorang pemain permainan PC biasa, anda tahu bahawa bermain permainan dalam mod skrin penuh kadang-kadang boleh menjadi pengalaman yang mengecewakan. Beralih ke program latar belakang, menggunakan monitor kedua, atau tiba-tiba mendapat pemberitahuan yang fokus dapat mengacaukan permainan anda. Bermain permainan di tingkap menyelesaikan masalah ini, tetapi kurang mendalam dan tidak menggunakan ruang penuh monitor anda dengan berkesan.

Mod tanpa tetingkap tanpa sempadan adalah penyelesaian yang elegan. Ini menjalankan permainan di jendela (dengan hit kinerja kecil), tetapi langsing jendela itu hingga sekitar lebar piksel pada semua ukuran. Tetapkan permainan untuk berjalan di tingkap pada atau mendekati maksimum, dan anda dapat memperoleh visual skrin penuh yang cantik sambil dapat beralih ke program lain dengan serta-merta,

Sebilangan besar permainan mewah yang diterbitkan hari ini menawarkan sesuatu seperti mod tanpa tetingkap tanpa sempadan. Tetapi jika anda menjumpai yang tidak, adalah perkara mudah untuk diperbaiki dengan aplikasi perisian percuma yang berguna.

Muat turun Penapis Skrin Penuh

Pergi ke alamat ini: ini adalah halaman untuk aplikasi freeware kecil yang disebut Fullscreenizer. Klik "dieksekusi" untuk pergi ke halaman muat turun, kemudian klik butang "muat turun". Anda akan memuat turun fail ZIP ke desktop anda.

Buka zip fail dengan program apa sahaja yang anda suka, kemudian klik dua kali fail fullscreenizer.exe. Sekarang anda perlu mengkonfigurasi permainan.

Sediakan Permainan Anda

Buka permainan yang ingin anda gunakan perubahannya, dan buka panel konfigurasinya. Ubah mod paparan menjadi "berjendela" dan bukan "layar penuh".

Sekarang sebelum menerapkan perubahan, pilih resolusi setinggi mungkin. Secara amnya, ini adalah resolusi yang sama dengan monitor utama anda (kemungkinan besar 1920 × 1080 pada 60hz untuk paparan desktop dan komputer riba moden). Ini akan menjadikan tetingkap dibuat pada resolusi yang sama dengan monitor anda, tetapi kerana elemen antarmuka pengguna Windows yang tidak adaptif seperti bar tugas, anda sebenarnya tidak akan dapat melihat tetingkap penuh sekaligus.

Terapkan perubahan pada permainan anda, dan sahkan atau mulakan semula permainan jika perlu.

Aktifkan Penapis Skrin Penuh

Sekarang dengan permainan dan Fullscreenizer, beralih dari permainan dengan perintah Windows Alt + Tab. Klik tetingkap Fullscreenizer, dan klik "refresh" jika anda tidak melihat permainan anda dalam senarai program yang sedang berjalan.

Sekarang klik permainan dan klik "Skrin penuh." Permainan ini akan kembali menjadi tumpuan di latar depan, kini merangkumi bar tugas dan semua tetingkap lain. Bingo, anda mempunyai tetingkap layar penuh dengan resolusi maksimum skrin anda, tetapi anda boleh beralih ke program lain dengan Alt + Tab atau kekunci Windows tanpa penundaan dua hingga lima saat itu dengan skrin kosong.