Cara Berkongsi Senarai Main Spotify Anda dengan Rakan (atau Dunia)

Spotify dan perkhidmatan penstriman lain telah mengubah cara orang mendengar muzik. Walaupun senarai main pernah menjadi simpanan DJ radio, album kompilasi tahunan seperti Now That What I Call Music , atau dengan susah payah menyusun campuran lagu untuk menghancurkan, kini sesiapa sahaja dapat membuatnya dalam beberapa minit.

BERKAITAN: Lima Ciri Spotify yang Hebat untuk Membuat Senarai Main Sempurna

Terdapat kebolehan untuk menyusun senarai main yang bagus. Anda tidak boleh menyatukan beberapa lagu yang agak berkaitan dan menyebutnya sehari. Terdapat sebab Spotify, Apple, dan Google semua profesional membayar untuk melakukannya. Sekiranya anda mengumpulkan sesuatu yang anda banggakan dan ingin berkongsi dengan orang ramai — atau hanya menghantar pita campuran kepada rakan anda - Spotify memudahkan. Inilah caranya untuk melakukannya.

Berkongsi Senarai Main Dengan Rakan

Buka Spotify dan pergi ke senarai main yang ingin anda kongsi. Klik atau ketik tiga titik kecil di bahagian atas dan pilih Kongsi. Ini akan memberi anda semua pilihan perkongsian. Begini rupanya dengan aplikasi desktop.

Inilah caranya di telefon bimbit.

Spotify mempunyai beberapa pilihan, seperti berkongsi melalui Facebook, Messenger, dan Twitter. Anda juga boleh memilih Salin Pautan Senarai Main untuk menyalin pautan ke senarai main ke papan keratan anda. Inilah pautan ke senarai main Pop Punk Faves saya. Sekiranya anda mengklik pautan itu, senarai main akan terbuka di tetingkap penyemak imbas, yang kemudian dimainkan oleh rakan anda di Spotify.

Berkongsi Senarai Main secara terbuka

Anda boleh berkongsi senarai main anda dengan seberapa banyak rakan yang anda suka hanya dengan berkongsi pautan, atau menyiarkannya di tempat umum seperti suapan Twitter anda. Tetapi jika anda mahukan orang asing dapat mencarinya, anda perlu membagikannya secara terbuka melalui Spotify. Dengan cara ini, ia akan muncul ketika orang mencari Spotify. Dalam tangkapan skrin di bawah, anda dapat melihat saya telah mencari senarai main pop punk yang lain.

Untuk menjadikan senarai main menjadi umum melalui Spotify, ketik atau klik tiga titik kecil dan pilih Buat Umum. Sekarang ia akan muncul dalam carian Spotify oleh pengguna lain.

Fungsi carian Spotify, bagaimanapun, tidak bagus. Ini ditujukan untuk mencari lagu dan artis, bukan senarai main. Sekiranya anda benar-benar mahu orang berpeluang mencari karya anda, anda juga harus menghantarnya ke perkhidmatan seperti Playlists.net.

Playlists.net adalah persis seperti: laman web di mana orang berkongsi senarai main. Klik Kirim senarai main, daftar menggunakan akaun Spotify anda, dan kemudian pilih senarai main yang ingin anda terbitkan. Tambahkan tajuk, genre, keterangan, dan gambar tajuk dan kemudian klik Hantar Senarai Main.

Anda boleh mendapatkan senarai main Pop Punk Anthems Called Anthem saya di sini.

Senarai main adalah salah satu ciri utama Spotify. Saya peminat baik membuat saya sendiri dan mendengar orang lain. Sekiranya anda ingin lebih bersenang-senang, cuba bekerjasama dalam senarai main dengan rakan anda.