Cara Melumpuhkan Pemberitahuan Bantuan Tumpuan Mengganggu Windows 10

Ciri Fokus Bantuan Windows 10 menyembunyikan pemberitahuan secara automatik semasa anda bermain permainan atau menggunakan aplikasi skrin penuh yang lain. Tetapi Cortana suka mengumumkan bahawa ia membungkam pemberitahuan. Inilah cara untuk mematikan pemberitahuan Focus Assist yang menjengkelkan.

Focus Assist ialah mod Jangan Ganggu Windows 10. Apabila diaktifkan, secara otomatis akan menyembunyikan pemberitahuan masuk, sehingga mereka tidak muncul dan mengalihkan perhatian Anda ketika anda sedang bermain permainan, memberikan persembahan, atau menggunakan aplikasi layar penuh. Focus Assist juga dapat menghentikan pemberitahuan secara automatik pada waktu tertentu dalam sehari. Anda akan melihat pemberitahuan semasa keluar dari mod Fokus Bantuan. Namun, Cortana dengan lantang akan mengumumkan "Saya akan mengirimkan pemberitahuan anda di Pusat Tindakan" semasa anda bermain permainan, dalam mod layar penuh, atau menduplikasi paparan anda. Inilah cara untuk membungkam mesej tersebut.

Untuk mengkonfigurasi Focus Assist, pergi ke Tetapan> Sistem> Focus Assist. (Anda dapat membuka tetingkap Tetapan dengan cepat dengan menekan Windows + i.)

Di bawah Peraturan Automatik, klik nama peraturan automatik. Contohnya, untuk menonaktifkan pemberitahuan Focus Assist yang muncul ketika anda sedang bermain permainan, klik "Ketika saya sedang bermain permainan."

Hapus centang kotak "Tunjukkan pemberitahuan di pusat tindakan ketika bantuan fokus dihidupkan secara automatik".

Ulangi proses ini untuk satu sama lain jenis peraturan automatik— "Selama ini," "Ketika saya menggandakan paparan saya," "Ketika saya bermain permainan," dan "Ketika saya menggunakan aplikasi dalam mod layar penuh . " Setiap peraturan automatik mempunyai tetapan pemberitahuan tersendiri.

Sekiranya anda juga ingin melumpuhkan pesanan ringkas yang muncul ketika anda keluar dari Focus Assist secara automatik, hapus centang pilihan "Tunjukkan saya ringkasan dari apa yang saya terlepas semasa fokus fokus aktif" di bahagian bawah senarai peraturan automatik.

Focus Assist dirancang untuk menjadi senyap, jadi mengapa Cortana mengemukakan pengumuman yang mengatakan bahawa ia tidak akan memberitahu anda? Dengan cara ini, anda sekurang-kurangnya sedar Focus Assist diaktifkan. Focus Assist biasanya tidak akan membungkam pemberitahuan tanpa memberitahu anda, memastikan anda tidak melewatkan pemberitahuan penting. Tetapi Microsoft semestinya menjadikan pilihan pemberitahuan lebih mudah dicari - mereka cukup tersembunyi.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Fokus Assist (Mode Jangan Ganggu) pada Windows 10