Oleh itu, Anda Baru Mendapat Nintendo Switch. Bagaimana sekarang?

Nintendo Switch adalah konsol yang hebat — sebahagian sistem ruang tamu, sebahagian peranti mudah alih, dan semua Nintendo. Walaupun Switch tidak dikemas dengan ciri dan aplikasi tambahan seperti konsol moden yang lain, masih banyak perkara yang tidak diberitahu oleh anda. Inilah yang perlu anda ketahui untuk memanfaatkan sepenuhnya Suis baru anda.

Dapatkan Nintendo Switch Dalam Talian

Nintendo Switch Online adalah perkhidmatan langganan berbayar Nintendo. Harganya hanya $ 19.99 setahun untuk seorang individu atau $ 34.99 untuk sebuah keluarga, yang merupakan harga murah berbanding Xbox Live Gold Microsoft dan PlayStation Plus Sony.

Perkhidmatan ini merangkumi akses ke berbilang pemain dalam talian untuk permainan seperti Super Smash Bros dan Mario Kart 8 Deluxe. Anda juga mendapat penjimatan awan sehingga anda tidak akan kehilangan permainan simpan anda, walaupun konsol Switch anda rosak dan anda harus menggantinya.

Langganan Nintendo juga memberi anda akses ke perpustakaan 60 permainan NES dan Super NES — semuanya dari Super Mario World dan Star Fox 2 untuk SNES hingga Super Mario Bros. dan The Legend of Zelda untuk NES. Anda boleh memainkan semua yang anda mahukan selagi anda mempunyai langganan aktif. Tidak ada bayaran tambahan, dan Nintendo kerap menambahkan permainan baru.

Buka Nintendo eShop pada Tukar anda untuk mendaftar percubaan percuma selama 7 hari.

Fahami Banyak Akaun Pengguna Nintendo

BERKAITAN: Akaun Nintendo vs ID Pengguna vs ID Rangkaian: Semua Akaun Nintendo yang Membingungkan, Dijelaskan

Nintendo mempunyai beberapa jenis akaun dalam talian yang berbeza, jadi ini agak membingungkan. Nintendo Switch kini menggunakan "Nintendo Account", yang berbeza dari "Nintendo Network ID" lama yang digunakan pada Nintendo Wii dan 3DS. Akaun Nintendo itu mempunyai "ID Pengguna Akaun Nintendo", yang merupakan nama unik yang mengenal pasti akaun dalam talian. Walau bagaimanapun, anda boleh memautkan Nintendo Network ID lama anda ke Nintendo Account baru anda.

Tentukan Sama ada Membeli Permainan Fizikal atau Digital

BERKAITAN: Sekiranya Anda Membeli Permainan Beralih Fizikal atau Digital?

Nintendo Switch menawarkan permainan digital yang boleh anda muat turun dan permainan fizikal di kartrij. Permainan digital mudah dilakukan — anda boleh membelinya dari rumah, memuat turunnya dengan serta-merta, dan bermain dengan segera. Anda boleh memainkannya tanpa menukar kartrij dan anda akan sentiasa memilikinya, menjadikan Nintendo Switch anda lebih mudah alih.

Tetapi ada beberapa kelemahan besar untuk permainan digital. Anda tidak boleh berkongsi permainan digital dengan rakan atau keluarga anda — melainkan jika anda meminjamkan konsol anda — dan anda tidak boleh menjualnya semula selepas itu. Permainan fizikal cenderung lebih kerap dijual, dan dengan harga yang lebih rendah.

Terpulang kepada anda mana yang anda suka, dan anda boleh mencampurkan dan memadankan permainan fizikal atau digital — tetapi pastikan anda mempertimbangkan mana yang anda sukai sebelum anda mula membelanjakan wang anda dengan susah payah untuk permainan.

Dapatkan Aksesori Terbaik

BERKAITAN: Aksesori Nintendo Switch yang Sebenarnya Anda Perlu

Terdapat beberapa aksesori yang mungkin anda mahukan untuk Switch anda. Khususnya, anda memerlukan kad SD mikro yang luas jika anda merancang untuk membeli permainan secara digital. Nintendo Switch hanya dilengkapi dengan ruang simpanan dalaman 32GB. Versi digital The Legend of Zelda: Breath of the Wild akan menggunakan hampir separuh daripadanya sendiri, dan beberapa permainan bahkan lebih besar daripada 32GB! Oleh itu, anda memerlukan kad SD untuk menyimpannya.

Ini hanya berlaku jika anda akan membeli permainan tersebut secara digital. Sekiranya anda membeli permainan fizikal, anda boleh memasukkan kartrij permainan fizikal dan memainkannya tanpa pemasangan — seperti pada masa lalu.

Pro Controller juga berguna untuk permainan di mana anda tidak ingin menggunakan Joy-Cons, dan beg galas sangat penting jika Switch anda akan meninggalkan rumah anda.

Main Permainan Berbilang Pemain

BERKAITAN: Permainan Tukar Terbaik untuk Main dengan Rakan dan Keluarga

Seperti konsol Nintendo sebelumnya (dan tidak seperti PlayStation 4 dan Xbox One), Nintendo Switch mempunyai fokus yang kuat pada berbilang pemain tempatan. Terdapat banyak permainan berbilang pemain hebat untuk Nintendo Switch, jadi anda sebenarnya boleh bermain permainan dengan keluarga dan rakan anda di ruangan yang sama.

Joy-Cons pada suis Nintendo dapat digunakan bersama sebagai pasangan, atau mereka dapat dipisahkan dan digunakan sebagai dua pengawal kecil kecil. Ini membolehkan anda bermain Mario Kart 8 Deluxe dan permainan berbilang pemain hebat lain tanpa membeli lebih banyak pengawal — walaupun anda boleh membeli lebih banyak pengawal juga, jika anda mahu. Anda mungkin perlu mengubah konfigurasi pengawal anda agar Switch memperlakukan Joy-Cons tersebut sebagai pengawal yang berasingan.

Beberapa permainan juga mempunyai mod berbilang pemain yang lebih maju. Mario Kart 8 Deluxe menawarkan "permainan tanpa wayar", yang membolehkan beberapa Nintendo Switch di bilik yang sama dapat bermain bersama. Ia juga menawarkan berbilang pemain dalam talian.

Dayakan HDMI-CEC di TV Anda Untuk Sihir Pengalihan Input

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan HDMI-CEC di TV Anda, dan Mengapa Anda Perlu

Nintendo Switch boleh menukar TV anda secara automatik ke input Switch ketika anda menghidupkannya, atau bahkan secara automatik menukar TV anda ke input Switch ketika anda meletakkan Switch anda di dok. Atau, jika TV anda dimatikan, hidupkan Suis anda atau letakkan di dok akan menghidupkan TV anda secara automatik. Ini menjadikan pengalaman menggunakan konsol lebih lancar.

Walau bagaimanapun, ini memerlukan anda mengaktifkan HDMI-CEC di TV anda. Sekiranya Tukar anda sudah menukar input secara automatik, HDMI-CEC sudah diaktifkan. Sekiranya tidak, anda mesti mengaktifkannya. Fungsi ini dilumpuhkan secara lalai di banyak TV, atas sebab tertentu.

Anda akan mendapat ciri ini di menu penyediaan TV anda, tetapi mungkin disebut sebagai perkara lain selain HDMI-CEC.

Atau, jika anda sama sekali tidak menyukai ciri ini, anda boleh mematikan input beralih pada Suis anda.

Tukar Wilayah untuk Bermain Permainan Dari Negara Lain

BERKAITAN: Cara Mengubah Wilayah di Nintendo Switch Anda (dan Mainkan Permainan dari Negara Lain)

Nintendo Switch tidak lagi dikunci kawasan, seperti konsol Nintendo sebelumnya. Sekiranya anda mempunyai Nintendo Switch yang dibeli di AS, anda boleh membeli kartrij permainan fizikal dari Jepun atau Eropah dan memainkannya secara normal.

Namun, masih terdapat beberapa perbezaan wilayah. Kawasan yang berbeza mempunyai kedai dalam talian eShop mereka sendiri. Contohnya, beberapa permainan hanya dilancarkan di Jepun, dan mungkin tidak pernah datang ke Amerika Syarikat. Anda boleh menukar kawasan konsol anda dan mengakses eShop untuk negara itu, yang membolehkan anda membeli dan bermain permainan asing yang mungkin tidak dapat diakses.

Tetapkan Kawalan Ibu Bapa

BERKAITAN: Cara Menyiapkan Kawalan Ibu Bapa pada Nintendo Switch

Nintendo Switch menawarkan kawalan ibu bapa, yang membolehkan anda menetapkan had masa untuk anak-anak anda, memantau aktiviti mereka dari jauh, dan bahkan melumpuhkan akses ke konsol sepenuhnya. Sudah tentu ia dapat mengehadkan permainan mengikut peringkat umur juga.

Untuk menggunakan semua ciri ini, anda perlu memasang aplikasi Kawalan Ibu Bapa Nintendo pada iPhone atau telefon Android anda dan menyambungkannya ke konsol Switch anda. Anda kemudian boleh menguruskan semuanya dari telefon anda.

Kosongkan Ruang

BERKAITAN: Cara Mengosongkan Ruang Di Penyimpanan Dalaman Nintendo Switch Anda

Setelah anda memasang beberapa permainan, ruang 32GB itu dapat diisi dengan cepat. Walaupun anda tidak bermain permainan digital, permainan fizikal yang anda mainkan akan memuat turun data tampalan dan DLC mereka ke simpanan Switch anda.

Sekiranya anda tidak mempunyai kad SD mikro, anda mungkin perlu mengosongkan ruang pada Suis anda pada satu ketika. (Tetapi serius, anda mungkin perlu mendapatkan kad SD mikro!)

Tetap Berkilat dan Baru

BERKAITAN: Cara Membersihkan Suis Nintendo Anda

Nintendo Switch anda berkilat dan baru, tetapi mungkin akan menjadi kotor dari masa ke masa jika anda membagikannya dengan orang lain atau hanya menggunakan skrin sentuh. Anda boleh membersihkan skrin Nintendo Switch anda hanya dengan kain microfiber, dan kain kapas sederhana boleh mengeluarkan senjata dari kawasan yang sukar dijangkau. Elakkan produk pembersih yang teruk atau anda boleh merosakkan skrin.