Kawalan Misi 101: Cara Menggunakan Pelbagai Desktop pada Mac

Adakah anda membuka banyak tetingkap di Mac anda? Adakah anda pernah menghadapi masalah untuk mencatat semua itu? Kemudian anda perlu mengetahui mengenai Mission Control, yang menunjukkan kepada anda semua tetingkap yang sedang dibuka, kemudian memberi anda cara untuk mengaturnya.

Mission Control adalah salah satu daripada ciri-ciri Mac yang mudah diabaikan tetapi menjadikan semuanya lebih baik setelah anda mempelajarinya, terutamanya kerana terdapatnya banyak fungsi desktop. Kuasai penggunaannya, dan cara cepat untuk menukarnya, dan anda akan tertanya-tanya bagaimana anda menggunakan Mac anda dengan cara lain.

Cara Membuka Kawalan Misi

BERKAITAN: Cara Menggunakan Isyarat Trackpad Macbook Anda

Anda boleh mengakses beberapa desktop dengan beberapa cara. Untuk mengaksesnya, geser ke atas dengan tiga atau empat jari pada pad jejak anda — jumlah jari yang perlu anda gunakan bergantung pada cara mengatur pad jejak anda. Anda juga boleh mengetuk butang F3 pada Mac anda, ikon Mission Control di dok, atau dengan menekan Control + Up pada papan kekunci anda.

Touch Bar pada MacBook Pro baru tidak mempunyai butang seperti itu di Strip Control, tetapi anda boleh menambahkan butang jika anda mahu.

Setelah anda membuka Mission Control, ini akan menunjukkan kepada anda semua tetingkap terbuka anda, jadi lebih mudah anda menukarnya. Ini serupa dengan ciri yang disebut Exposé yang terdapat dalam versi macOS yang lebih lama, tetapi hari ini kami berminat dengan banyak ciri desktop di bahagian atas.

Menggunakan Pelbagai Desktop dalam Mission Control

Gerakkan tetikus anda ke bahagian atas layar, di mana tertera "Desktop 1" dan "Desktop 2", dan anda akan melihat dua desktop terungkap.

Anda sebenarnya boleh menyeret tingkap ke salah satu desktop ini, jika anda mahu, kemudian beralih ke tetingkap dengan mengkliknya.

Dengan berbilang desktop anda boleh mengatur aliran kerja anda, membolehkan anda melakukan perkara seperti membuat penyelidikan di satu desktop semasa anda menulis di komputer yang lain. Dan anda boleh menambah seberapa banyak desktop yang anda suka dengan mengklik butang “+” di sebelah kanan.

Untuk beralih antara desktop, anda hanya boleh membuka Mission Control kemudian klik desktop yang ingin anda buka. Namun, jauh lebih pantas untuk menggunakan pintasan papan kekunci Control + Right dan Control + Left, atau untuk menggesek tiga jari ke kiri atau kanan. Ini akan menukar desktop anda dengan segera, dan merupakan pujian yang baik untuk pintasan papan kekunci dan tetikus yang saya nyatakan sebelumnya.

Sekiranya anda mahukan aplikasi tertentu selalu muncul di desktop tertentu, atau bahkan di semua desktop, cukup klik kanan ikon doknya, kemudian pindah ke submenu Pilihan.

Dari sini anda dapat menetapkan aplikasi ke desktop tertentu, atau bahkan memaparkannya di semua desktop.

Aplikasi Skrin Penuh

Tapi tunggu ... ada lagi. Adakah anda tahu mengenai butang skrin penuh? Ia berwarna hijau berhampiran kiri atas setiap tetingkap.

Klik butang ini dan aplikasi semasa akan memasuki mod skrin penuh, yang bermaksud bar dok dan menu hilang dan tetingkap semasa mengambil seluruh skrin.

Anda mungkin berfikir bahawa anda tidak dapat menggunakan program lain semasa mod layar penuh aktif, atau anda tidak dapat menggunakan dua program dalam layar penuh sekaligus, tetapi Mission Control menjadikan ini semua mungkin. Semasa anda berada dalam Mission Control, setiap aplikasi skrin penuh berfungsi sebagai desktopnya sendiri; ia diletakkan di sebelah kanan semua desktop semasa.

Anda juga boleh menyeret sebarang tetingkap ke ruang yang diambil oleh aplikasi skrin penuh.

Ini membolehkan anda menjalankan dua aplikasi skrin penuh secara bersebelahan, dalam apa yang disebut mod pandangan split.

Ini sempurna apabila anda memerlukan ruang sebanyak mungkin untuk bekerja dengan hanya dua aplikasi, seperti ketika anda melayari laman web berkualiti tinggi dan membuat nota.

Cara Mengkonfigurasi Kawalan Misi

Control Control kebanyakannya berfungsi tanpa sebarang konfigurasi, tetapi ada kemungkinan beberapa perkara mengenaskan anda. Pergi ke Keutamaan Sistem, kemudian bahagian Kawalan Misi.

Dari sini anda akan menemui pilihan utama untuk Mission Control

Berikut adalah penjelasan ringkas mengenai apa yang dilakukan oleh pilihan ini:

  • Secara lalai Mission Control akan mengatur ruang anda secara automatik, berdasarkan apa yang difikirkannya anda mahukan. Ini sangat membingungkan, jadi matikan pilihan "Atur semula Ruang secara automatik berdasarkan penggunaan terbaru" jika Anda terus kehilangan jejak.
  • Apabila anda menggunakan Command + Tab untuk menukar aplikasi, anda mungkin juga ingin beralih ke tetingkap aktif. Pilihan "Ketika beralih ke aplikasi, beralih ke Ruang dengan jendela terbuka untuk aplikasi" memastikan itu akan terjadi walaupun jendela berada di desktop lain.
  • Pilihan "Kelompokkan tetingkap berdasarkan aplikasi", ketika dicentang, memastikan bahawa beberapa tetingkap dari aplikasi yang sama muncul berdampingan dalam Mission Control.
  • Pilihan "Paparan mempunyai Ruang yang terpisah" berlaku untuk Mac dengan beberapa monitor. Secara lalai menukar desktop pada satu paparan juga akan menukar yang lain, tetapi dengan pilihan ini dicentang setiap paparan akan memiliki set desktop sendiri.
  • Akhirnya, anda boleh menghidupkan Papan Pemuka yang tidak berguna, sama ada sebagai Ruangnya sendiri atau sebagai tindanan.

Di bawah pilihan ini, anda boleh menetapkan pintasan papan kekunci dan tetikus khusus untuk melancarkan Mission Control.