Apa itu Pencahayaan Bias dan Mengapa Anda Perlu Menggunakannya

Ada kemungkinan besar anda menonton televisyen dan bekerja di komputer anda selama bertahun-tahun dengan cara yang meletihkan mata anda, meningkatkan peluang anda untuk sakit kepala, dan mengurangkan keseronokan dan keselesaan anda secara keseluruhan. Teruskan membaca kerana kami menunjukkan kepada anda bagaimana membuat pengalaman menonton dengan kontras yang selesa dan tinggi dengan pencahayaan berat sebelah.

Apakah Pencahayaan Bias dan Apa Faedahnya?

Sebelum kita mengetahui apa itu pencahayaan berat sebelah dan mengapa anda mendapat banyak manfaat dari penerapannya, kita perlu melihat mekanik mata manusia untuk benar-benar memahami mengapa pencahayaan berat sebelah bukan hanya tipu daya yang menarik, tetapi teknik berguna yang meningkat keselesaan melihat dan kualiti gambar.

Mengapa Skrin Mengetatkan Mata Kita

Perkara yang paling penting untuk difahami ialah mata anda menggunakan sistem purata. Apabila anda melihat sesuatu, sama ada sesuatu itu adalah lampu depan kereta di kejauhan, pemandangan yang cantik, atau layar televisyen, murid membesar untuk mengatur berapa banyak cahaya yang memasuki mata anda. Tahap pelebaran dipicu oleh jumlah cahaya rata-rata cahaya mata anda dari seluruh pemandangan - bukan oleh satu titik cahaya paling terang dalam pemandangan itu.

Semasa anda menonton televisyen atau menggunakan komputer di ruangan gelap, mata anda menatap jendela kecil cahaya yang sangat terang yang melayang di lautan kegelapan di sekitar layar. Mata anda dengan tepat melihat skrin menjadi sangat terang dalam hubungannya dengan seluruh ruangan. Namun, mata anda tidak menyesuaikan diri dengan tahap kecerahan rata-rata yang dipaparkan di layar. Sebaliknya, ia menyesuaikan dengan kecerahan rata-rata di seluruh bidang pandangan anda.

Ini sebenarnya menyebabkan dua masalah. Pertama, anda tidak dapat melihat perbezaan yang jelas pada skrin jika seluruh ruangan gelap. Mata anda akan melihat kawasan gelap yang lebih kaya jika bidang penglihatan di sekitarnya tidak gelap.

Kedua, dan yang lebih penting, mata anda cepat letih. Dengan pendedahan yang berlanjutan, anda mungkin akan mengalami mata kering atau berair, ketidakselesaan umum, dan juga sakit kepala yang tegang memancar dari kawasan kuil. Dalam senario kes terburuk, dengan pendedahan yang berlanjutan, beberapa orang mengalami migrain okular - gangguan visual atau sakit kepala yang melampau yang disebabkan oleh ketegangan mata yang kuat.

Nasib baik, walaupun ibu anda berkeras menonton terlalu banyak TV atau TV dengan lampu akan membuat anda buta, kesan ketegangan mata seperti ini adalah sementara dan dalam masa kurang dari satu hari pendedahan, gejala mata kering dan keletihan harus menyelesaikan diri mereka sendiri. Itu tidak bermakna anda perlu bertahan setiap kali anda menggunakan stesen kerja anda atau menonton filem di HDTV baru anda yang cantik.

Lampu berat sebelah dapat banyak membantu.

Bagaimana Lampu Bias Meringankan Ketegangan

Oleh itu, bagaimana anda mengelakkan pendedahan cahaya terang yang tidak dapat dielakkan semasa menonton TV atau monitor anda? Kuncinya adalah meningkatkan pencahayaan umum di dalam bilik tanpa memperkenalkan masalah yang timbul daripada hanya menyalakan semua lampu secara sembarangan.

Mari kita lihat mockup 3D ini dari persediaan ruang tamu yang cukup tipikal untuk menggambarkan bagaimana konfigurasi pencahayaan biasa bermasalah untuk melihat skrin (walaupun mockup ini berpusat pada HDTV, masalah pencahayaan yang sama juga berlaku di stesen kerja).

Di ruang tamu atau ruang kerja anda yang biasa, anda mempunyai lampu siling, lampu lantai, dan lampu meja - semuanya biasanya terletak di atas atau, dalam hal peta dan pencahayaan aksen, di depan skrin pada ketinggian yang hampir sama dengan kepala penonton.

Menyalakan lampu ini semasa menonton TV sebenarnya dapat mengurangkan masalah skrin terang yang dibingkai ke ruangan yang sangat redup. Namun, ia memperkenalkan pelbagai masalah baru. Pencahayaan yang berada di sisi atau di belakang penampil memproyeksikan cahaya ke permukaan tontonan. Ini mengurangkan kontras, memperkenalkan silau dan kabut pada gambar, dan hasilnya menghasilkan jenis mata tersendiri. Mungkin tidak sekuat jenis mata yang anda dapat melihat mata yang kabur di TV yang terang dalam kegelapan, tetapi keadaan mata masih terasa - dan ini menjadikan gambar kelihatan lebih buruk, untuk boot.

Tidak seperti pencahayaan biasa, pencahayaan berat sebelah diletakkan  di belakang skrin yang anda lihat. Ini menaikkan tahap cahaya sekitar di kawasan tontonan anda tanpa menyinari cahaya ke mata atau ke arah layar itu sendiri. Kerana cahaya berasal dari luar garis penglihatan penonton dan tidak berada di jalan langsung untuk memantulkan ke layar, anda mendapat semua kelebihan cahaya yang meningkat di dalam bilik tanpa masalah silau atau cahaya yang bersinar langsung dari sumber ke dalam anda mata.

Manfaat Tambahan Pencahayaan Bias

Sekiranya anda masih memerlukan beberapa keyakinan yang lebih dari sekadar menyelamatkan mata anda yang lemah dari keletihan, maka pertimbangkan dua faedah hebat yang lain. Pertama, pencahayaan tidak langsung tambahan yang disediakan oleh pencahayaan bias meningkatkan kontras gambar di skrin, menjadikan gambar anda kelihatan lebih baik.

Rujuk gambar ilusi optik di atas untuk melihat kesannya yang jelas. Bilah yang membentang di tengah-tengah gambar adalah satu warna kelabu yang tetap (RGB: 142, 142, 142) tetapi kelihatan lebih ringan di sisi gradien gelap dan lebih gelap di sisi cahaya gradien. Ilusi ini, yang dikenali sebagai ilusi kontras serentak, menggambarkan bagaimana mata anda melihat kelabu menjadi lebih gelap dan lebih kaya apabila dilihat dengan latar belakang yang lebih terang (di sebelah kanan), tetapi lebih bersih apabila dilihat dengan latar belakang gelap (di sebelah kiri) . Menerangi dinding di belakang skrin anda dan ilusi kontras yang sama berlaku: kelabu dan hitam pada skrin anda kelihatan lebih kaya, dan kontras kelihatan lebih kuat di antara mereka dan kawasan sekitarnya.

Berkaitan dengan muslihat sebelumnya, banyak orang menyesuaikan nilai untuk kecerahan dan kontras ke tahap yang lebih tinggi untuk mendapatkan intensiti warna dan kontras hitam yang mereka inginkan. Sekiranya persekitaran di mana Anda melihat layar sudah membantu meningkatkan kontras dan membuat gambar yang lebih baik di layar, maka anda dapat mengubah kecerahan kembali ke bawah. Mata anda tidak hanya akan berterima kasih kerana layar tidak bersinar di wajah anda seperti lampu depan, tetapi anda akan memanjangkan jangka masa mekanisme lampu latar di HDTV atau monitor anda.

Pengurangan keletihan mata, gambar yang lebih baik, dan jangka hayat yang lebih lama untuk lampu latar monitor anda? Apa yang tidak digemari mengenai pencahayaan berat sebelah? Mari kita perhatikan cara menyiapkannya supaya anda tidak perlu menjalani hari lain dengan gambar mata yang tersekat dan gambar yang dicuci.

Cara Memilih dan Menyiapkan Pencahayaan Bias

Pada ketika ini anda mungkin berfikir "oke, okey, awak ada saya. Pencahayaan berat sebelah terdengar hebat, dan saya mahukannya. Beritahu saya berapa harganya sehingga saya dapat mengatasi kejutan itu. " Nasib baik untuk anda, sangat murah untuk menerapkan sistem pencahayaan bias yang berfungsi dengan sempurna.

Jangan salah faham, ada cara yang sangat mahal untuk melakukannya (seperti membeli TV Philips yang dilengkapi dengan sistem Ambilight lampu pencahayaan peralihan warna khusus mereka) tetapi sama sekali tidak perlu menanggung perbelanjaan tersebut apabila terdapat banyak alternatif yang murah.

Pertama, mari kita jelaskan apa yang menjadikan cahaya bias yang baik dan mengapa. Kemudian, mari kita lihat beberapa penyelesaian DIY dan luar rak ekonomi.

Memilih Cahaya Bias

Perkara yang paling penting untuk dipertimbangkan ketika memilih lampu bias untuk televisyen anda (selain dari pertimbangan fizikal sama ada cahaya itu betul-betul sesuai di belakang skrin) adalah suhu warna.

Mentol lampu mempunyai suhu warna yang disenaraikan menggunakan Skala Suhu Warna Kelvin. Semakin rendah bilangannya, semakin panas dan merah menyala; semakin tinggi bilangannya, semakin sejuk dan biru semakin terang. Api lilin adalah 1,900K. Mereka sangat hangat dan memberikan cahaya kemerahan / kuning. Mentol lampu pijar standard kira-kira 2,800K dan masih cukup panas. Mentol "Cool White" atau "Daylight" mempunyai suhu warna antara 5,000-6,500K.

Walaupun pencahayaan bias lebih baik daripada pencahayaan bias mengenai ketegangan mata, jika anda mahukan pencahayaan bias yang bukan sahaja melegakan ketegangan mata anda tetapi sebenarnya menjadikan kandungan yang anda lihat kelihatan lebih baik, anda memerlukan bola lampu yang tepat. Anda mahukan suhu mentol sedekat mungkin (jika tidak serupa) dengan titik rujukan yang digunakan dalam industri yang kedua-duanya membuat skrin yang anda cari dan membuat kandungan untuk skrin tersebut. Suhu itu ialah 6500K.

Mentol (sama ada CFL atau LED) di dalam HDTV atau monitor anda dikalibrasi hingga 6500K. Filem dan video digital diperbetulkan warna untuk mempunyai titik rujukan putih 6500K. Suite penyuntingan di mana kandungan diedit dan dikerjakan mempunyai lampu bias 6500K. Tidak kira sama ada anda menggunakan lampu tiub pendarfluor, jalur LED, atau bola lampu pijar, anda menginginkannya dengan suhu warna hampir 6500K seperti yang anda dapat jika tujuan anda adalah untuk memaksimumkan kualiti gambar di layar .

Ini segera menghilangkan sebagian besar lampu yang kita gunakan di sekitar rumah kita, kerana ada pilihan pengguna yang berbeza untuk cahaya yang lebih panas. Apa yang membuat perasaan selesa dan hangat di tempat tinggal anda menyebabkan cahaya bias yang buruk.

Memilih cahaya dengan suhu warna yang tepat mungkin yang perlu anda lakukan. Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar bersedia untuk mendapatkan gambar terbaik yang terbaik, anda juga boleh melihat Indeks Rendering Warna (CRI) bola lampu. Nombor ini jarang dicantumkan pada mentol yang dimaksudkan untuk keperluan rumah tangga, tetapi dengan menggali dengan teliti (atau dengan membeli mentol yang dimaksudkan untuk hobi atau aplikasi komersial di mana CRI penting), anda dapat memperoleh nilai CRI. CRI dari 90 dari 100 atau lebih adalah minimum yang harus anda jangkakan jika anda mencari kejelasan warna maksimum pada HDTV atau monitor komputer anda. Ini jelas merupakan wilayah orang yang mencari pengalaman yang sempurna dan bukan sekadar melegakan penglihatan mata.Oleh itu, melainkan jika anda membina persediaan teater rumah terunggul — atau anda ingin memasuki penyuntingan video — anda tidak perlu tertekan untuk mendapatkan mentol yang dinilai CRI yang sempurna. Mentol berkualiti dengan suhu warna 6500K lebih dari cukup untuk hampir semua orang.

Penyelesaian DIY Ringkas

Ketika mula-mula mula mencari penyelesaian untuk permainan maraton dan sesi Netflix meninggalkan kami dengan mata berair yang membara, kami memilih untuk segera menggunakan penyelesaian DIY berdasarkan bahan yang kami letakkan di sekitar rumah. Lebih baik untuk melihat apakah pencahayaan berat sebelah malah membantu daripada menghabiskan banyak wang untuk projek yang tidak berbuah.

Sekiranya set televisyen atau monitor anda dipisahkan dari dinding dengan jarak tertentu, mudah untuk meletakkan pemasangan lampu biasa di belakang skrin.

Dalam kes kami, kami meraih lampu kedai logam yang sederhana dan murah dengan alat penjepit dan kemudian memasukkan mentol LED suhu siang ke dalamnya. Seluruh pemasangan menyinari cahaya ke ruang di belakang HDTV besar dan menyebarkannya di sepanjang dinding. Ini adalah penyelesaian yang bagus untuk orang dengan set besar kerana ia menggunakan dinding sebagai penyebar, hanya memerlukan satu mentol, dan memberikan liputan total untuk skrin 65 and dan lebih besar.

Walaupun kami sangat senang dengan penyediaannya (harganya hanya sekitar $ 18 jika kami belum melakukannya), ada cara untuk meningkatkan pengalaman sambil tetap menjadikan projek ini agak murah. Sebagai contoh, anda boleh membeli lampu pendarfluor siang hari yang bertujuan untuk akuarium terumbu dan pemeliharaan kadal. Mentol yang baik dengan suhu warna 6500K dan penilaian CRI 90+ berjalan sekitar $ 25. Tambahkan dalam pemasangan lampu sederhana untuk memasangkannya dengan harga sekitar $ 20 lagi, dan dengan harga di bawah $ 50, anda dapat hampir dengan apa yang mereka gunakan di studio profesional tanpa mengeluarkan banyak wang untuk pengalaman itu.

Sekali lagi, dalam kategori penggunaan-apa-yang-anda-miliki, kami memasang pendirian multi-monitor kami dengan beberapa lampu puck LED IKEA Dioder yang telah kami pasangkan. Satu set empat keping sederhana dan pemasangan sedikit bata tenaga akan membawa anda sekitar $ 25 di IKEA. Kami memasukkan ini bukan kerana garis Dioder mempunyai suhu warna yang sempurna (tidak) tetapi untuk menonjolkan apa yang dapat anda capai hanya dengan menggunakan bahan yang anda miliki di sekitar rumah. Sekiranya tidak ada yang lain, ia akan memberitahu anda jika pencahayaan berat sebelah sesuai untuk anda.

Walaupun pada asalnya kami berhasrat untuk meningkatkan pencahayaan bias pada HDTV dan stesen kerja setelah membuktikan bahawa pencahayaan berat sebelah mengurangkan masalah mata kami dan masalah lain (yang benar-benar berlaku) kami dapati penyelesaian DIY mudah kami telah berfungsi dengan baik sehingga sebarang peningkatan besar atau peningkatan Projek DIY kini lebih kepada soal kosmetik dan kesempurnaan daripada keperluan.

Penyelesaian Pencahayaan Bias Komersial

Sekiranya anda hanya mencari jalan keluar yang boleh anda beli, pasang, dan pergi tanpa perlu risau tentang pencocokan mentol atau membeli pemasangan lampu anda sendiri, terdapat lebih daripada beberapa penyelesaian yang tersedia dengan harga yang sangat berpatutan.

Penyelesaian paling murah dan termudah yang kami cadangkan kepada sesiapa yang bertanya ialah kit Antec Bias Lighting for HDTV. Dengan harga sekitar $ 10, anda boleh mendapatkan jalur LED yang cukup besar untuk TV 60 inci (dan anda boleh mendapatkan dua pek untuk TV yang lebih besar). Mereka adalah suhu warna 6500K, dan termasuk semua yang anda perlukan tepat di dalam kit. Jalur LED terang dan mudah dipangkas, dengan titik pra-tanda di mana anda boleh memotongnya dengan selamat untuk mengeluarkan LED tambahan. Yang paling penting, jalur LED nipis berfungsi dengan baik walaupun TV anda dipasang terus ke dinding, tanpa meninggalkan ruang untuk lampu biasa.

Keseluruhan pemasangan digerakkan oleh USB sehingga anda boleh, jika anda mahu, mengeluarkannya dari port USB set HDTV anda sehingga pencahayaan bias secara automatik menyala dengan set tersebut. Secara keseluruhannya, ini adalah penyelesaian yang paling ringkas dan mudah dipasang yang kami tidak memerlukan pematerian atau penyelesaian DIY yang lebih besar dengan pemasangan lampu yang lebih besar.

Penyelesaian lain (dan yang harus dianggap sebagai standard emas untuk pencahayaan bias) adalah membeli kit cahaya bias secara langsung dari CinemaQuest — syarikat yang menghasilkan lampu bias untuk profesional. Anda boleh mengambil lampu Standard Ideal-Lume mereka (untuk skrin yang tidak dipasang di dinding) dengan harga $ 65. Panel Ideal-Lume mereka (bertujuan untuk skrin yang dipasang di dinding) berharga sekitar $ 95. Penyediaan ini berjalan lebih baik daripada susunan DIY atau jalur LED, tetapi untuk harga anda mendapat mentol khusus dengan suhu warna 6500K, penilaian CRI 90+, dan pemasangan lampu yang direka untuk pemasangan dan penyesuaian yang mudah.

Pada akhirnya, sangat mudah untuk menggunakan pencahayaan berat sebelah untuk menghilangkan sakit mata, sakit kepala, mata kering, dan gejala lain yang disebabkan oleh tontonan TV terang-dalam-gelap sehingga benar-benar tidak masuk akal untuk tidak melakukannya. Satu-satunya perkara yang dapat dilihat antara pengalaman menonton yang selesa dengan kontras tinggi, warna yang tajam, dan tidak ada cahaya mata adalah mentol dan sedikit kerja pemasangan.