10 Cara untuk Mengunci PC Windows 10 Anda

Mengunci PC Windows 10 anda adalah kaedah terbaik untuk mengamankan komputer semasa anda melangkah pergi. Ini tidak akan berhenti atau mengganggu aplikasi yang sedang berjalan, dan anda harus mengetik PIN atau kata laluan anda untuk melewati layar kunci. Berikut adalah 10 cara untuk mengunci komputer anda.

Kunci Komputer Anda di Menu Mula

Tidak mengejutkan, Menu Mula menawarkan pilihan untuk mengunci PC anda. Cukup klik butang Mula (ikon Windows), pilih nama akaun anda, dan kemudian klik "Kunci."

Gunakan Kekunci Windows

Hampir setiap PC Windows mempunyai kekunci Windows pada papan kekunci. Seperti yang anda mungkin meneka, itu adalah ikon Windows. Anda boleh menekan Windows + L untuk mengunci komputer anda.

Ctrl + Alt + Padam

Pintasan papan kekunci Ctrl + Alt + Delete biasanya digunakan untuk membunuh perisian yang tidak responsif, tetapi anda juga dapat menggunakannya untuk mengunci komputer anda. Tekan Ctrl + Alt + Delete, dan kemudian klik "Lock" di menu yang muncul.

 Kunci Komputer Anda dalam Pengurus Tugas

Anda juga boleh mengunci PC anda di Task Manager. Menekan Ctrl + Alt + Delete, dan kemudian klik "Task Manager." Anda juga dapat mengetik "Task Manager" di kotak Carian Windows, dan kemudian pilih di hasil pencarian.

Klik "Putuskan sambungan" di kanan bawah.

Muncul pop timbul yang bertanya sama ada anda pasti mahu memutuskan sambungan; klik "Putuskan sambungan Pengguna" untuk mengesahkan.

BERKAITAN: Pengurus Tugas Windows: Panduan Lengkap

Kunci Dari Prompt Perintah

Anda juga dapat mengetik "CMD" di kotak Carian Windows untuk membuka Command Prompt. Klik "Prompt Perintah" dalam hasil carian.

Taipkan arahan berikut:

Rundll32.exe user32.dll, LockWorkStation

Setelah ini dilaksanakan, PC anda akan dikunci.

BERKAITAN: 34 Pintasan Papan Kekunci Berguna untuk Windows Command Prompt

Gunakan Prompt Jalankan

Kaedah ini sama persis dengan kaedah Command Prompt di atas, kecuali anda menggunakan Run. Cukup ketik "jalankan" di kotak Carian Windows, dan kemudian klik "Jalankan" di hasil carian.

Di tetingkap "Jalankan", ketik perintah berikut, dan kemudian klik "OK":

Rundll32.exe user32.dll, LockWorkStation

Setelah ini dilaksanakan, PC anda akan dikunci.

Buat Ikon Desktop untuk Mengunci Komputer Anda

Sekiranya anda lebih suka mengunci PC anda hanya dengan satu klik, anda boleh membuat ikon desktop. Untuk melakukannya, klik kanan desktop anda, arahkan kursor ke "Baru", lalu pilih "Jalan pintas."

Di tetingkap "Buat Jalan pintas" yang muncul, ketik perintah berikut di kotak teks "Ketik Lokasi Item", dan kemudian klik "Seterusnya":

Rundll32.exe user32.dll, LockWorkStation

Beri nama ikon anda, dan kemudian klik "Selesai."

Ikon anda akan muncul di desktop anda — klik dua kali pada bila-bila masa untuk mengunci PC anda.

BERKAITAN: Cara Menyesuaikan Ikon Anda di Windows

Tetapkannya dalam Tetapan Penjimat Skrin

Anda boleh menetapkan PC anda agar terkunci setelah screen saver dihidupkan untuk jangka masa tertentu. Untuk melakukannya, ketik "Screen Saver" di kotak Carian Windows. Klik "Ubah Penjimat Skrin" dalam hasil carian.

Di menu "Tetapan Penjimat Skrin", pilih kotak centang di sebelah pilihan "On Resume, Display Logon Screen". Gunakan butang Panah di kotak "Tunggu:" untuk memilih berapa minit yang harus dilalui sebelum PC anda terkunci, dan kemudian klik "Terapkan."

Kami tidak mengesyorkan kaedah ini untuk keselamatan. Selalu terbaik untuk mengunci PC anda sebelum anda menjauhinya.

Gunakan Kunci Dinamik

Dynamic Lock adalah ciri yang mengunci PC anda secara automatik setelah anda menjauhinya. Ia melakukan ini dengan mengesan kekuatan isyarat Bluetooth. Apabila isyarat turun, Windows menganggap anda telah meninggalkan kawasan PC anda dan menguncinya untuk anda.

Untuk menggunakan Dynamic Lock, pertama sekali anda perlu memasangkan telefon pintar dengan PC anda. Untuk melakukan ini, pergi ke Tetapan> Bluetooth (pada kedua-dua Android atau iOS) dan beralih-pada slaid. Pada PC anda, pergi ke Tetapan> Peranti> Bluetooth dan Peranti Lain, dan kemudian klik "Tambahkan Bluetooth atau Peranti Lain." Pilih telefon anda, sahkan PIN, dan mereka akan dipasangkan.

Sekarang yang tinggal hanyalah mengaktifkan ciri Kunci Dinamik. Pergi ke Tetapan> Akaun> Pilihan Masuk dan tatal ke bawah ke bahagian "Kunci Dinamik". Pilih kotak centang di sebelah pilihan "Benarkan Windows Mengunci Peranti Anda Secara Automatik Ketika Anda Berjauhan".

PC anda kini akan terkunci jika anda bergerak terlalu jauh.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Kunci Dinamik untuk Mengunci PC Windows 10 Anda Secara Automatik

Gunakan Ciri Kunci Jauh

Ciri Remote Lock hanya boleh digunakan dalam senario terburuk. Kami selalu mengesyorkan mengunci PC anda sebelum anda menjauhinya. Walau bagaimanapun, kita kadang-kadang melupakan perkara. Sekiranya anda membiarkan PC anda dapat diakses, Microsoft telah menyediakan cara untuk anda menguncinya dari jauh.

Namun, ini hanya akan berfungsi jika Anda telah mengaktifkan "Cari Perangkat Saya" di PC, Anda mempunyai akaun Microsoft di perangkat dengan hak pentadbir, dan perangkat disambungkan ke internet.

Untuk menggunakan ciri Kunci Jauh, masuk ke akaun Microsoft anda, dan kemudian klik "Tunjukkan Butiran" di bawah peranti yang ingin anda kunci.

Seterusnya, klik tab "Cari Peranti Saya", dan kemudian klik "Kunci."

Sahkan dalam semua mesej yang muncul sehingga selesai mengunci PC anda.

BERKAITAN: Cara Mengunci PC Windows 10 Anda Dari Jauh

Dalam soal keselamatan siber, anda adalah lapisan pertahanan pertama. Tidak kira kaedah mana yang anda pilih untuk mengunci PC anda, asalkan anda melakukannya. Juga, pastikan untuk mengkonfigurasi PC anda agar terkunci secara automatik jika anda terlupa.