Cara Menetapkan Output Bunyi Per Aplikasi di Windows 10

Windows 10 kini membolehkan anda memilih output dan peranti input suara yang digunakan oleh setiap aplikasi. Sebagai contoh, anda boleh meminta satu aplikasi memainkan audio melalui fon kepala anda dan aplikasi lain memainkannya melalui pembesar suara anda.

Ciri ini ditambah dalam Kemas kini Windows 10 April 2018. Pada Windows 7, ini memerlukan aplikasi pihak ketiga seperti Audio Router atau CheVolume jika aplikasi tersebut tidak mempunyai pilihan pemilihan alat suara sendiri.

Untuk mencari pilihan ini di Windows 10, buka panel Tetapan Suara yang baru. Anda boleh mengklik kanan ikon pembesar suara di kawasan pemberitahuan anda, dan kemudian memilih "Buka Tetapan Bunyi" atau arahkan ke Tetapan> Sistem> Suara.

Dalam tetapan Suara, tatal ke bawah ke bahagian "Pilihan Suara Lain", dan kemudian klik pilihan "Kelantangan Aplikasi Dan Pilihan Peranti".

Di bahagian atas halaman, anda boleh memilih peranti output dan input lalai anda, serta jumlah induk seluruh sistem.

Di bawah itu, anda akan mendapat pilihan untuk mengkonfigurasi tahap kelantangan setiap aplikasi individu, serta output output dan peranti input yang digunakan setiap aplikasi. Tahap kelantangan aplikasi dikonfigurasikan sebagai peratusan tahap kelantangan induk anda. Sebagai contoh, jika anda menetapkan kelantangan induk anda ke 10 dan Chrome menjadi 100, Chrome akan dimainkan pada tahap kelantangan 10. Jika anda menetapkan kelantangan utama anda ke 10 dan Chrome menjadi 50, Chrome akan dimainkan pada tahap kelantangan 5.

Sekiranya aplikasi tidak muncul dalam senarai, anda perlu melancarkannya terlebih dahulu — dan mungkin mula memainkan atau merakam audio di dalamnya.

Di sebelah kanan penggeser volume untuk setiap aplikasi, klik menu drop-down "Output" atau "Input" untuk menetapkan output atau peranti input yang berbeza ke aplikasi. Sebagai contoh, anda boleh mempunyai satu suara output aplikasi ke fon kepala anda dan suara output aplikasi lain ke pembesar suara anda. Atau anda boleh menggunakan peranti rakaman yang berbeza untuk aplikasi yang berbeza.

Anda mungkin perlu menutup dan membuka semula aplikasi agar perubahan anda berlaku. Walau bagaimanapun, Windows akan mengingati tahap kelantangan dan peranti suara yang anda tetapkan ke aplikasi individu dan secara automatik menerapkan pilihan anda setiap kali anda melancarkan aplikasi tersebut.

Sekiranya anda hanya ingin menetapkan peranti main balik suara lalai pada Windows 10, anda boleh melakukannya secara langsung dari ikon suara di kawasan pemberitahuan anda. Klik ikon pembesar suara, klik nama peranti suara lalai semasa anda di menu, dan kemudian klik peranti yang ingin anda gunakan. Perubahan ini mempengaruhi semua aplikasi yang ditetapkan untuk menggunakan perangkat "Default".

BERKAITAN: Cara Mengubah Mainan Audio dan Rakaman Peranti Anda di Windows

Panel "Kelantangan apl dan pilihan peranti" yang baru ini berfungsi seperti Volume Mixer lama, yang membolehkan anda menyesuaikan tahap kelantangan untuk setiap aplikasi. Walau bagaimanapun, Pengadun Kelantangan tidak pernah membenarkan anda memilih peranti suara untuk aplikasi.

Alat Volume Mixer tradisional juga masih disertakan dalam Windows 10 — klik kanan ikon pembesar suara di kawasan pemberitahuan anda dan pilih "Buka Volume Mixer" untuk melancarkannya.

BERKAITAN: Cara Menyesuaikan Kelantangan untuk Aplikasi Individu di Windows