Cara Mencetak Pelbagai Slaid PowerPoint ke Setiap Kepingan Kertas

Percetakan boleh menjadi sangat mahal hari ini, jadi hanya perlu mencetak barang yang anda perlukan. Sekiranya anda mengajar atau mengikuti kelas, kemungkinan anda perlu mencetak gelongsor slaid PowerPoint yang besar dari semasa ke semasa, dan mencetak satu slaid setiap halaman membazirkan kertas dan dakwat. Inilah cara mencetak pelbagai slaid di setiap halaman.

BERKAITAN: Mengapa Tinta Pencetak Mahal?

Syukurlah PowerPoint menjadikannya mudah untuk mencetak beberapa slaid setiap halaman, menjimatkan wang anda pada dakwat dan kertas dan mengurangkan ukuran pemberian khalayak anda.

Pergi ke Fail> Cetak dan klik anak panah hitam di sebelah kanan butang "Slaid Halaman Penuh".

Ini membuka tetingkap "Print Layout" di mana anda mempunyai banyak pilihan untuk berapa slaid setiap halaman yang anda cetak dan dalam orientasi apa. Anda boleh mencetak hingga sembilan slaid setiap halaman, tetapi jika slaid anda berada di sisi yang padat, kami sarankan untuk menggunakan empat atau enam slaid setiap halaman.

Sekiranya anda ingin menyimpan lebih banyak kertas, anda juga boleh mencetak ke kedua sisi setiap helaian. Sebilangan pencetak menyokong percetakan dua sisi automatik; untuk orang lain, anda mesti membalikkan kertas di sekeliling anda. Sehingga 18 slaid setiap helai kertas, itu adalah penjimatan tidak kira bagaimana anda melihatnya.