Cara Mencari Mesej Langsung Instagram Anda

Instagram menawarkan semua ciri pesanan yang anda perlukan untuk berbual mengenai meme dan siaran terkini kecuali satu: alat carian. Ini membolehkan anda memanggil video rakan anda dan mengirimkan gambar dan video yang merosakkan diri, tetapi anda tidak dapat menyaring perbualan anda.

Apabila anda ingin menuliskan mesej tertentu, anda tidak mempunyai pilihan lain selain meninjau keseluruhan perbualan anda sendiri. Pada tab Permesejan Langsung, ada bar carian yang bertengger di bahagian atas, tetapi hanya menyaring perbualan anda dengan kenalan.

Malangnya, pembangun Instagram pihak ketiga tidak mempunyai akses ke mesej anda. Ini mengesampingkan kemungkinan pelanggan tidak rasmi untuk mencari perbualan Instagram anda.

Nasib baik, ada jalan penyelesaian, walaupun sukar, yang boleh anda gunakan.

Satu-satunya cara anda boleh mencari DM Instagram adalah melalui alat Muat turun Data. Alat ini membolehkan anda membuat dan memuat turun arkib semua maklumat yang dimiliki Instagram mengenai anda termasuk gambar dan video yang anda siarkan, maklumat peribadi anda, dan ya, mesej langsung anda. Kerana fail ini dalam format teks, anda boleh mencarinya dengan mudah dengan penyunting teks asas yang tersedia di komputer anda.

Untuk meminta salinan data Instagram anda, lancarkan aplikasi Instagram di iPhone atau peranti Android anda, dan masukkan tab profil anda.

Di sini, pilih ikon menu hamburger di sudut kanan atas untuk menampakkan menu sampingan.

Pergi ke Tetapan> Keselamatan> Muat turun Data.

Masukkan alamat e-mel anda dan pilih butang "Permintaan Muat Turun" berwarna biru yang terdapat di bahagian bawah borang. Anda akan segera menerima e-mel dengan pautan ke arkib data anda.

Di komputer anda, anda boleh mengakses pilihan ini dengan mengklik ikon gambar profil anda di sudut kanan atas di laman web Instagram.

Dari sana, pergi ke Tetapan> Privasi & Tetapan> Minta Muat turun.

Setelah memuat turun folder ZIP, ekstrak kandungannya di komputer atau telefon anda. Ia akan mempunyai fail "messages.json". Apabila anda membukanya, ia akan memakan masa beberapa saat untuk dimuatkan, bergantung pada seberapa banyak anda menghantar teks di Instagram.

Kandungan fail mungkin kelihatan tidak masuk akal dan terlalu rumit pada mulanya, tetapi anda tidak perlu memahaminya. Yang perlu anda ketahui ialah fail ini mempunyai log semua mesej langsung anda sehingga anda memilih butang Minta Muat turun.

Untuk mencari mesej Instagram tertentu, cukup jalankan perintah carian (Ctrl + F pada Windows, Cmd + F pada Mac, dan pilihan carian pada pengurus fail telefon anda), kemudian ketik kata kunci anda. Teks akan diserlahkan jika ada padanan.

Sebagai alternatif, kerana setiap mesej dicatatkan dengan cap waktu dan pengirimnya, anda juga boleh menggunakan tarikh dan nama kenalan sebagai kata kunci. Data didokumentasikan dalam urutan kronologi terbalik. Oleh itu, untuk membaca perbualan lengkap yang berkaitan dengan kata kunci anda, cukup tatal ke atas atau ke bawah.

Selanjutnya, anda boleh meneroka arkib dan item-item lain untuk memahami berapa banyak data yang dikumpulkan oleh Instagram anda. Terdapat fail “seen_conduct.json” yang mempunyai log setiap catatan yang pernah anda lihat dan tatal lalu. "Devices.json" mempunyai akaun peranti yang pernah anda gunakan untuk log masuk ke akaun Instagram anda.

Silap mata ini bukan pengganti bar carian langsung, dan ini sangat tidak praktikal apabila anda ingin segera membaca sejarah pesanan langsung anda. Tetapi sehingga Instagram menambah alat carian rasmi, ini adalah penyelesaian berguna yang boleh anda andalkan dalam keadaan yang sangat terdesak.