Cara Memainkan Format Video Tidak Disokong pada Windows 10

Aplikasi Windows seperti Filem & TV dan Windows Media Player membenarkan pemutaran jenis video tertentu sahaja. Sekiranya anda bergelut untuk memainkan format video yang tidak disokong, anda perlu menggunakan pemain video pihak ketiga atau codec atau menukar fail sebagai gantinya.

Sekiranya anda tidak pasti sama ada Windows menyokong format fail video anda, cubalah dulu. Buka aplikasi Filem & TV atau Windows Media Player dan cuba buka failnya. Sekiranya anda mendapat ralat "format tidak disokong", anda perlu mencuba salah satu kaedah di bawah.

Sekiranya anda tidak menemui aplikasi Filem & TV, cari Filem & TV sebagai gantinya. Ini adalah nama alternatif untuk aplikasi di pasaran tertentu seperti UK dan Australia. Sekiranya tidak dipasang, muat turun Filem & TV dari Kedai Microsoft.

Gunakan Pemain Video Pihak Ketiga

Aplikasi Filem & TV hanya menyokong beberapa format biasa seperti MOV, AVI, dan MP4. Windows Media Player menyokong sejumlah jenis fail lain, tetapi Microsoft nampaknya menjauhkan pengguna dari aplikasi yang telah dipasang sebelumnya.

Kerana aplikasi Filem & TV tidak menyokong semua format fail video, dan Windows Media Player belum dikemas kini dalam satu dekad, cara terbaik untuk memainkan fail video yang tidak disokong pada Windows 10 adalah dengan menggunakan pemain video pihak ketiga.

Pemain Media VLC

Kami mengesyorkan VLC Media Player sebagai pilihan terbaik bagi kebanyakan pengguna Windows 10. Ia mampu memainkan hampir semua format fail video dan audio, menjadikannya alternatif yang kuat untuk pemain lalai.

Anda boleh, dalam hampir setiap senario, menganggap bahawa VLC akan memainkan fail video, strim langsung, atau DVD anda jika aplikasi Filem & TV lalai gagal melakukannya. Ia juga dilengkapi dengan ratusan pilihan yang berbeza untuk penyesuaian.

BERKAITAN: 10 Ciri Berguna Tersembunyi di VLC, Pisau Tentera Swiss Pemain Media

Untuk membuka fail video anda di VLC, klik Media> Buka Fail dari menu atas.

MPV

MPV adalah pemain video alternatif yang kuat untuk pengguna Windows. Ini adalah platform silang, jadi ini adalah pilihan untuk Linux, macOS, dan Android.

Tidak seperti menu VLC yang tidak berkesudahan dan penyesuaian, MPV ringkas dan mudah, tanpa menu dan hanya pilihan main semula yang tersedia. Ia juga mudah alih, yang bermaksud anda boleh menjalankannya dari pemacu denyar USB.

Untuk membuka fail video anda di MPV dan memulakan main semula, seret fail ke antara muka MPV yang terbuka.

PotPlayer

Pemain media PotPlayer adalah salah satu pemain video terbaik untuk pengguna kuasa. Ini menawarkan sejumlah besar penyesuaian, menyokong percepatan perkakasan untuk video beresolusi tinggi, dan termasuk penyunting video bawaan untuk mengedit fail video semasa main balik.

Antaramuka lalai semuanya berwarna hitam, tetapi anda boleh menyesuaikannya dengan pelbagai tema dan skema warna bawaan.

Untuk membuka fail media di PotPlayer, klik kanan di antara muka PotPlayer terbuka atau klik butang "PotPlayer" di kiri atas. Dari sana, klik "Buka Fail" untuk memilih fail video anda.

Menukar Pemain Video Lalai

Sekiranya anda ingin menggunakan pemain pihak ketiga sebagai pemain media lalai anda, anda perlu mengubahnya dalam tetapan Windows 10 anda.

Anda dapat mengakses menu Pengaturan dengan mengklik kanan butang menu Mula Windows Anda di bar tugas dan mengklik tombol "Tetapan". Dari sana, pilih Aplikasi> Aplikasi Lalai.

Di menu "Aplikasi Lalai", klik pemutar video yang ada. Sekiranya dipasang, aplikasi Filem & TV kemungkinan akan menjadi lalai.

Pilih pemain media pihak ketiga anda dari senarai juntai bawah. Setelah dipilih, Windows akan membuka fail video yang dikesan menggunakan pemain pihak ketiga yang anda pilih sebagai gantinya.

Pasang Kod Video Tambahan

Codec adalah sejenis perisian yang "menyahkod" fail video ke dalam citra dan audio yang sesuai. Sekiranya PC anda tidak mempunyai codec yang tepat untuk format fail video anda, video tersebut tidak akan dimuat. Anda boleh memuat turun dan memasang codec video pihak ketiga ke PC anda untuk mengatasi masalah tersebut.

Berhati-hatilah. Laman web yang kurang terkenal, termasuk laman penstriman haram, menyertakan iklan jahat untuk muat turun codec yang boleh membahayakan PC anda.

Untuk mengelakkan risiko ini, muat turun K-Lite Codec Pack, salah satu kumpulan codec video yang paling popular. Ini menambahkan sokongan untuk sebilangan besar format fail media, termasuk FLV dan WebM.

Walaupun kami mengesyorkan menggunakan pemain pihak ketiga pada mulanya, memasang K-Lite akan menambahkan sokongan format video tambahan ke Windows Media Player dan beberapa pemain video pihak ketiga yang lain. Kaedah ini tidak akan berfungsi untuk aplikasi Filem & TV lalai.

Untuk memulakan, muat turun varian K-Lite Codec Pack yang anda pilih dan jalankan pemasang, yang secara lalai ke mod pemasangan "Normal" dengan tetapan yang telah ditetapkan. Sekiranya anda ingin menyesuaikannya, pilih "Lanjutan" sebagai gantinya.

Klik "Next" untuk meneruskan ke peringkat pemasangan seterusnya.

Anda perlu memilih pemain video pilihan anda. Ini akan menetapkan pilihan lalai K-Lite. Tukar ini ke pemain video pilihan anda.

Sekiranya anda menggunakan aplikasi Filem & TV dan memilihnya sebagai pemain video pilihan anda, pemasang akan memberitahu anda bahawa ini tidak akan berfungsi.

Sekiranya anda menggunakan VLC, anda akan menerima amaran serupa. VLC mengandungi set codec video sendiri, jadi ini tidak diperlukan.

Pilih K-Lite termasuk Media Player Classic, Windows Media Player yang lebih lama, atau pemain pihak ketiga sebagai gantinya.

Sahkan tetapan pemasangan lain, seperti yang disukai, dan kemudian klik "Next" untuk meneruskan.

Beberapa peringkat berikutnya akan muncul jika anda memilih pilihan "Pasang MPC-HC sebagai Pemain Kedua" pada layar sebelumnya.

Sahkan tetapan untuk pemain Media Player Classic K-Lite, dan kemudian klik "Next" untuk meneruskan ke peringkat seterusnya.

Sahkan tetapan tetapan K-Lite Media Player Classic seterusnya. Tahap ini sudah diatur, jadi tekan "Next" untuk meneruskan kecuali anda ingin mengubah pilihan pecutan perkakasan untuk K-Lite Media Player Classic.

Tetapkan pilihan bahasa anda untuk sari kata dan kapsyen pada peringkat seterusnya. Pilih bahasa utama, sekunder, dan pengajian tinggi anda dari menu lungsur.

Setelah anda bersedia, klik "Seterusnya" untuk meneruskan.

Pilih konfigurasi audio pilihan anda pada menu seterusnya. Ini juga sudah ditetapkan, jadi jika anda mahu, gunakan tetapan lalai dan klik "Next" untuk meneruskan.

Sekiranya ditanya, tolak pilihan perisian tambahan tambahan pada tahap berikutnya dengan mengklik butang "Tolak".

Akhirnya, periksa semula pilihan pemasangan K-Lite anda dan kemudian klik butang "Pasang" untuk memulakan.

Setelah pemasangan selesai, klik butang "Selesai".

Pemain media pilihan anda sekarang harus membolehkan anda memulakan main semula beberapa format fail video tambahan yang disertakan dalam pek.

Tukar ke Format Video Lain

Sekiranya anda menggunakan aplikasi Filem & TV, satu-satunya pilihan anda ialah menukar fail video yang tidak disokong ke format yang boleh dibuka oleh pemain Windows lalai.

Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini. Terdapat laman web dalam talian yang secara automatik akan menukar fail video ke format lain. Sebagai contoh, mencari "FLV ke MP4" akan memberi anda senarai kemungkinan laman penukaran dalam talian, tetapi ini mungkin membawa risiko dan tidak disarankan.

Pilihan terbaik, terutama bagi pengguna yang memasang VLC, adalah menukar fail video menggunakan VLC sebagai gantinya.

VLC mempunyai menu penukaran bawaan untuk pengguna yang ingin menukar fail video dan audio ke format yang disokong oleh Windows, seperti MOV, AVI, MP4, dan lain-lain.

BERKAITAN: Cara Menukar Fail Video atau Audio Menggunakan VLC

Setelah VLC menukar fail anda ke format yang mesra Windows, anda boleh membukanya di aplikasi Filem & TV untuk dimainkan semula.