15 Perkara yang Boleh Anda Lakukan dengan Cortana pada Windows 10

Cortana adalah salah satu ciri baru Windows 10 yang paling kelihatan. Pembantu maya Microsoft membuat lompatan dari Windows Phone ke desktop, dan banyak yang boleh anda lakukan dengannya. Bukan hanya pembantu suara - anda juga boleh menaip perintah dan soalan

Buka Cortana untuk melihat maklumat yang mungkin anda fikirkan. Cortana juga memberikan banyak maklumat pasif, bahkan memberitahu anda bila anda perlu pergi untuk membuat janji temu tepat pada waktunya.

Sekiranya anda belum dapat menggunakan Cortana di negara anda, ada cara untuk mengaktifkan Cortana di mana sahaja di dunia.

Tetapkan Peringatan untuk Masa, Tempat dan Orang

BERKAITAN: Cara Menggunakan dan Mengkonfigurasi Cortana pada Windows 10

Cortana mempunyai ciri peringatan terbina dalam yang kuat, tetapi ada banyak lagi yang dapat anda lakukan dengan peringatan ini daripada sekadar mendapatkan peringatan pada waktu tertentu.

Gunakan ikon Peringatan atau ucapkan "Ingatkan saya" untuk memulakan. Anda boleh membuat peringatan dan meminta Cortana mengingatkan anda tentang sesuatu pada waktu tertentu, ketika anda sampai ke lokasi tertentu, atau ketika anda bercakap dengan orang tertentu. Anda juga boleh mengatakan sesuatu seperti "Ingatkan saya untuk minum pil saya pada jam 8 malam" atau "Ingatkan saya untuk membeli susu ketika saya sampai di [nama kedai]" untuk membuat peringatan dengan serta-merta.

Gunakan Pencarian Bahasa Semula jadi

Cortana menyokong carian bahasa semula jadi untuk fail di komputer anda. Sebagai contoh, anda boleh meminta Cortana untuk "mencari gambar dari bulan Ogos" atau "mencari dokumen mengenai Windows" untuk mencari gambar dari bulan Ogos atau fail dokumen yang berkaitan dengan Windows.

Ini adalah ciri carian Windows terbina dalam, tetapi dengan kemampuan bahasa yang lebih semula jadi. Lebih senang digunakan berbanding operator carian lama.

Kenalpasti Lagu

Seperti Siri, Google Now, dan aplikasi khusus seperti Shazam, Cortana dapat mendengar lagu yang dimainkan di dekat anda dan mengenalinya. Katakan "Apa lagu ini?" dan Cortana akan menggunakan mikrofon anda untuk mendengarkan muzik dan memadankannya dengan lagu tertentu. Jelas, ini berfungsi dengan baik dengan muzik rakaman tetapi tidak semestinya berfungsi dengan muzik langsung.

Cari di Web Dengan Google (atau Mesin Pencari Lain) Bukan Bing

BERKAITAN: Cara Mengubah Microsoft Edge untuk Mencari Google Bukan Bing

Cortana "dikuasakan oleh Bing." Apabila anda meminta Cortana untuk sesuatu yang tidak tahu bagaimana menjawabnya, Cortana akan membuka penyemak imbas web lalai anda dan melakukan pencarian Bing untuknya. Cortana menghormati penyemak imbas lalai anda - walaupun Chrome atau Firefox - tetapi tidak akan menghormati mesin carian lalai anda dan akan selalu menggunakan Bing.

Anda boleh menjadikan Cortana menggunakan Google sebagai gantinya - atau enjin carian lain, seperti DuckDuckGo atau Yahoo! - dengan pelanjutan Chrometana untuk Google Chrome. Apabila Cortana mengarahkan Google Chrome ke halaman hasil carian Bing, Chrometana akan secara automatik mengarahkan carian itu ke Google atau mesin pencari pilihan anda, memaksa Cortana untuk melakukan carian Google.

Ini hanya berfungsi jika anda menggunakan Chrome sebagai penyemak imbas web lalai anda, tentu saja.

Lakukan Pengiraan dan Penukaran

Cortana juga dapat melakukan pengiraan cepat. Ingatlah bahawa anda juga boleh memasukkan kotak carian Cortana - anda tidak perlu menyebut nombor panjang.

Anda boleh meminta kortana jawapan untuk pengiraan matematik seperti "324234 * 34234" atau memasukkan penukaran unit seperti "55 UK pound ke USD" Ini berfungsi untuk mata wang serta jenis unit lain.

Jejak Penerbangan dan Pakej

Cortana dapat mengesan penerbangan menggunakan nombor penerbangan dan pakej menggunakan nombor penjejakan mereka. Cukup masukkan nombor pelacakan penerbangan atau pakej ke dalam kotak carian Cortana - anda boleh menyalin dan menampalnya - untuk melihat status semasa.

Cari Fakta

Cortana menggunakan Bing untuk memberikan jawapan langsung kepada soalan umum. Ini serupa dengan Graf Pengetahuan Google. Sebagai contoh, anda boleh mengemukakan soalan seperti "Apa bangunan tertinggi di dunia?" atau "Siapa presiden Amerika Syarikat?" untuk mendapatkan jawapan segera.

Periksa Cuaca

Gunakan Cortana untuk memeriksa cuaca dengan cepat di lokasi yang berbeza. "Cuaca" akan menunjukkan cuaca di lokasi Anda sekarang, sementara "cuaca di [lokasi]" akan menunjukkan cuaca di kota lain.

Dapatkan arah

Cortana juga boleh bertindak balas dengan arahan. Minta "petunjuk arah ke [lokasi]" dan Cortana akan membuka aplikasi Peta Windows 10 yang disertakan dengan petunjuk ke lokasi pilihan anda.

Tetapkan Penggera

Cortana juga menyokong penggera, bukan hanya peringatan. Minta Cortana untuk "menetapkan penggera untuk [waktu]" dan itu akan membuat penggera untuk anda. Penggera di sini disimpan di aplikasi Penggera & Jam, di mana anda boleh menguruskan penggera anda.

Lancarkan Program

Cortana boleh melancarkan program untuk anda. Cukup sebut "Lancarkan [nama program]." Sekiranya anda mengaktifkan pintasan suara "Hey Cortana", ini bermaksud anda hanya boleh mengucapkan "Hey Cortana, lancarkan Google Chrome" ke PC anda dan secara automatik aplikasi tersebut akan terbuka.

Menghantar e-mel

Cortana dapat menghantar e-mel menggunakan aplikasi Mail terbina dalam dan akaun yang telah anda konfigurasikan di sana. Cukup ucapkan "hantar e-mel" untuk memulakan, atau ucapkan sesuatu yang lebih spesifik seperti "Kirim e-mel ke Pete" jika itu orang yang anda kenali.

Buat Acara Kalendar

BERKAITAN: Cara Menggunakan Kalendar Google Anda di Aplikasi Kalendar Windows 10

Cortana juga dapat membuat acara kalendar. Cukup katakan seperti "tambahkan mesyuarat pada hari Khamis jam 2 petang ke kalendar" dan Cortana akan secara automatik mengisi maklumat yang anda berikan. Anda juga boleh bermula dengan "tambah mesyuarat" dan Cortana akan meminta lebih banyak maklumat.

Hanya berbual

Seperti Siri, Cortana dapat "berbual" tentang berbagai hal dan menanggapi pertanyaan konyol dengan jawapan yang pantas. Ajukan soalan kepada Cortana seperti "Where's Clippy?" atau bahkan memberi instruksi seperti "Ceritakan kisah," "Ceritakan lelucon," "Nyanyikan saya lagu", atau "Kejutkan saya!"

Dapatkan Senarai Perintah / Bantuan

Minta "pertolongan" Cortana dan anda akan melihat senarai perkara yang boleh anda lakukan dengan Cortana. Ini akan menunjukkan senarai yang lebih lengkap.

Anda akan menemui beberapa pilihan lain yang tidak kami senaraikan di sini. Sebagai contoh, Cortana dapat memainkan muzik, melihat skor sukan dan memberikan ramalan, dan menawarkan definisi kamus dan terjemahan untuk perkataan. Microsoft kemungkinan akan menambahkan ciri baru ke Cortana dan memperbaiki yang ada dalam kemas kini percuma ke depan.

Microsoft kini membawa Cortana ke Android dan iPhone. Apabila aplikasi Cortana dilancarkan untuk platform mudah alih yang lain, anda juga akan dapat menggunakan Cortana pada telefon pintar bukan Windows. Ini bermaksud peringatan dan ciri Cortana yang lain juga akan mengikuti anda di mana sahaja.