Cara Menghapus Vokal Dari Trek Muzik Menggunakan Audacity

Pernah mendapat keinginan untuk karaoke yang tiba-tiba dan tidak dapat ditahan? Mungkin anda suka muzik lagu tetapi tidak tahan sebagai penyanyi utama? Inilah cara menggunakan mengeluarkan vokal dari kebanyakan trek muzik dalam beberapa langkah mudah.

Bagaimana ia berfungsi

Vokal biasanya diletakkan di "saluran tengah." Trek stereo mempunyai dua saluran, tetapi tidak semua instrumen seimbang secara seimbang. Kadang-kadang bass didorong lebih banyak ke arah saluran kanan, gitar irama mungkin lebih banyak dijumpai ke arah kiri, dan seterusnya. Biasanya vokal diletakkan di tengah-tengah, jadi kita boleh memisahkan trek stereo dan membalikkan satu saluran. Ini membatalkan vokal tetapi meninggalkan yang lain dengan bijaksana. Primus sering mempunyai saluran yang sangat tidak seimbang. Jenis trek ini biasanya berfungsi dengan baik kerana vokal dibiarkan seimbang antara kedua saluran dan itu menjadikannya lebih mudah dikeluarkan dengan tepat. Lagu dengan banyak kesan vokal mungkin akan hancur oleh prosesnya, dan lagu dengan reverb dapat meninggalkan gema walaupun vokal sudah hilang.

Secara keseluruhan, namun proses ini berjalan dengan baik jika anda memulakan dengan audio berkualiti. Salah satu pepatah penyuntingan audio yang paling terkenal adalah "sampah sama dengan sampah keluar." Sekiranya anda memulakan dengan audio CD dan bekerja dari sana, hasil akhirnya akan lebih bersih dan jelas daripada jika anda memulakan dengan mp3 yang dimampatkan. Dalam HTG Menerangkan: Apakah Perbezaan Antara Semua Format Audio Itu ?, kami membincangkan format yang berbeza dan tidak rugi, jadi pastikan anda memulakan dari fail audio tanpa kerugian untuk mendapatkan hasil terbaik. Ini bukan untuk mengatakan bahawa mp3 dan sejenisnya tidak akan berfungsi, hanya audio yang hilang berfungsi lebih baik.

Mengeluarkan Saluran Pusat

Nyalakan Audacity dan muatkan lagu pilihan anda. Saya menggunakan yang sangat istimewa untuk projek ini, dan ia dikhaskan untuk pembaca yang hebat.

Perkara pertama yang perlu kita lakukan ialah memecah dua saluran lagu menjadi dua trek yang berasingan. Klik pada anak panah hitam kecil di sebelah tajuk trek dan turun ke Split Stereo Track.

Seterusnya, pilih saluran (tidak kira mana) dan klik dua kali untuk memilih keseluruhan trek.

Pergi ke Effect> Invert.

Sekiranya anda menekan bermain, anda akan melihat lagu itu terdengar agak lucu. Saluran terbalik kedengaran seperti datang dari sekitar pembesar suara dan bukannya langsung dari saluran itu. Perkara terakhir yang perlu kita lakukan untuk memantapkan kesannya ialah menukar setiap trek menjadi "mono." Klik pada tajuk setiap lagu seperti ketika anda membelah trek dan memilih "mono" dari menu.

Itu sahaja! Anda boleh pergi ke Fail> Eksport untuk menyimpan trek sehingga anda dapat menggunakannya untuk pesta karaoke rahsia anda. Sekiranya anda merancang untuk menyimpan ke dalam format mp3, pastikan untuk membaca panduan kami mengenai Cara Menambah Sokongan MP3 ke Audacity.