Cara Mengambil Kepemilikan Fail dan Folder di Windows

Sekiranya anda pernah ditolak akses ke fail atau folder di Windows, kemungkinan anda perlu memilikinya dengan akaun pengguna anda. Ini caranya.

  1. Klik kanan objek dan pilih "Properties."
  2. Di tetingkap Properties, pada tab "Security", klik "Advanced".
  3. Di sebelah Pemilik yang disenaraikan, klik pautan "Tukar".
  4. Ketik nama akaun pengguna anda ke dalam kotak "Masukkan nama objek untuk dipilih" dan kemudian klik "Periksa Nama."
  5. Apabila nama itu disahkan, klik "OK."
  6. Klik "OK" dua kali lagi untuk keluar dari tetingkap hartanah.

Di Windows, pengguna yang memiliki kepemilikan file atau folder memiliki hak tersirat untuk mengubah izin pada objek tersebut. Pengguna itu juga selalu diizinkan untuk mengakses fail atau folder — walaupun kebenaran lain nampaknya bertentangan dengan akses tersebut. Apabila anda membuat fail atau folder, akaun pengguna di mana anda log masuk secara automatik mendapat hak milik.

Tetapi anda kadang-kadang mungkin menghadapi situasi di mana anda perlu mengambil alih fail atau folder. Mungkin anda mempunyai fail atau folder yang dibuat oleh akaun pengguna yang sejak itu dihapuskan. Mungkin anda mempunyai cakera keras dari PC lain yang sedang anda jalankan. Atau mungkin anda hanya memerlukan akses ke fail sistem tertentu - seperti "notepad.exe" - jadi anda boleh menggunakan hack. Apa pun alasan anda, inilah kaedah rasmi untuk mengambil alih fail atau folder. Dan setelah anda belajar melakukannya, mengapa tidak membuatnya lebih mudah dan tambahkan perintah "Ambil Kepemilikan" tepat ke menu konteks anda?

BERKAITAN: Cara Mengganti Notepad dengan Editor Teks Lain di Windows

Pertama, pastikan anda log masuk dengan akaun yang mempunyai hak pentadbiran. Secara lalai, mana-mana akaun pentadbiran boleh mengambil alih fail atau folder di Windows.

Klik kanan fail atau folder dan pilih "Properties" dari menu konteks.

Di tetingkap Properties, beralih ke tab "Security", dan kemudian klik butang "Advanced".

Di Windows 8 atau 10, di tetingkap "Tetapan Keselamatan Lanjutan", klik pautan "Ubah" di sebelah pemilik yang disenaraikan.

Di Windows 7, tetingkap "Tetapan Keselamatan Lanjutan" mempunyai tab "Pemilik" yang terpisah di mana anda akan membuat perubahan ini. Pada tab itu, klik butang "Edit" dan kemudian klik butang "Pengguna atau Kumpulan Lain" di halaman berikutnya.

Dari saat itu, arahan selebihnya dalam artikel ini berlaku sama ada anda menggunakan Windows 7, 8 atau 10.

Di jendela "Pilih Pengguna atau Grup", di kotak "Masukkan nama objek untuk dipilih", ketik nama akun pengguna Anda, dan kemudian klik tombol "Periksa Nama". Sekiranya anda menaip nama yang sah, namanya akan berubah untuk menunjukkan jalan nama pengguna penuh dengan nama PC sebelum itu. Anda kemudian boleh mengklik butang "OK".

BERKAITAN: Semua Ciri-ciri yang Memerlukan Akaun Microsoft di Windows 10

CATATAN: Sekiranya anda menggunakan akaun Microsoft (dan bukannya akaun tempatan), nama pengguna rasmi anda hanyalah 5 huruf pertama dari alamat e-mel penuh yang anda gunakan untuk mengatur akaun. Anda mungkin juga menyedari bahawa lima huruf itu juga digunakan untuk menamakan folder pengguna anda.

Kembali ke tetingkap "Tetapan Keselamatan Lanjutan", anda akan melihat bahawa akaun pengguna anda kini disenaraikan sebagai pemilik objek. Sekiranya folder itu, anda juga akan melihat pilihan di bawah pemilik bernama "Ganti pemilik pada subkontainer dan objek." Pastikan itu dipilih dan kemudian klik "OK."

Dan kembali pada tab "Keselamatan" pada tetingkap Properties fail, klik butang "OK".

Anda sekarang harus memiliki hak milik penuh dan mengakses fail atau folder anda.