Apa itu 5G, dan Berapa Pantas?

Sekali lagi, anda tidak dapat lari dari gembar-gembur 5G di CES. Ia dibina sejak CES 2018. Semua orang - dari Samsung dan Intel hingga pembawa selular dan syarikat telefon pintar - mahu anda mengetahui betapa hebatnya 5G. Samsung menyebutnya "serat tanpa wayar", menjanjikan internet latensi rendah super cepat di mana-mana sahaja. 5G semestinya lebih pantas daripada sambungan internet kabel rumah biasa hari ini ... dan juga tanpa wayar.

Apa itu 5G?

BERKAITAN: Apakah 4G LTE?

5G adalah standard industri yang akan menggantikan standard 4G LTE yang meluas sekarang, sama seperti 4G menggantikan 3G. 5G hanya bermaksud "generasi kelima" - ini adalah generasi kelima standard ini.

Piawaian ini direka untuk lebih pantas daripada teknologi 4G LTE semasa. Ini bukan hanya untuk mempercepat sambungan internet telefon pintar. Ini mengenai mengaktifkan internet tanpa wayar yang lebih pantas di mana-mana sahaja untuk semua perkara, dari kereta yang disambungkan ke telefon pintar dan peranti Internet of Things (IoT).

Pada masa akan datang, telefon pintar anda dan semua peranti lain yang anda miliki dengan sambungan selular akan menggunakan 5G dan bukannya teknologi 4G LTE yang mungkin mereka gunakan hari ini.

Berapa Pantas 5G?

BERKAITAN: Teknologi Terbaik (Sebenarnya Berguna) yang Kami Lihat di CES 2018

Syarikat teknologi banyak menjanjikan dari 5G. Walaupun 4G unggul pada teori 100 megabit sesaat (Mbps), 5G teratas pada 10 bit giga sesaat (Gbps). Ini bermakna 5G adalah seratus kali lebih pantas daripada teknologi 4G semasa - pada kelajuan maksimum teorinya.

Sebagai contoh, Persatuan Teknologi Pengguna menunjukkan bahawa, pada kelajuan ini, anda boleh memuat turun filem dua jam hanya dalam 3,6 saat pada 5G, berbanding 6 minit pada 4G atau 26 jam pada 3G.

Ia juga bukan hanya throughput. 5G berjanji untuk mengurangkan kependaman dengan ketara, yang bermaksud masa muat yang lebih cepat dan peningkatan respons ketika melakukan apa sahaja di internet. Secara spesifik, spesifikasi menjanjikan latensi maksimum 4ms pada 5G berbanding 20ms pada 4G LTE hari ini.

Pada kelajuan ini, 5G mengalahkan sambungan internet kabel rumah semasa dan lebih setanding dengan gentian. Syarikat internet darat seperti Comcast, Cox, dan lain-lain mungkin menghadapi persaingan yang serius - terutamanya apabila mereka satu-satunya pilihan untuk internet di rumah yang pantas di kawasan tertentu. Pembawa tanpa wayar dapat memberikan alternatif tanpa meletakkan kabel fizikal ke setiap rumah.

Pembentang mahu kami menganggap 5G sebagai membolehkan internet yang sangat pantas, praktikal tanpa had di mana-mana sahaja, dan ke semua peranti. Sudah tentu, di dunia nyata, penyedia perkhidmatan internet mengenakan had data. Sebagai contoh, walaupun pembawa wayarles anda memberi anda cap data 100 GB - yang jauh lebih besar daripada kebanyakan rancangan hari ini - anda dapat melaluinya dalam satu minit dan 20 saat pada kelajuan teori maksimum 10 Gbps. Tidak jelas apa yang akan dikenakan oleh pembawa penutup dan berapa banyak yang akan mempengaruhi penggunaan.

Bagaimana 5G Berfungsi?

5G memanfaatkan banyak teknologi dalam usaha mencapai kelajuan pantas ini. Tidak ada satu inovasi sahaja yang dimainkan. Majalah IEEE Spectrum berfungsi dengan baik untuk menjelaskan banyak butiran teknikal dengan lebih mendalam, tetapi berikut adalah ringkasan ringkas.

Standard baru akan menggunakan kumpulan spektrum radio baru dari 4G. 5G akan memanfaatkan "gelombang milimeter", disiarkan pada frekuensi antara 30 dan 300 GHz berbanding jalur di bawah 6 GHz yang digunakan pada masa lalu. Ini sebelumnya hanya digunakan untuk komunikasi antara satelit dan sistem radar. Tetapi gelombang milimeter tidak dapat bergerak dengan mudah melalui bangunan atau objek pepejal lain, jadi 5G juga akan memanfaatkan "sel kecil" - stesen kecil miniatur yang boleh ditempatkan kira-kira setiap 250 meter di seluruh kawasan bandar yang padat. Ini akan memberikan liputan yang jauh lebih baik di lokasi seperti itu.

Stesen pangkalan ini juga menggunakan "MIMO besar-besaran". MIMO adalah singkatan dari "multi-input multi-output." Anda mungkin juga mempunyai penghala wayarles di rumah dengan teknologi MIMO, yang bermaksud ia mempunyai banyak antena yang dapat digunakannya untuk bercakap dengan pelbagai peranti tanpa wayar sekaligus dan bukannya beralih di antara mereka dengan cepat. MIMO besar-besaran akan menggunakan puluhan antena di stesen pangkalan tunggal. Mereka juga akan memanfaatkan bentuk beam untuk mengarahkan isyarat-isyarat tersebut dengan lebih baik, mengarahkan isyarat tanpa wayar ke dalam balok yang menunjuk ke arah peranti dan mengurangkan gangguan pada peranti lain.

Stesen asas 5G juga akan beroperasi pada dupleks penuh, yang bermaksud mereka boleh menghantar dan menerima pada masa yang sama, pada frekuensi yang sama. Hari ini, mereka harus beralih antara mod penghantaran dan mendengar, memperlahankan keadaan. Itu hanya gambaran sebahagian teknologi yang digabungkan untuk menjadikan 5G dengan begitu pantas.

Dan ya, bukti yang ada menunjukkan bahawa 5G selamat.

BERKAITAN: Seberapa Bimbang Anda Perlu Mengenai Risiko Kesihatan 5G?

Bilakah Ia Akan Tersedia?

Kemas kini untuk 2020 : Verizon, AT&T, T-Mobile, dan Sprint semuanya mula melancarkan 5G di beberapa bahagian Amerika Syarikat. Sebagai contoh, T-Mobile telah melancarkan rangkaian di seluruh negara, walaupun menggunakan spektrum jalur rendah yang tidak sepantas teknologi gelombang milimeter laju. AT&T juga melancarkan 5G di beberapa bandar. Rangkaian tidak terlalu penting pada masa ini, bagaimanapun, kerana kebanyakan telefon pintar - termasuk iPhone terbaru - tidak menyokong 5G. Kami masih mengesyorkan agar tidak membeli telefon 5G semasa. Kedua-dua rangkaian dan perkakasan telefon memerlukan lebih banyak masa pembangunan.

Di Amerika Syarikat, Verizon akan mula melancarkan versi 5G tidak standard pada separuh kedua 2018, menggunakannya untuk akses internet rumah di lima bandar. Telefon bimbit yang menyokong 5G tidak dapat disambungkan, tetapi ia bukan untuk telefon bimbit — seperti cara untuk menawarkan perkhidmatan internet di rumah yang pantas, tanpa wayar.

AT&T berjanji akan mula melancarkan 5G untuk telefon pada akhir 2018, tetapi penggunaan 5G yang nyata dan meluas kemungkinan tidak akan bermula sehingga 2019. T-Mobile telah berjanji untuk memulakan peluncuran pada tahun 2019, dengan "liputan seluruh negara" pada tahun 2020. Sprint mengumumkannya akan mula menggunakan 5G pada akhir 2019. Dengan jadual seperti ini, teknologi 5G kemungkinan tidak akan tersebar luas hingga tahun 2020, seawal mungkin.

Qualcomm, yang menjadikan cip yang digunakan di banyak telefon Android, telah menjanjikan telefon 5G untuk tahun 2019. Dan ya, anda perlu mendapatkan telefon baru dan peranti selular lain dengan sokongan untuk 5G, sama seperti pembawa selular yang perlu mengganti perkakasannya menjadi sokong 5G.

Anda akan mendengar lebih banyak lagi mengenai 5G dalam beberapa tahun akan datang kerana pelancarannya sebenarnya bermula, tetapi mesin gembar-gembur sudah mula beroperasi. Ikuti kelajuan teoritis maksimum dengan sebilangan garam dan bersiaplah untuk menunggu beberapa tahun untuk liputan meluas, tetapi bersemangatlah — internet tanpa wayar akan menjadi lebih cepat.