Buang sepenuhnya iTunes dan Perisian Apple Lain dari Komputer Windows

Sekiranya anda menyerah pada iTunes untuk pemain muzik lain, mencopot pemasangannya sepenuhnya boleh menjadi kerumitan. Di sini kami menunjukkan kepada anda cara menghapus semua jejaknya termasuk QuickTime, iTunes Helper, Bonjour… semuanya.

Baru-baru ini kami menunjukkan kepada anda bagaimana membuat iTunes berkinerja lebih pantas pada komputer Windows anda. Walaupun muslihat tersebut berjaya, iTunes masih boleh membuat frustasi bagi beberapa pengguna Windows. Sekiranya anda ingin menghilangkan semua jejaknya, di sini kita melihat beberapa cara untuk menyelesaikannya.

Masalah dengan Kaedah Nyahpasang Konvensional

Semasa anda memasang iTunes, ia akan menambahkan banyak aplikasi dan ciri lain dan semuanya biasanya berfungsi dengan baik, terutamanya jika anda mempunyai iPod atau peranti Apple yang lain. Sebaliknya, apabila anda menyahpasang iTunes dengan cara tradisional melalui Program dan Ciri di Windows, ia jauh ketinggalan. Perhatikan di sini kita menyahpasang iTunes, tetapi lihat semua perkhidmatan Apple yang disertakan…

Memulakan semula sistem anda diperlukan untuk menyelesaikan pemasangan ... adakah semuanya akan hilang selepas itu?

Malangnya tidak. Apabila kita membuka Program dan Ciri setelah dimulakan semula, semua program dan perkhidmatan Apple itu ketinggalan ... termasuk QuickTime. Anda perlu melalui dan menyahpasang setiap item. Malangnya, walaupun melakukan perkara itu jauh ketinggalan.

Daripada merenung kegusaran ini seperti yang saya lakukan beberapa tahun yang lalu, mari kita pergi ke perniagaan dan tunjukkan bagaimana menyingkirkan segalanya untuk selamanya.

Gunakan Revo Uninstaller

Catatan: Sebelum melakukan salah satu langkah berikut, pastikan anda menutup semua program dan aplikasi yang sedang berjalan. Juga, pastikan anda membuat sandaran semua muzik yang dibeli ke lokasi yang selamat pada pemacu lain.

Satu utiliti nyahpasang yang boleh anda gunakan untuk membantu menghilangkan jejak perisian Apple yang tersisa di mesin Windows anda ialah Revo Uninstaller. Sama ada versi percuma atau Revo Uninstall Pro (pautan di bawah) yang kami tunjukkan dalam contoh ini. Versi Pro memberi anda percubaan 30 hari percuma, jadi mari kita mulakan dengannya.

Revo Uninstaller akan menyenaraikan setiap perisian Apple dan anda mesti mencuba dan menyahpasangnya.

Perkara yang kemas dengan Revo Uninstaller Pro ialah ia akan membuat Restore Point sebelum mengeluarkannya, yang berguna sekiranya berlaku sesuatu yang tidak kena.

Ia kemudian akan melancarkan penyahpasang iTunes lalai…

Kemudian dengan Revo, anda akan dapat mengimbas sisa fail dan tetapan pendaftaran, dan akan terkejut dengan jumlah item yang dijumpainya. Di sini terdapat beberapa item Registry yang tersisa… pastikan hanya memilih item yang diserlahkan biru kemudian hapus item tersebut.

Kemudian langkah seterusnya mengimbas fail dan folder yang tersisa ... cukup banyak. Sekiranya anda mahu semuanya keluar dari sistem anda, pilih semuanya dan padam.

Ia juga menemui barang-barang Registry yang tersisa setelah menyahpasang QuickTime dan Bonjour.

Cari dan Buang Lebih Banyak Sisa Secara Manual

Walaupun dengan bantuan tambahan Revo Uninstaller mencari sisa catatan, fail, dan folder… kami menjalankan utiliti yang hebat Segala-galanya, seperti namanya, mencari hampir semua yang terdapat di mesin tempatan anda. Ia terletak beberapa sisa yang tidak ditangkap oleh Revo. Tetapi anda boleh menghapusnya dengan mudah dari sini.

Istilah lain yang harus anda cari ialah Apple, QuickTime, dan iPod.

Sebagai geeks yang penasaran, kami menavigasi ke beberapa direktori yang berbeza yang kami fikir masih ada sisa Apple, dan kami menjumpainya. Contohnya di C: \ Program Files.

Juga di C: \ Users \ computer_name \ Roaming \ Apple Computer.

Dan C: \ Users \ computer_name \ AppData \ Local kami menjumpai beberapa folder kosong.

Beberapa sisa QuickTime dijumpai di C: \ Users \ Computer_Name \ AppData \ LocalLow. Kami memadamkan semua sisa secara manual.

Untuk memastikan anda dapat melihat folder AppData anda pergi ke Folder Options dan pilih Show Hidden Files, folder, and drive.

Pendaftaran Bersih

Pada ketika ini anda semestinya cukup baik dan sebahagian besar sisa iTunes dan QuickTime yang menjengkelkan harus hilang. Sekiranya anda benar-benar ingin teliti, anda boleh mencari di Registry secara manual untuk istilah seperti iTunes, QuickTime, Apple..etc. Tetapi menggunakan kaedah ini bukan untuk semua orang, dan anda benar-benar perlu memperhatikan apa yang anda hapus. Sekiranya anda memutuskan untuk melakukan ini, pastikan membuat sandaran Pendaftaran anda terlebih dahulu.

Kaedah yang lebih mudah bagi kebanyakan pengguna adalah menjalankan utiliti pembersihan seperti CCleaner. Sekiranya anda belum memasang CCleaner, anda boleh mendapatkannya dari pautan di bawah, termasuk versi mudah alih. Walaupun memasangnya, pastikan untuk mencentang pemasangan Bar Alat Yahoo yang tidak bernilai.

Semasa kami menjalankannya, masih ada tetapan Registry yang dapat kami singkirkan.

Semasa memilih untuk menyelesaikan masalah, ia menawarkan untuk membuat cadangan pendaftaran yang sekali lagi selalu menjadi idea yang bagus sebelum membuat perubahan.

Perkara lain yang tidak menyusahkan untuk memastikan semuanya hilang adalah menjalankan Disk Cleanup.

Walaupun utiliti Pembersihan Cakera akan mencari dan membuang fail dan program yang tidak diperlukan dari cakera anda ... ia tidak mendapat segalanya. Anda juga mungkin ingin menghapus folder Temp secara manual dengan mengetik % temp% ke dalam kotak Cari di Menu Mula dan tekan Enter.

Sekarang tekan Ctrl + A untuk memilih semua perkara dalam folder Temp dan kemudian Padam.

ByeTunes

Walaupun Revo dan CCleaner adalah alat yang berharga dalam membantu anda membuang semua jejak iTunes secara manual dan apa sahaja perkara Apple, satu lagi utiliti percuma yang perlu dipertimbangkan adalah ByeTunes. Dalam ujian kami, nampaknya membuang iTunes dengan cukup baik, tetapi tidak semua perkara lain seperti Mobile Support, Bonjour ... dll.

Oleh itu, anda boleh memulakannya, kemudian selesaikan dan selebihnya secara manual.

Kesimpulannya

Adakah penghapusan sepenuhnya iTunes dan aplikasinya dari mesin Windows anda menjadi kegusaran besar? Ya, memang. Walau bagaimanapun, mengikuti langkah-langkah ini akan membantu anda menyingkirkan semua jejak semua yang dipasang. Dalam contoh kami, kami mengeluarkan iTunes 9.2.1.5 dari Windows 7 Ultimate 64-bit. Langkah-langkah ini akan berfungsi dengan edisi XP, Vista, dan Windows 7 32-bit juga. Sekiranya anda mencari alternatif yang dapat disesuaikan sepenuhnya yang akan mengenali iPod anda, lihat artikel kami di Foobar2000.

Apa yang anda ambil? Adakah anda menghadapi masalah menyahpasang iTunes atau ada petua tambahan untuk dikongsi untuk menghapusnya? Tinggalkan komen dan beritahu kami.

Muat turun

Muat turun Revo Uninstaller

Muat turun ByeTunes

Muat turun CCleaner

Muat turun Semua