Cara Mengawal Margin di Google Docs

Margin dalam dokumen adalah ruang putih yang mengelilingi teks dalam fail anda. Mereka muncul di bahagian atas, bawah, kiri, dan kanan. Walaupun margin lalai adalah baik sepanjang masa, kadangkala anda perlu mengubahnya. Ini caranya.

Cara Mengawal Margin di Google Docs

Mengawal margin dalam dokumen anda adalah proses mudah yang boleh anda lakukan dengan beberapa cara: dari pembaris atau bar menu.

Catatan:  Mengubah margin mempengaruhi setiap halaman dalam dokumen. Anda tidak dapat mengubah margin satu halaman secara berasingan dari yang lain.

Kawal Margin Menggunakan Pembaris

Selepas anda membuka fail anda, lihat pembaris di bahagian atas dan kiri dokumen. Pembaris atas mengawal margin kiri dan kanan sementara yang lain mengawal margin atas dan bawah. Kawasan kelabu pada pembaris menunjukkan margin semasa.

Garis margin adalah garis pada pembaris antara margin dan kawasan dokumen yang boleh digunakan. Klik dan seret garis margin untuk menyesuaikan padding. Lalai adalah satu inci atau 2.54 cm, bergantung pada unit yang anda gunakan.

Perhatikan bahawa garis margin atas bersembunyi di belakang garis biru dan anak panah. Ini adalah petunjuk lekukan yang membolehkan anda mengawal, anda dapat menebaknya, lekukan perenggan dokumen anda.

Ulangi langkah ini untuk setiap sisi yang ingin anda sesuaikan.

Dokumen Google mengubah margin secara dinamis ketika anda bermain dengan garis panduan.

Kawal Margin Menggunakan Bar Menu

Anda juga dapat menetapkan margin tertentu menggunakan perintah menu dan bukan dengan menyeret garis margin pada pembaris.

Buka menu "Fail" dan kemudian klik "Penyediaan Halaman."

Di tetingkap Penyediaan Halaman, ketik perubahan margin yang anda inginkan dan kemudian klik "OK."

Itu sahaja yang ada! Anda sekarang adalah penguasa domain anda, dan margin dokumen anda berada di bawah kawalan sepenuhnya anda.