Cara Menghentikan Aplikasi Mail Mac Anda Dari Membazirkan Gigabyte Space

Adakah anda menggunakan aplikasi Apple Mail di Mac anda? Oleh itu, anda kehilangan ruang gigabait yang boleh anda gunakan dengan lebih baik! Aplikasi mel ingin menyimpan cache setiap e-mel dan lampiran yang pernah anda terima di luar talian.

Ini dapat menghabiskan puluhan gigabait ruang jika anda mempunyai banyak e-mel. Pada Mac dengan cakera keras yang besar, ini bukan masalah besar. Tetapi, pada MacBook dengan ruang pemacu keadaan pepejal 128 GB, ini boleh menjadi pembaziran ruang yang besar.

Periksa Berapa Banyak Ruang Angkasa yang Digunakan

BERKAITAN: 10 Cara Untuk Mengosongkan Ruang Cakera pada Pemacu Keras Mac anda

Setiap akaun pengguna di Mac anda mempunyai direktori Mail di folder Perpustakaan mereka - itu ~ / Library / Mail, atau / Users / NAME / Library / Mail. Di sinilah aplikasi Mail menyimpan datanya untuk setiap pengguna.

Buka Finder, klik menu Go, dan pilih Go to Folder. Ketik ~ / Perpustakaan ke dalam kotak dan tekan Enter. Cari folder Mail, klik kanan atau Control-klik padanya, dan pilih Dapatkan Maklumat. Anda akan melihat berapa banyak ruang yang digunakan oleh aplikasi Mail untuk akaun pengguna anda.

Pilihan 1: Bersihkan Lampiran Mel Menggunakan CleanMyMac

Perkara terbesar yang memerlukan banyak ruang di peti mel anda adalah semua lampiran yang dilalui, yang kebanyakannya tidak terlalu penting.

Tidak ada banyak pilihan untuk menghapus lampiran e-mel anda dari salinan tempatan sambil meninggalkannya di pelayan, tetapi untungnya ada perisian yang melakukan ini. CleanMyMac 3 mempunyai alat yang akan melihat melalui e-mel anda dan mencari lampiran besar dan dengan andaian anda menggunakan IMAP (yang merupakan lalai), ia akan meninggalkan lampiran di pelayan dan hanya menghapus salinan tempatan.

Perlu diingat bahawa CleanMyMac 3 mempunyai banyak alat lain untuk membantu anda membersihkan Mac anda dan mengosongkan ruang cakera, jadi jika anda ingin mengetahui cara mengosongkan ruang cakera, ia pasti dapat membantu anda.

Anda mesti menggunakan butang "Perincian Ulasan" dengan pasti untuk melihat dan memastikan anda hanya membuang barang yang tidak anda perlukan secara tempatan. Dan bukan idea buruk untuk mempunyai sandaran barang terpenting anda sebelum memadamkan apa-apa.

Pilihan 2: Kurangkan Penggunaan Space Mail.app

Folder Mail bertambah besar kerana aplikasi Mail memuat turun setiap e-mel dan lampiran untuk menyimpannya di Mac anda. Ini menjadikan mereka dapat diakses sepenuhnya di luar talian dan membolehkan Spotlight mengindeksnya untuk carian yang mudah. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai gigabait e-mel di akaun Gmail anda atau di tempat lain, anda mungkin tidak mahu semuanya di Mac anda!

Pernah ada cara untuk mengontrol ukuran cache email dengan mengubah opsi "Simpan salinan pesan untuk dilihat di luar talian" menjadi "Jangan simpan". Pilihan ini dikeluarkan di OS X Mavericks, jadi tidak ada cara lagi untuk menyuruh Mail memuat turun lebih sedikit mesej dari dalam Mail itu sendiri.

Namun, anda dapat menjimatkan sedikit ruang dengan memberitahu Mail agar tidak memuat turun lampiran secara automatik. Buka aplikasi Mail, klik menu Mail, dan pilih Preferences. Klik ikon Akaun dan pilih akaun yang ingin anda ubah tetapannya. Klik tab Lanjutan dan hapus centang pilihan "Muat turun semua lampiran secara automatik". Lampiran tidak akan dimuat secara automatik, tetapi akan disimpan dalam talian sehingga anda menggunakannya - yang akan menjimatkan ruang.

Jika tidak, anda hanya boleh mengawal jumlah mesej yang dimuat turun melalui mel melalui tetapan pelayan di pelayan e-mel anda. Sebagai contoh, Gmail menawarkan tetapan yang dapat "menyembunyikan" e-mel dari aplikasi Mail dan pelanggan e-mel lain yang mengaksesnya melalui IMAP.

Untuk mengakses tetapan ini, buka Gmail di antara muka web anda, klik menu roda gigi, pilih Tetapan, dan klik tab Penerusan dan POP / IMAP - atau cukup klik di sini. Di bawah Had Ukuran Folder, anda dapat memilih pilihan di sebelah kanan "Hadkan folder IMAP untuk memuat tidak lebih dari banyak pesan ini." Ini akan mengelakkan aplikasi Mel melihat dan memuat turun semua e-mel anda.

Perkhidmatan e-mel lain mungkin mempunyai pilihan yang serupa.

BERKAITAN: Asas E-mel: POP3 Sudah Keluar; Sila Beralih ke IMAP Hari Ini

Anda secara teorinya juga dapat menghentikan Mail daripada menggunakan IMAP dan menyesuaikannya menggunakan POP3 dan SMTP untuk menerima dan menghantar e-mel. Anda kemudian boleh menghapus e-mel dari aplikasi Mel anda dan mereka akan dihapus di komputer anda, tetapi tidak di pelayan e-mel anda. POP3 sebenarnya tidak sesuai untuk sistem e-mel moden, tetapi ini akan memberi anda pemberitahuan e-mel dengan Mail dan membolehkan anda menghantar mesej daripadanya sambil meninggalkan arkib anda hanya di pelayan e-mel anda.

Pilihan 3: Ditch Mail dan Gunakan Sesuatu yang Lain

Tidak ada cara untuk mematikan tingkah laku membuang ruang ini sepenuhnya, jadi anda mungkin mahu berhenti menggunakan aplikasi Mel. Kemudian anda boleh menghapus gigabait data cache tempatan itu dan Mail tidak akan cuba memuat turun e-mel lagi. Daripada aplikasi Mel, anda boleh menggunakan antara muka web-baesd perkhidmatan e-mel anda - Gmail di web untuk pengguna Gmail, misalnya. Anda juga boleh mencari pelanggan e-mel pihak ketiga di Mac App Store atau di tempat lain. Pelanggan e-mel lain harus menawarkan pilihan untuk menyimpan lebih sedikit e-mel di luar talian dan membatasi ukuran cache kami ke ukuran yang dapat dikendalikan.

Untuk berhenti menggunakan aplikasi Mel, matikan atau hapus akaun e-mel anda terlebih dahulu. Klik menu Mail di Mail dan pilih Accounts. Nyahtanda pilihan Mail untuk akaun yang tidak lagi anda mahu gunakan Mail. Mel akan berhenti memuat turun e-mel dari akaun tersebut.

Tetapi ini tidak mencukupi! Matikan akaun e-mel dan e-mel tidak akan muncul lagi di aplikasi Mail, tetapi mereka masih disimpan di cache luar talian anda. Anda boleh memadam folder untuk mengosongkan ruang.

Buka Finder, klik menu Go, dan pilih Go to Folder. Pasang  ~ / Library / Mail / V2 ke dalam kotak dan tekan Enter. Klik kanan atau Control-klik folder dengan nama akaun e-mel anda dan pilih Pindah ke Sampah. Anda kemudian boleh mengosongkan sampah anda untuk membebaskan semua gigabait tersebut.

Sekiranya anda mempunyai banyak akaun e-mel dengan e-mel cache yang ingin anda alih keluar, anda harus menghapus setiap folder yang sesuai. Anda akan kehilangan semua salinan mel luar talian anda jika anda melakukan ini, tetapi ia masih akan disimpan di pelayan e-mel anda jika anda menggunakan perkhidmatan e-mel moden.

Orang lain mempunyai muslihat mereka sendiri. Sebilangan orang mengesyorkan membuat akaun e-mel yang anda gunakan untuk mengarkibkan e-mel. Teruskan semua e-mel anda di sana dan kemudian hapus dari akaun e-mel "berfungsi" yang anda simpan di Mail untuk menjimatkan ruang apabila anda tidak lagi memerlukannya. Tetapi itu adalah kaedah penyelesaian yang kotor, dan hanya perlu kerana Apple membuang pilihan yang berguna dari aplikasi Mail. jika anda terdesak, anda mungkin mahu menggunakan pelanggan e-mel yang berbeza.