Cara Menggunakan Perintah FTP di Linux

Protokol Pemindahan Fail lebih tua daripada kebanyakan pembaca kami, tetapi masih kuat. FTP tidak mempunyai keselamatan protokol moden, tetapi anda tetap perlu menggunakannya. Inilah caranya untuk melakukannya.

Amaran: Jangan Gunakan FTP Melalui Internet

Mari kita jelaskan ini dari awal: Protokol Pemindahan Fail (FTP) bermula pada awal 1970-an dan ditulis tanpa mementingkan keselamatan. Ia tidak menggunakan penyulitan untuk apa-apa. Kelayakan masuk seperti nama pengguna dan kata laluan anda, serta data yang anda muat turun atau muat naik, dipindahkan dalam teks yang jelas. Sesiapa sahaja di sepanjang jalan dapat melihat rahsia anda. Namun, FTP masih ada kegunaannya.

Sekiranya anda memindahkan fail dalam rangkaian anda, anda harus selamat - selagi tidak ada orang di rangkaian yang mengendus paket dan menguping dokumen sensitif semasa anda memindahkannya. Sekiranya fail anda tidak rahsia atau sensitif dengan cara apa pun, memindahkannya ke rangkaian dalaman anda dengan FTP semestinya baik. Linux mempunyai ftpprogram baris perintah standard untuk menangani dengan tepat senario itu.

Tetapi pasti tidak menggunakan  ftp arahan untuk mengakses sumber luaran di internet. Untuk itu, gunakan sftpprogram baris perintah, yang menggunakan Protokol Pemindahan Fail SSH yang selamat. Kami akan memperkenalkan kedua-dua program ini dalam tutorial ini.

Untuk menjelaskan mengapa anda tidak mahu menggunakan FTP melalui Internet, lihat tangkapan skrin di bawah. Ia menunjukkan kata laluan FTP dalam teks biasa. Sesiapa sahaja di rangkaian anda atau antara anda dan pelayan FTP di Internet dapat melihat kata laluan dengan mudah adalah "MySecretPassword."

Tanpa penyulitan, pelaku jahat dapat mengubahsuai fail yang anda muat turun atau muat naik dalam perjalanan juga.

Perintah ftp

Dengan andaian anda mempunyai akaun yang sah di laman FTP, anda boleh menyambungnya dengan perintah berikut. Sepanjang artikel ini, ganti alamat IP dalam perintah dengan alamat IP pelayan FTP yang anda sambungkan.

ftp 192.168.4.25

Amaran : Anda hanya boleh menggunakan ftpperintah untuk menyambung ke pelayan di rangkaian tempatan yang dipercayai. Gunakan sftpperintah, yang dilampirkan di bawah, untuk memindahkan fail melalui internet.

Pelayan FTP bertindak balas dengan mesej alu-aluan. Kata-kata ucapan akan berbeza dari pelayan ke pelayan. Ia kemudian meminta nama pengguna akaun yang anda log masuk.

Perhatikan bahawa alamat IP dari laman yang anda sambungkan ditampilkan, diikuti dengan nama pengguna Linux anda. Sekiranya nama akaun anda di pelayan FTP sama dengan nama pengguna Linux anda, cukup tekan kekunci Enter. Ini akan menggunakan nama pengguna Linux anda sebagai nama akaun di pelayan FTP. Sekiranya nama pengguna Linux dan nama akaun FTP anda berbeza, taipkan nama pengguna akaun FTP dan kemudian tekan Enter.

Log masuk ke Pelayan FTP

Anda akan diminta memasukkan kata laluan anda untuk laman FTP. Masukkan kata laluan anda dan tekan Enter. Kata laluan anda tidak dipaparkan di skrin. Sekiranya nama pengguna dan kata laluan gabungan pengguna FTP anda disahkan oleh pelayan FTP, anda kemudiannya masuk ke pelayan FTP.

Anda akan diberi arahan ftp>.

Melihat Sekitar dan Mengambil Fail

Pertama, anda mungkin mahu mendapatkan senarai fail di pelayan FTP. The lsarahan tidak hanya itu. Pengguna kami melihat fail gc.ctersebut ada di pelayan FTP, dan dia ingin memuat turunnya ke komputernya sendiri. Komputernya adalah "komputer tempatan" dalam bahasa FTP.

Perintah untuk mengambil (atau "dapatkan") fail adalah get. Oleh itu, pengguna kami mengeluarkan arahan get gc.c. Mereka menaip get, ruang, dan kemudian nama fail yang ingin diambilnya.

Pelayan FTP bertindak balas dengan memindahkan fail ke komputer tempatan dan mengesahkan pemindahan itu berlaku. Ukuran fail dan masa yang diperlukan untuk dipindahkan juga ditunjukkan.

ls
dapatkan gc.c

Untuk mengambil beberapa fail sekaligus, gunakan arahan  mget(multiple get). The mgetarahan akan meminta anda untuk mengesahkan sama ada anda mahu untuk memuat turun setiap fail seterusnya. Balas dengan menekan ā€œyā€ untuk ya dan ā€œnā€ untuk tidak.

Ini akan membosankan untuk sebilangan besar fail. Oleh kerana itu, koleksi fail berkaitan biasanya disimpan di laman ftp sebagai fail tar.gz tunggal atau tar.bz2.

BERKAITAN: Cara Mengekstrak Fail Dari Fail .tar.gz atau .tar.bz2 di Linux

mget * .c

Memuat naik Fail ke Pelayan FTP

Bergantung pada izin yang telah diberikan ke akun FTP Anda, Anda mungkin dapat mengunggah (atau "meletakkan") file ke server. Untuk memuat naik fail, gunakan putarahan. Dalam contoh kami, pengguna memuat naik fail yang dipanggil Songs.tar.gzke pelayan FTP.

meletakkan Songs.tar.gz

Seperti yang anda jangkakan, ada arahan untuk meletakkan banyak fail ke pelayan FTP sekaligus. Ia dipanggil mput(pelbagai put). Sama seperti mgetperintah yang dilakukan, mputakan meminta pengesahan "y" atau "n" untuk memuat naik setiap fail, satu demi satu.

Argumen yang sama untuk memasukkan set fail ke dalam arkib tar berlaku untuk meletakkan fail seperti yang berlaku untuk mendapatkan fail. Pengguna kami memuat naik beberapa fail ".odt" dengan arahan berikut:

mput * .odt

Membuat dan Menukar Direktori

Sekiranya akaun pengguna anda di pelayan ftp mengizinkannya, anda mungkin dapat membuat direktori. Perintah untuk melakukan ini adalah mkdir. Untuk menjadi jelas, setiap direktori yang anda buat dengan mkdirperintah akan dibuat di server ftp dan bukan di komputer tempatan anda.

Untuk menukar direktori di ftp server, gunakan cdperintah. Apabila anda menggunakan cdperintah, ftp>prompt tidak akan berubah untuk mencerminkan direktori semasa anda yang baru. Perintah pwd(direktori kerja cetak) akan menunjukkan kepada anda direktori semasa anda.

Pengguna ftp kami membuat direktori yang disebut muzik, mengubah ke direktori baru itu, mengesahkan di mana mereka berada dengan menggunakan pwdperintah kemudian memuat naik fail ke direktori tersebut.

muzik mkdir
muzik cd
jentera
meletakkan lagu.tar.gz

Untuk cepat berpindah ke direktori induk dari direktori semasa, gunakan cdupperintah.

cdup

Mengakses Komputer Tempatan

Untuk menukar direktori di komputer tempatan, anda boleh menggunakan lcdperintah pada ftp>prompt. Walau bagaimanapun, mudah untuk melupakan lokasi anda dalam sistem fail tempatan. Kaedah yang lebih mudah untuk mengakses sistem fail tempatan adalah menggunakan !perintah.

The !arahan membuka tetingkap shell untuk komputer tempatan. Anda boleh melakukan apa sahaja di shell ini yang anda boleh lakukan di tetingkap terminal standard. Apabila anda menaip exitanda dikembalikan ke arahan ftp>.

Pengguna kami telah menggunakan !perintah dan memasukkan tetingkap shell di komputer tempatan. Mereka telah mengeluarkan lsperintah untuk melihat file apa yang ada di direktori tersebut dan kemudian diketik exituntuk kembali ke ftp>prompt.

!
ls
jalan keluar

Menamakan semula Fail

Untuk menamakan semula fail pada pelayan FTP gunakan renamearahan. Di sini pengguna FTP kami menamakan semula fail dengan renamedan kemudian menggunakan lsperintah untuk menyenaraikan fail dalam direktori.

ganti nama lagu.tar.gz rock_songs.tar.gz
ls

Memadamkan Fail

Untuk memadam fail pada pelayan FTP gunakan deleteperintah. Untuk menghapus beberapa fail sekaligus, gunakan mdeletearahan. Anda akan diminta untuk memberikan pengesahan "y" atau "n" untuk penghapusan setiap fail.

Di sini pengguna FTP kami telah menyenaraikan fail untuk melihat namanya dan kemudian memilihnya untuk dihapuskan. Mereka kemudian memutuskan untuk menghapuskan semuanya.

ls
padamkan gc.o
mdelete * .o

Menggunakan Perintah sftp

Pembaca yang biasa dengan sistem pengalamatan IP akan menyedari bahawa alamat 192.168 pelayan FTP yang digunakan dalam contoh di atas adalah alamat IP dalaman, juga disebut alamat IP peribadi. Seperti yang kita peringatkan pada awal artikel ini, ftpperintah tersebut hanya boleh digunakan pada jaringan dalaman.

Sekiranya anda ingin menyambung ke pelayan FTP jauh atau awam gunakan sftparahannya. Pengguna kami akan menyambung ke akaun SFTP yang dipanggil demopada pelayan FTP yang boleh diakses oleh orang ramai yang terletak di test.trebex.net.

Semasa mereka berhubung, mereka diberitahu bahawa sambungan telah terjalin. Mereka juga dimaklumkan bahawa kesahihan tuan rumah tidak dapat disahkan. Ini adalah perkara biasa untuk sambungan pertama hos baru. Mereka menekan "y" untuk menerima sambungan.

Kerana nama akaun pengguna ( demo) diteruskan pada baris perintah mereka tidak diminta untuk nama akaun pengguna. Mereka diminta hanya untuk kata laluan. Ini dimasukkan, disahkan dan diterima, dan mereka disertakan dengan arahan sftp>.

sftp [email protected]

Perintah FTP yang telah kami jelaskan di atas akan berfungsi sama dalam sesi SFTP, dengan pengecualian berikut.

  • Untuk memadam penggunaan fail rm( penggunaan FTP delete)
  • Untuk memadam banyak penggunaan fail rm( penggunaan FTP mdelete)
  • Untuk beralih ke penggunaan direktori induk cd ..( penggunaan FTP cdup)

Pengguna kami telah menggunakan beberapa perintah dalam sesi SFTP mereka. Mereka telah digunakan lsuntuk menyenaraikan file, dan cdmengubah ke direktori pub. Mereka telah menggunakan pwduntuk mencetak direktori yang berfungsi.

Terdapat pilihan lain untuk memindahkan fail di dunia Linux, terutamanya scp(salinan selamat), tetapi kami telah memberi tumpuan kepada FTP dan SFTP di sini. Digunakan dalam senario yang berlaku kedua-dua arahan ini akan melayani anda dan penyimpanan dan pengambilan fail anda memerlukan dengan baik.