Cara Melumpuhkan Kamera Web Anda (dan Mengapa Anda Perlu)

Setelah menjadi perhatian yang menjadi provinsi paranoid, laporan dan wahyu selama bertahun-tahun menjadikannya jelas bahawa orang benar-benar dapat mengintai anda melalui kamera web anda. Inilah sebabnya mengapa anda harus melumpuhkan atau menutupi masalah anda.

Versi TL; DR:  Peretas dan remaja penggodam skrip dapat, dan melakukannya, menggunakan alat dan teknik pancingan data yang mudah diakses untuk merampas kamera web orang yang tidak curiga, sering kali mereka kenal, dan menontonnya melalui kamera mereka. Mereka dapat menyimpan gambar dan video orang dalam situasi yang membahayakan di bilik tidur mereka, dan banyak gambar dan video ini dimuat naik ke laman web yang teduh.

Sekiranya anda mempunyai anak-anak, anda harus mempertimbangkan untuk membaca keseluruhan artikel ini dan melaksanakan sesuatu untuk menghentikan kamera web mereka sentiasa ada (atau pernah).

Adakah Webcam Mengintip Benarkah Ancaman?

Sepuluh tahun yang lalu idea bahawa orang - sama ada mereka ejen pemerintah, penggodam, atau hanya pelayaran pelanggar undang-undang - secara aktif dapat mengintip anda melalui kamera web komputer anda akan dianggap sebagai rambakan ahli teori konspirasi paranoid. Sejumlah berita dari tahun-tahun yang berlalu, bagaimanapun, telah mengungkapkan bahawa apa yang dulu dianggap paranoia sekarang menjadi kenyataan yang tidak selesa.

Pada tahun 2009, seorang pelajar menuntut sekolahnya ketika dia mendapati komputer riba yang disediakan sekolahnya secara diam-diam memotretnya (siasatan undang-undang berikutnya menunjukkan bahawa sekolah telah mengumpulkan 56,000 gambar pelajar tanpa pengetahuan atau persetujuan mereka). Pada tahun 2013, para penyelidik menunjukkan bahawa mereka dapat mengaktifkan kamera web pada MacBook tanpa lampu indikator menyala, sesuatu yang sebelumnya dianggap mustahil. Seorang bekas ejen FBI mengesahkan bahawa ini bukan sahaja mungkin tetapi mereka telah melakukannya selama bertahun-tahun.

Pada tahun 2013, berdasarkan dokumen yang dibocorkan oleh Edward Snowden, kami mengetahui bahawa NSA mempunyai program yang berjaya mereka gunakan untuk mendapatkan akses pintu belakang ke kamera pada iPhone dan Blackberry. Pada tahun 2014, sekali lagi dari kebocoran Snowden, kami mengetahui bahawa NSA mempunyai banyak alat yang tersedia untuk memantau pengguna dari jauh seperti "Gumfish": alat malware yang membolehkan pemantauan video jauh melalui kamera web anda. Pada awal tahun 2015, sebuah kumpulan yang dikenali sebagai BlackShades dipecah setelah didapati bahawa perisian yang mereka jual seharga $ 40 per pop telah digunakan untuk memberikan jutaan pembeli akses jarak jauh (termasuk akses kamera web) ke komputer korban; itu bukan satu muslihat baru walaupun program lama seperti Back Orifice digunakan dengan cara yang sama pada tahun 1990-an.

Bukan Hanya NSA

Kami ingin menekankan keseluruhan "tipu muslihat baru" dan kemudahan yang boleh digunakan oleh pengguna berniat jahat untuk mengakses komputer anda. Artikel ini di Ars Technica, Meet The Men yang Mengintip Wanita Melalui Webcam mereka, adalah akaun yang tidak menyenangkan. Majoriti orang yang melakukan intipan bukan ejen kerajaan, tetapi penggodam peringkat rendah yang menggunakan alat mudah untuk membuat katalog dan memantau semua peranti yang mungkin diakses oleh komputer.

Jadi sebelum anda mengangkat bahu dan berkata, "Baiklah NSA tidak mempedulikan kehidupan saya yang membosankan, jadi tidak menjadi masalah," fahami bahawa walaupun kita semua mungkin mendapati tuduhan pemerintah mengintip yang paling merisaukan di peringkat global dan intelektual , sebahagian besar pengintipan webcam sebenar dilakukan oleh Peeping Toms yang menyeramkan.

Jadi pendeknya: ya, pengintipan kamera web adalah ancaman sebenar. Apabila semua orang dari pengintip NSA hingga anak sebelah mempunyai akses ke alat yang dapat mengubah kamera web terhadap pemiliknya maka ancaman itu sah.

Apa patut saya buat?

Anda tidak boleh bertanya, mematikan atau mengaburkan kamera web komputer anda. Tidak ada alasan yang baik, terutama berdasarkan banyak kes pengintipan kamera web, untuk membiarkan peranti rakaman yang tidak selamat dapat diakses secara kekal di komputer anda. Sangat mudah untuk melakukannya sehingga tidak ada alasan untuk tidak melakukannya. Inilah yang harus anda pertimbangkan.

Pastikan Anda Menggunakan Antivirus

BERKAITAN: Apakah Antivirus Terbaik untuk Windows 10? (Adakah Windows Defender Cukup Baik?)

Walaupun antivirus tidak dapat mengesan semua perkara ini, dan tidak akan mengesan banyak yang terbaru di luar sana, sekurang-kurangnya ia akan membantu menangani kemungkinan jangkitan melalui pautan atau menjalankan jalan keluar yang salah. Berikut adalah program yang kami cadangkan.

Masalahnya ialah jika ancaman itu sebenarnya adalah anak kuliah yang menawarkan untuk menolong orang dengan masalah IT mereka, mereka dapat memasukkan trojan ke dalam senarai dengan mudah sehingga antivirus tidak dapat mengesannya. Atau perisian hasad boleh melakukan perkara yang sama.

Anda tidak boleh mempercayai ikon kecil yang mengatakan bahawa anda selamat. Tetapi sekurang-kurangnya ia membantu.

Tanggalkannya

Untuk pengguna desktop dengan kamera web luaran, penyelesaian termudah adalah dengan mencabut kamera web USB. Tidak ada jumlah penggodaman yang akan memasangkan semula peranti yang tidak dicabut secara ajaib.

Ini adalah penyelesaian yang kami gunakan di sekitar pejabat How-To Geek; kami meninggalkan kamera web pada kedudukan biasa di atas monitor stesen kerja masing-masing dan kemudian apabila perlu menggunakannya, pasangkan kabel USB ke port USB depan atau atas yang mudah diakses di stesen kerja tersebut.

Ini adalah kaedah paling mudah untuk mengatasi masalah jika anda mempunyai kamera web luaran, dan berfungsi tanpa mengira perkakasan atau sistem operasi.

Lumpuhkannya di BIOS

Sekiranya anda mempunyai komputer riba dengan kamera web bersepadu (atau model desktop all-in-one yang jarang berlaku yang juga menggunakan kamera web bersepadu), anda mempunyai beberapa pilihan. Sekiranya BIOS anda menyokongnya, anda boleh mematikannya di peringkat BIOS, yang sangat sesuai.

Nyalakan semula komputer anda dan masukkan ke dalam BIOS (ikuti arahan di layar untuk memasukkan "SETUP", biasanya dengan menekan kekunci F2, kekunci DEL, atau kombinasi kunci fungsi semacam itu) Lihat pilihan BIOS untuk entri yang berlabel seperti "kamera web", "kamera bersepadu," atau "kamera CMOS." Entri ini biasanya mempunyai togol sederhana, seperti mengaktifkan / melumpuhkan atau mengunci / membuka kunci. Lumpuhkan atau kunci perkakasan untuk mematikan kamera web anda.

Malangnya, penyelesaian BIOS agak jarang berlaku dan biasanya terdapat di komputer dari vendor dengan penjualan institusi yang tinggi. Laptop Business Dell dan Lenovo, misalnya, biasanya dihantar dengan ciri ini di BIOS kerana pembeli korporat mereka mahukan kemampuan untuk mematikan kamera web. Dengan vendor lain (dan bahkan dalam barisan komputer dari vendor yang disebutkan di atas), ia akan menjadi salah atau terlepas.

Berhati-hatilah bahawa melumpuhkan kamera web biasanya mematikan mikrofon juga, seperti di kebanyakan komputer riba modul kamera dan mikrofon berada di papan pengembangan kecil yang sama. Ini jelas merupakan keuntungan (dari sudut pandang privasi) tetapi anda harus menyedarinya supaya anda tidak tertanya-tanya mengapa mikrofon anda mati.

Lumpuhkannya di OS

Penyelesaian ini tidak begitu selamat atau sangat mudah, tetapi langkah selamat datang seterusnya Anda boleh melumpuhkan kamera web anda dengan melumpuhkannya dan membuang sokongan pemandu untuknya.

Teknik untuk melakukannya berbeza dari sistem operasi ke sistem operasi, tetapi premis umum adalah sama. Di Windows, anda hanya perlu memasukkan Device Manager (klik Start dan cari "device manager" untuk mencarinya). Di sana, anda boleh mencari kamera web anda di bawah kategori "Peranti Pencitraan", klik kanan, dan pilih "Lumpuhkan" atau "Nyahpasang".

Jelas ini bukan penyelesaian yang sempurna. Sekiranya seseorang mempunyai akses pentadbiran jauh ke mesin anda, mereka selalu dapat, dengan tahap kerumitan yang lebih besar atau lebih rendah, pasang pemacu yang hilang dan aktifkan semula peranti.

Menghadapi fokus dan penentuan seperti itu, bagaimanapun, ini adalah kaedah yang mudah dan mudah untuk mematikan kamera web anda. Namun, agak tidak selesa jika anda benar-benar menggunakan kamera web bersepadu anda dengan kerap. Ini membawa kita ke penyelesaian seterusnya: mengaburkan lensa dengan penutup.

Tutupkannya

Kompromi antara kerumitan menonaktifkan webcam di BIOS atau sistem operasi dan membiarkannya terbuka sepanjang masa adalah menggunakan penutup fizikal yang sederhana pada lensa kamera web anda. Sebagai asas dan sederhana sepertinya, sebenarnya teknik yang sangat berkesan. Anda mendapat pengesahan visual segera bahawa lensa dilumpuhkan (anda dapat melihat penutup setiap kali melihat komputer riba), mudah dilepaskan, dan kami juga mencuba beberapa pilihan DIY murah yang menjadikan pilihan penutup tidak begitu ekonomik.

Disajikan di bawah ini, sebagai rujukan, adalah komputer riba yang kita gunakan tanpa ada penyelesaian (komersial atau DIY) yang digunakan. Lampu penunjuk berada di sebelah kiri, lensa kamera web berada di tengah, dan mikrofon di sebelah kanan.

Sebelum anda berlari mendapatkan pita saluran, mari kita lihat beberapa pilihan komersial yang lebih mudah.

Penutup Eyebloc (~ $ 6)

Eyebloc adalah penutup kamera web terlaris dan paling banyak dikaji di Amazon. Reka bentuknya sangat ringkas: ini adalah penjepit plastik berbentuk C yang anda pasangkan ke komputer riba (ia juga boleh digunakan pada tablet dan telefon pintar dengan cara yang serupa).

Tidak diragukan lagi, itu mudah digunakan, mudah dikeluarkan, dan seperti yang diiklankan tidak ada pelekat untuk dibicarakan (jadi tidak ada risiko residu). Ia juga menyekat sepenuhnya lensa kamera web pada semua peranti yang kami uji. Yang mengatakan, perkara ini benar-  benar , jelek dan jelas. Dari segi gaya, kami akan meletakkan Eyebloc di sebelah sana dengan cermin mata hitam yang anda akan lihat di sekitar komuniti pesara.

Ini juga satu-satunya peranti yang kami uji yang tidak akan berfungsi dengan baik untuk TV pintar, konsol permainan, atau peranti lain yang lebih besar yang mempunyai peranti seperti kamera web yang terpasang. Sekiranya anda tidak melampirkannya ke objek langsing seperti penutup komputer riba atau tablet, ia tidak akan berfungsi.

Slaid C (~ $ 5)

Slaid C adalah slaid plastik kecil (dan maksudnya kecil) yang anda pasangkan pada komputer riba atau tablet anda. Keseluruhan peranti berukuran label surat yang sangat kecil (1.4 ″ x 0.5 ″ dan setebal 1mm atau kurang). Ini sangat kecil, sebenarnya, ia dihantar tersekat pada sekeping kad kredit dalam sampul surat perniagaan # 10 biasa dan bahagian luar sampul itu mempunyai "Pesanan penutup kamera web anda ada di dalam!" dalam cetakan yang disorot besar, mungkin, memastikan kita tidak membuangnya sebagai surat sampah.

Tidak seperti penyelesaian lain dalam penggabungan ini, C-Slide ditujukan untuk aplikasi tetap pada peranti. Anda mengaktifkan dan mematikan kamera web dengan menggeser panel plastik kecil bolak-balik untuk membuka dan menutup kamera web seperti beberapa kamera web luaran yang lebih besar mempunyai gelangsar fizikal yang menutupi lensa apabila tidak digunakan.

Walaupun kita ragu-ragu tentang betapa kecilnya C-Slide, ia berfungsi dengan baik. Ia sangat langsing sehingga anda dapat menutup komputer riba dengan mudah tanpa jurang antara penutup dan badan. Hanya ada dua masalah yang kami dapati dengan C-Slide.

Pertama, jika anda mempunyai komputer riba yang mempunyai bezel melengkung, ia tidak melekat dengan baik dan kemungkinan akan jatuh segera (atau tidak lama selepas aplikasi). Kedua, anda ingin meletakkannya dengan berhati-hati agar tidak tersekat di lubang mikrofon pada komputer riba anda atau menutup lampu penunjuk. Kedua, sebelum anda mengupas pita dua sisi dari belakang dan menamparnya, luangkan masa sebentar untuk bereksperimen dengan penempatan. Penempatan awal kami kurang ideal, kerana menyekat cahaya penunjuk dan menghasilkan mikrofon yang tersekat ketika slaid terbuka. Dengan mengimbangi bukaan di slaid sedikit dari lensa kamera web, kami dapat meletakkan peranti sedemikian rupa sehingga mikrofon tidak dikaburkan atau ditempelkan dan satu-satunya masa lampu penunjuk disekat adalah ketika slaid terbuka untuk menggunakan kamera web .

Selain itu, C-Slide akan berfungsi pada mana-mana kamera yang tertanam di permukaan rata selagi lensa kamera lebih kecil daripada bukaan slaid kira-kira sentimeter persegi (kira-kira ukuran paku pada jari kelingking anda). Secara keseluruhan ini adalah penyelesaian kegemaran kami. Mudah digunakan dan senang digunakan: tidak memilih pada cakera lekat sedikit dan tidak ada bahagian yang salah tempat.

Penutup Cam Kreatif (~ $ 10 untuk 6)

Creative Cam Covers terasa dan mirip dengan potongan pelekat vinil seperti yang anda pesan dari kedai tanda atau beli untuk mengupas dan menempel di tingkap kereta anda. Pek ini dilengkapi dengan tisu alkohol dan enam pekeliling hitam menempel kira-kira seukuran sepeser pun. Mereka tidak mempunyai pelekat, tetapi sebaliknya menggunakan elektrik statik untuk melekatkan permukaan.

Ini adalah kebaikan (tidak ada residu yang melekit dan mudah dibuang) dan cacat (ia berfungsi dengan baik pada permukaan licin tetapi tidak begitu bagus pada permukaan bertekstur). Oleh itu, mereka berfungsi dengan baik pada komputer riba dengan bezel piano hitam berkilau dan tablet yang mempunyai bezel kaca halus, tetapi jika komputer riba anda disikat aluminium (seperti MacBook) atau hanya mempunyai tekstur kasar pada bezel, anda mungkin mendapati mereka mudah jatuh mati.

Oleh itu, kami hanya boleh mengesyorkan produk tersebut untuk situasi seperti: bezel komputer riba atau permukaan kaca yang sangat halus dan rata seperti yang terdapat pada tablet. Tiada satu pun komputer riba kami yang mempunyai gloss case dan Cam Covers tidak akan melekat (walaupun sepersekian saat) pada bezel laptop yang kami gunakan untuk tujuan demonstrasi dalam artikel ini. Namun, mereka melekat pada permukaan kaca mini mini iPad kita dengan sempurna, seperti yang dilihat pada foto di atas. Sekiranya anda mencari penyelesaian tanpa pelekat untuk tablet atau komputer riba dengan gloss bezel ini adalah penyelesaian yang baik.

Penutup Pita Elektrik DIY (<$ 1)

Walaupun di lapangan menguji semua penyelesaian ini, terpikir oleh kami bahawa jika anda tidak takut dengan sedikit pelekat maka penyelesaian yang paling murah adalah dengan hanya menebuk lubang pada sekeping pita elektrik dengan pukulan lubang dan anda akan mempunyai titik kecil bulat yang sempurna yang boleh anda letakkan tepat di atas lensa kamera web bersepadu anda.

Perjalanan cepat ke almari bekalan lama untuk beberapa pita, pukulan lubang, dan label FedEx (untuk mencuri sedikit sandaran kertas tidak lengket) dan kami mempunyai kelengkapan untuk ratusan penutup kamera web.

Satu-satunya kelemahan teknik ini ialah, ya, anda mungkin mempunyai sedikit pelekat untuk menangani ketika melepaskan titik (walaupun ini kebanyakannya berkaitan dengan suhu, kerana pita elektrik tidak mempunyai banyak residu ketika digunakan dalam sejuk suhu). Anda juga akan mudah kehilangan atau merosakkan titik kecil pita jika anda menggunakannya semasa dalam perjalanan, tetapi memandangkan betapa murahnya ia membuat anda dapat menyimpannya dengan mudah di dalam beg komputer riba anda.

Dengan berbekalkan petua yang telah kami kongsi mengenai mematikan atau menutup kamera web anda, anda dapat dengan mudah menghindari kenyataan yang tidak disengajakan dari pengintipan webcam dan mengurangkan atau secara langsung menghilangkan pelanggaran privasi berasaskan webcam.