Anda Kini Boleh Memuat turun Aplikasi Amazon Alexa pada Windows 10

Amazon Alexa telah tersedia di beberapa komputer riba Windows 10, tetapi mulai hari ini, sesiapa sahaja yang mempunyai PC Windows 10 boleh memuat turun aplikasi Alexa dari Kedai Microsoft.

Alexa di desktop atau komputer riba anda berfungsi sama seperti pada pembesar suara pintar Echo anda: anda bertanya kepada Alexa bagaimana cuaca, suruh mengawal lampu pintar anda, dan mainkan muzik dari Amazon Music - jika anda melanggannya. Sekiranya komputer riba atau meja anda mempunyai sokongan untuk membangunkan perintah Cortana, anda juga dapat menggunakan Alexa untuk mengaktifkan PC untuk mendapatkan perintah.

Bercakap mengenai Cortana, Amazon dan Microsoft bekerjasama untuk menggabungkan kedua-dua pembantu pintar. Pengguna dapat (dan masih dapat) melancarkan Cortana, lalu meminta Cortana untuk memberi perintah kepada Alexa. Itu tidak akan hilang, tetapi dengan Alexa tersedia sebagai aplikasi yang boleh dimuat turun oleh sesiapa sahaja di komputer riba atau desktop mana pun, sukar untuk membayangkan bahawa ciri itu akan banyak digunakan. Integrasi yang sama memungkinkan pengguna Alexa meminta untuk memberi perintah kepada Cortana, tetapi sukar untuk membayangkan ada yang benar-benar melakukan itu.

Amazon menyatakan bahawa pengalaman menggunakan Alexa pada PC tidak terlalu berbeza daripada menggunakannya di platform lain, tetapi merancang untuk menambahkan kemampuan khusus PC ke pembantu suara pada awal 2019. Ini adalah sangkaan siapa pun mengenai apa itu, tetapi kita harus segera mengetahuinya.