Apa itu Windows 10 S, dan Bagaimana Ia Berbeza?

Windows 10 S adalah "jiwa Windows masa kini", menurut Microsoft. Ini adalah versi Windows baru untuk PC sekolah, tetapi tersedia untuk semua orang. Ia direka untuk menjadi lebih mudah dan ringkas, jadi ia hanya menjalankan aplikasi dari Windows Store — melainkan anda membelanjakan $ 50 lagi untuk menaik taraf ke Windows 10 Pro.

Microsoft mengumumkan bahawa Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Samsung, dan Toshiba akan menghantar PC pendidikan Windows 10 S mulai $ 189, mulai musim panas ini. Microsoft juga mengeluarkan Surface Laptop bernilai $ 999, yang menjalankan Windows 10 S.

Artikel ini pada asalnya ditulis berdasarkan maklumat yang dilancarkan oleh Microsoft pada acara 2 Mei 2017, tetapi sejak itu telah dikemas kini dengan maklumat baru yang telah kami pelajari.

Kemas kini : Pada 6 Mac 2018, Joe Belfiore dari Microsoft mengesahkan bahawa Windows 10 S akan menjadi "mod" Windows 10 dan bukannya versi yang sepenuhnya terpisah. Inilah cara Mod S Windows 10 berfungsi.

BERKAITAN: Apakah Windows 10 dalam Mod S?

Bagaimana Windows 10 S Berbeza?

Perbezaan terbesar dalam Windows 10 S adalah hanya dapat menjalankan aplikasi yang dimuat turun dari Windows Store. Aplikasi ini diperiksa untuk keselamatan dan dijalankan dalam bekas yang selamat. Ini memastikan bahawa aplikasi tidak boleh merosakkan pendaftaran anda, meninggalkan fail di belakang, atau menyebabkan masalah dengan komputer anda yang lain. Anda boleh mendapat faedah yang sama dengan menjalankan aplikasi Universal baru dari Windows Store pada PC Windows 10. Tetapi tidak seperti Windows 10 biasa, anda tidak akan mempunyai pilihan untuk memuat turun aplikasi lain yang tidak terdapat di kedai.

BERKAITAN: Mengapa (Sebilangan besar) Aplikasi Desktop Tidak Terdapat di Windows Store

Syukurlah, versi penuh aplikasi Microsoft Office 365 — Word, Excel, PowerPoint, Outlook, dan OneNote — akan segera hadir di Windows Store. Mereka dikemas menggunakan Microsoft Centennial Project, yang membolehkan aplikasi desktop Windows tradisional dijalankan dalam bekas yang selamat dan diletakkan di Windows Store. Pembangun aplikasi hanya perlu mengemas aplikasi dan menyerahkannya ke Store. Mudah-mudahan, Windows 10 S akan memberi lebih banyak pembangun aplikasi desktop untuk melakukannya.

Microsoft menunjukkan kemasukan Windows 10 S jauh lebih pantas daripada Windows 10 Pro pada log masuk pertama. Itu tidak menghairankan, kerana Windows 10 S tidak akan membuat semua bloatware yang biasa dipasang oleh pengeluar memperlahankan keadaan.

Windows 10 S juga mempunyai latar belakang desktop lalai yang berbeza yang dikatakan Microsoft "diperkemas" seperti Windows 10 S itu sendiri, jadi ini memberi anda petunjuk untuk menggunakan Windows 10 S.

Apa yang Berlaku jika Anda Memuat turun Aplikasi Desktop di Windows 10 S?

BERKAITAN: Cara Membolehkan Hanya Aplikasi Dari Kedai di Windows 10 (dan Aplikasi Senarai Putih)

Sekiranya anda cuba memuat turun aplikasi desktop (bukan Kedai) pada PC Windows 10 S, anda akan melihat mesej yang mengatakan bahawa "Untuk keselamatan dan prestasi, Windows 10 S hanya menjalankan aplikasi yang disahkan dari Kedai". Dialog memberitahu anda tentang aplikasi serupa yang terdapat di Windows Store. Sebagai contoh, Windows akan mencadangkan anda memasang Adobe Photoshop Express dari Windows Store jika anda cuba memuat turun versi desktop dari Photoshop.

Dengan cara ini, tingkah laku lalai Windows 10 S berfungsi seperti Windows 10 dengan pilihan "Benarkan aplikasi dari Kedai sahaja" diaktifkan. Ini juga akan melindungi PC dari malware.

Windows 10 S Menawarkan Beberapa Ciri Pro, Tetapi Tidak Ada Baris Perintah

Windows 10 S sebenarnya dibina pada Windows 10 Pro, dan bukan Windows 10 Home. Ini bermaksud bahawa Windows 10 S mempunyai akses ke ciri Windows 10 Professional yang kuat, termasuk penyulitan pemacu BitLocker, kemampuan untuk bergabung dengan domain, dan perisian mesin maya Hyper-V.

Walau bagaimanapun, ciri maju berhenti di situ. Windows 10 S lebih terhad dengan cara lain.

Windows 10 S tidak akan membenarkan akses ke persekitaran atau alat baris perintah. Anda tidak dapat melancarkan persekitaran Command Prompt (CMD) atau PowerShell. Versi Windows ini juga tidak termasuk Subsistem Windows untuk Linux. Anda tidak dapat memasang persekitaran Bash-on-Linux seperti Ubuntu, openSUSE, atau Fedora dari Windows Store.

Seperti yang ditunjukkan oleh Microsoft, semua alat baris perintah berjalan di luar "persekitaran selamat" yang biasanya melindungi sistem dari aplikasi yang berniat jahat atau tidak berfungsi.

Anda Perlu Menggunakan Bing dan Microsoft Edge

Anda mesti menggunakan Microsoft Edge pada Windows 10 S. Anda tidak boleh mengubah penyemak imbas lalai anda, dan anda bahkan tidak boleh memasang Google Chrome atau Mozilla Firefox. Itu adalah aplikasi desktop, dan tidak terdapat di Windows Store.

Microsoft Edge juga mempunyai batasan besar pada Windows 10 S: Anda tidak dapat mengubah mesin pencari lalai. Bing akan selalu menjadi lalai. Ini merupakan langkah besar walaupun dari Chromebook, yang membolehkan anda memilih mana-mana enjin carian yang anda suka.

Microsoft menyatakan bahawa "Windows 10 S dapat menjalankan penyemak imbas web apa pun di Windows Store" pada acara 2 Mei. Itu baru merangkumi Microsoft Edge sekarang, tetapi Microsoft jelas mahu Google dan Mozilla membuat penyemak imbas untuk Windows Store juga.

Walau bagaimanapun, Microsoft agak licik di sini. Microsoft tidak akan membiarkan Google mengemas Chrome untuk Windows Store, walaupun Google menginginkannya. Kedai Windows hanya membenarkan aplikasi penyemak imbas berdasarkan mesin penyemak imbas Edge, sama seperti Apple App Store iPhone dan iPad hanya membenarkan penyemak imbas yang dibina di mesin penyemak imbas Safari. Anda hanya akan mendapat penyemak imbas Chrome untuk Windows 10 S jika Google membuat versi baru Chrome berdasarkan Edge (seperti yang dilakukan Google dengan Chrome untuk iOS yang berasaskan Safari).

Tetapi walaupun Google membuat versi Chrome berdasarkan Microsoft Edge, anda tetap tidak akan dapat menjadikannya penyemak imbas lalai anda.

Microsoft tidak menyebutkan batasan-batasan ini dalam pembentangannya, dan mereka hanya ditemui dalam Soalan Lazim Windows 10 S dan Dasar Stor Windows selepas itu.

Cara Meningkatkan ke Windows 10 Pro

Anda boleh menaik taraf mana-mana peranti Windows 10 S ke Windows 10 Pro untuk membolehkan menjalankan aplikasi desktop padanya. Proses peningkatan berlaku melalui Windows Store dan berfungsi sama seperti menaik taraf dari Windows 10 Home ke Pro.

Sekolah boleh menaik taraf PC mereka secara percuma, sementara yang lain dapat membayar $ 50 untuk membuka kunci Windows 10 Pro dan pengalaman desktop Windows sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, Microsoft akan membenarkan sesiapa sahaja yang menggunakan "teknologi bantuan" untuk menaik taraf dari Windows 10 S ke Windows 10 Pro secara percuma. Alat teknologi bantu seperti pembaca skrin umumnya hanya tersedia sebagai aplikasi desktop dan tidak ada di Windows Store, jadi masuk akal.

Microsoft masih membenarkan sesiapa sahaja untuk menaik taraf dari Windows 7 atau 8 ke Windows 10 secara percuma menggunakan alasan yang sama - anda hanya perlu mengklik butang yang mengatakan bahawa mereka menggunakan teknologi bantu. Tawaran peningkatan Windows 10 S kelihatan serupa. Microsoft menggunakan sistem kehormatan, sekali lagi.

Untuk Siapa Windows 10 S?

Komputer Windows 10 S adalah jawapan Microsoft untuk Chromebook, yang juga besar di sekolah. Chromebook hanya dapat menjalankan perisian berasaskan web, sementara Windows 10 S juga dapat menjalankan aplikasi desktop yang kuat jika dikemas untuk Store. Dalam konteks ini, Windows 10 S tidak kelihatan terlalu terhad — ia kelihatan lebih hebat daripada Chromebook Google… selagi pembangun Windows menaiki kedai. Sudah tentu, Chromebook kini dapat menjalankan aplikasi Android, jadi mereka juga semakin kuat.

Microsoft meletakkan Windows 10 S sebagai versi Windows 10 yang diperkemas untuk sekolah. Mereka bahkan memamerkan aplikasi "Set Up My School PC" sederhana yang membuat pemacu USB yang secara automatik akan mengatur PC dengan pengaturannya. Pasangkan pemacu USB, tunggu 30 saat, dan sistem akan dikonfigurasi secara automatik. Kemudian, pasangkan stik USB ke komputer riba seterusnya.

Sebagai tambahan kepada Surface Laptop, yang merupakan peranti utama Windows 10 S Microsoft dan hanya tersedia dengan Windows 10 S, Microsoft juga menggunakan Windows 10 S versi perkakasan Surface Pro dan Surface Booknya. Ini tidak akan menggantikan model Surface Pro dan Surface Book dengan versi penuh Windows, tetapi versi Windows 10 S ini akan tersedia untuk sekolah yang mencari peranti Surface yang terkunci dan bukan komputer riba.

Tetapi Windows 10 S bukan hanya untuk sekolah. Microsoft menjangkakan Windows 10 S akan tersedia pada PC pengguna biasa. Anda mungkin akan melihat PC Windows 10 S di kedai di samping PC Windows 10 biasa. Dan hei, jika anda mencubanya dan tidak menyukainya, anda selalu boleh mengubah PC Windows 10 S menjadi PC Windows 10 Pro dengan harga $ 50. Itu sebenarnya lebih murah daripada peningkatan dari Windows 10 Home to Pro, yang berharga $ 100.