Cara Mengakses Laman .onion (Juga Dikenal sebagai Perkhidmatan Tersembunyi Tor)

Alamat laman web yang diakhiri dengan ".onion" tidak seperti nama domain biasa, dan anda tidak dapat mengaksesnya dengan penyemak imbas web biasa. Alamat yang diakhiri dengan ".onion" menunjukkan perkhidmatan tersembunyi Tor di "web dalam".

Amaran : Banyak laman web .onion mengandungi perkara-perkara yang sangat jahat, dan banyak dari mereka kemungkinan penipuan. Kami mengesyorkan menjauhkan diri dari "melayari" laman web. Sebaliknya, gunakan ini hanya jika anda mempunyai laman web tertentu yang ingin anda akses dengan alasan yang baik.

Apa itu Laman .onion?

BERKAITAN: Cara Melayari Tanpa Nama Dengan Tor

Tor - kependekan dari "the onion router" - adalah rangkaian komputer tanpa nama. Ini dibiayai sebahagiannya oleh pemerintah AS, dan dirancang untuk membantu orang di negara-negara di mana akses Internet dapat disensor atau dipantau. Semasa anda menyambung ke Tor, aktiviti internet anda dihantar melalui rangkaian Tor, menganonimkan aktiviti Internet anda sehingga tidak dapat diintip, dan sehingga anda dapat mengakses laman web yang mungkin disekat di negara anda.

Oleh itu, apabila anda mengakses google.com melalui Tor, permintaan anda melambung dari relay Tor ke relay Tor sebelum mencapai "simpul keluar". Node keluar itu kemudian menghubungi Google.com untuk anda, dan ia menghantar anda kembali data yang dibalas oleh Google. Google melihat ini sebagai alamat IP nod keluar yang menghubunginya dan bukan alamat IP anda.

BERKAITAN: Adakah Tor Betul Tanpa Nama dan Selamat?

Tetapi itu bermaksud bahawa "batu terakhir" lalu lintas dapat diawasi oleh organisasi yang memantau atau bahkan menjalankan simpul keluar - terutama jika lalu lintas anda tidak disulitkan. Alamat ".onion" menunjukkan perkhidmatan tersembunyi Tor, yang merupakan pelayan yang hanya dapat anda akses melalui Tor. Ini bermaksud bahawa aktiviti menyemak imbas anda tidak dapat diintip oleh seseorang yang melihat node keluar Tor. Ini juga bermaksud bahawa seseorang yang mengehoskan laman web dapat menyembunyikan pelayan itu menggunakan rangkaian Tor, sehingga tidak ada yang dapat menemukannya - secara teori.

Sebagai contoh, Facebook menyimpan alamat perkhidmatan tersembunyi Tor rasmi di “//facebookcorewwwi.onion/”. Ini membolehkan anda mengakses Facebook melalui Tor, dan sambungan anda tidak akan meninggalkan Tor di mana ia boleh dicari. Ini mungkin berguna di negara-negara yang menyekat Facebook, misalnya.

Anda tidak semestinya mahu menggunakan Tor sepanjang masa, kerana lebih perlahan daripada sekadar menyemak imbas secara normal. Tetapi ini adalah alat yang berguna untuk menganonimkan aktiviti Internet anda dan melewati penapisan.

Cara Mengakses Laman .onion dengan Penyemak Imbas Tor

Untuk mengakses alamat .onion, anda perlu mengaksesnya melalui Penyemak Imbas Tor. Ini adalah versi Firefox yang diubah suai yang dikonfigurasi untuk menyambung ke laman web melalui rangkaian Tor.

Muat turun Tor Browser dari laman web projek Tor untuk meneruskan. Ia tersedia untuk Windows, Mac, dan Linux.

Pada telefon dan tablet Android, anda boleh memuat turun aplikasi proksi Orbot rasmi atau penyemak imbas Orfox dari Google Play. Projek Tor tidak menawarkan aplikasi Tor rasmi untuk iPhone atau iPad.

Setelah melancarkan penyemak imbas Tor, ketik alamat .onion ke bar alamatnya. Sebagai contoh, untuk mengakses perkhidmatan tersembunyi Facebook, anda memasukkan alamat berikut:

//facebookcorewwwi.onion/

Atau, untuk mengakses perkhidmatan tersembunyi mesin carian DuckDuckGo, anda akan memasukkan:

//3g2upl4pq6kufc4m.onion/

Semasa menggunakan penyemak imbas Tor, anda boleh mengklik pautan ke alamat .onion dan mereka akan dimuat secara normal. Tetapi mereka hanya akan berfungsi di penyemak imbas Tor, semasa disambungkan ke Tor.

Jangan Akses. Laman Web Melalui Proksi Seperti Tor2Web

Anda juga boleh mengakses laman web .onion tanpa menjalankan Tor melalui proksi yang bersambung ke Tor untuk anda. Proksi menghubungkan ke Tor untuk anda dan kemudian meneruskan lalu lintas melalui Internet biasa.

Walau bagaimanapun, ini adalah idea yang sangat buruk! Anda kehilangan anonimiti yang biasanya anda miliki semasa anda menyambung ke laman web .onion melalui penyemak imbas Tor. Itulah keseluruhan titik alamat .onion. Laman web yang anda akses mengekalkan namanya tidak dikenali, tetapi seseorang yang memantau sambungan anda dapat melihat laman web yang anda sambungkan. Penyedia perkhidmatan juga dapat melihat apa yang anda sambungkan dan mengintip kata laluan dan maklumat peribadi lain yang anda berikan melalui sambungan.

Tor2web berfungsi dengan cara ini, tetapi anda tidak boleh menggunakannya. Sebagai contoh, jika anda cuba menyambung ke perkhidmatan tersembunyi Facebook menggunakan Tor2web, Facebook menyekat sambungan dan memberitahu anda bahawa itu adalah idea yang tidak baik.

Mencari senarai laman web .onion? Cari di web untuk senarai laman .onion dan anda akan menemui beberapa tempat untuk bermula. Walaupun begitu, banyak direktori laman web .onion tersimpan di laman .onion, yang hanya boleh anda akses melalui Tor.

Sekali lagi, berhati-hatilah: Banyak laman web .onion mengandungi perkara-perkara yang sangat jahat, dan banyak dari mereka kemungkinan penipuan. Kami mengesyorkan menjauhkan diri dari mereka, jika boleh. Silap mata ini paling sesuai digunakan semasa anda ingin melayari laman web .onion tertentu.