Cara Melihat dan Meningkatkan Bingkai Permainan Anda Sejenak (FPS)

Prestasi permainan diukur dalam "bingkai per detik," atau FPS. FPS tinggi memberi anda permainan yang lancar, sementara FPS rendah kelihatan seperti tayangan slaid. Inilah cara untuk melihat FPS permainan PC mana pun — dan tingkatkan FPS anda dalam permainan kegemaran anda.

Secara amnya, anda memerlukan sekurang-kurangnya 30 FPS untuk permainan yang lancar. Tetapi lebih banyak yang pasti lebih baik - anda akan melihat permainan kelihatan lebih lancar pada 60 FPS.

Cara Melihat FPS Permainan

Banyak permainan mempunyai kaunter FPS yang disatukan, tetapi secara lalai mereka selalu dilumpuhkan. Untuk melihat FPS menggunakan pilihan dalam permainan, anda perlu melihat-lihat menu tetapan grafik permainan atau menu pilihan lanjutannya. Sekiranya anda tidak dapat menemuinya, lakukan carian web untuk nama permainan dan "lihat FPS" untuk melihat lebih banyak maklumat mengenai permainan tertentu.

Sebagai contoh, untuk melihat FPS anda di Fortnite, pergi ke Menu> Tetapan> Video, dan kemudian aktifkan pilihan "Tunjukkan FPS" di bahagian bawah layar. Untuk melihat FPS anda dalam Overwatch, klik Pilihan> Video, dan kemudian aktifkan pilihan "Paparan Statistik Prestasi". Untuk menunjukkan FPS di DOTA 2, arahkan ke Papan Pemuka> Aksesori> Pilihan> Ke Pilihan Lanjutan, dan kemudian aktifkan pilihan "Maklumat Rangkaian Paparan".

Anda akan melihat meter FPS kecil di suatu tempat di skrin anda. Setiap permainan menunjukkannya dalam kedudukan yang berbeza.

Steam mempunyai hamparan FPS sendiri yang boleh anda gunakan dalam permainan apa pun di perpustakaan anda. Jika anda bermain permainan di Steam, klik Steam> Tetapan> Dalam Permainan, klik kotak di bawah "Kaunter FPS Dalam Permainan", dan pilih posisi untuk kaunter FPS di layar anda. Anda akan melihat hamparan FPS untuk semua permainan yang anda mainkan di Steam.

Anda juga akan mendapat pilihan untuk melihat FPS permainan dalam alat lain seperti NVIDIA GeForce Experience dan FRAPS.

BERKAITAN: 4 Cara Pantas untuk Melihat FPS Permainan PC (Bingkai Per Detik)

Tingkatkan FPS Anda dengan Mengemas kini Pemacu Anda

Penting untuk mempunyai pemacu grafik terkini untuk perkakasan grafik komputer anda, atau GPU. Pengilang pemproses grafik seperti NVIDIA, AMD, dan bahkan Intel secara berkala mengeluarkan versi pemacu grafik baru yang dioptimumkan untuk menjadikan permainan baru bermain lebih baik. Anda harus sentiasa memperbaharui pemacu grafik anda untuk prestasi permainan maksimum, terutamanya jika anda bermain permainan yang lebih baru.

Dapatkan pemacu terkini dari NVIDIA, AMD, atau Intel, bergantung pada perkakasan grafik apa yang terdapat di dalam PC anda. Pemasang pemacu ini merangkumi alat yang secara automatik memeriksa kemas kini untuk membantu pemacu anda dikemas kini pada masa akan datang.

BERKAITAN: Cara Memperbarui Pemacu Grafik Anda untuk Prestasi Permainan Maksimum

Sekiranya anda tidak pasti apa GPU komputer anda, Windows 10 memudahkan untuk diperiksa. Untuk melihat nama GPU komputer anda, buka Task Manager dengan mengklik kanan bar tugas anda dan memilih "Task Manager." Klik pilihan "Maklumat Lanjut" jika anda melihat tetingkap kecil. Klik tab "Prestasi" dan cari "GPU" di panel kiri untuk melihat jenis GPU yang dimiliki sistem anda.

Sekiranya anda melihat GPU Intel di samping GPU NVIDIA atau AMD di sini, komputer anda mempunyai GPU NVIDIA atau AMD yang kuat untuk permainan dan GPU Intel yang cekap kuasa untuk tugas lain. Anda mesti mengemas kini pemacu NVIDIA atau AMD anda untuk prestasi permainan maksimum, walaupun anda juga harus mengemas kini pemacu grafik Intel anda.

Pada Windows 7, anda boleh mendapatkan nama GPU sistem anda di alat dxdiag. Untuk membukanya, tekan Windows + R, ketik "dxdiag" di kotak jalankan, dan kemudian tekan Enter. Klik tab "Paparan" dan lihat di sebelah kanan entri "Nama" di bahagian "Peranti".

Grafik Intel sering disebut "grafik bersepadu" kerana ia disatukan terus ke CPU komputer. Walaupun grafik bersepadu menggunakan tenaga yang lebih sedikit, ia tidak akan memberikan prestasi yang hampir dengan prestasi NVIDIA moden atau GPU AMD semasa bermain. Grafik Intel mungkin masih berfungsi dengan baik, terutamanya jika anda mempunyai salah satu GPU Intel terkini dan anda bermain permainan lama atau permainan baru pada tetapan yang lebih rendah.

Sekiranya pemacu grafik Intel terkini enggan memasang di PC anda dan anda melihat mesej seperti "pemacu yang dipasang tidak disahkan untuk komputer ini," ada cara untuk memintas ralat ini dan memasang pemacu terkini terus dari Intel.

BERKAITAN: Cara Memperbaiki "Pemacu yang Dipasang Tidak Disahkan Untuk Komputer Ini" pada Komputer Intel

Tingkatkan FPS Anda dengan Mengatur Tetapan Grafik

Semakin tinggi tetapan grafik anda - dengan kata lain, semakin banyak perincian grafik yang anda lihat dalam permainan - semakin rendah FPS anda. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak FPS dalam permainan, cara termudah untuk mendapatkannya adalah dengan mengurangkan kesetiaan grafik anda. Permainan ini tidak akan kelihatan cantik, tetapi akan berjalan dengan lebih pantas dan lancar.

Setiap permainan mempunyai pilihan grafik tersendiri. Untuk mencarinya, buka menu Pilihan permainan dan cari kategori seperti "Grafik" atau "Video." Anda boleh mengubah tetapan individu atau hanya menggunakan pratetap. Sebagai contoh, anda boleh menurunkan tetapan grafik permainan dari Tinggi ke Medium atau Rendah untuk meningkatkan FPS anda.

Anda juga dapat menurunkan resolusi paparan permainan, yang akan membuat gambar terlihat kurang tajam, tetapi meningkatkan FPS. Pilihan ini mungkin terletak di menu pilihan "Video" yang terpisah dari menu tetapan "Grafik" di beberapa permainan.

Banyak permainan yang lebih lama berkinerja sedikit lebih baik apabila ditetapkan ke mod "Layar penuh" eksklusif, bukan mod "Window", "Layar penuh (windowed)", atau "Window tanpa sempadan", jadi anda juga boleh mencuba mengaktifkan mod skrin penuh untuk melihat apakah itu meningkatkan FPS permainan.

Beberapa alat dapat menetapkan tetapan grafik permainan PC anda secara automatik, memberikan anda kombinasi grafik dan prestasi yang optimum tanpa ada masalah.

Sekiranya anda mempunyai perkakasan NVIDIA, kami mengesyorkan menggunakan NVIDIA GeForce Experience, yang disertakan dengan pemacu grafik anda. Cukup lancarkan aplikasi GeForce Experience dari menu Mula anda dan anda akan melihat senarai permainan yang telah anda pasang. Pilih permainan dan klik butang "Optimalkan" untuk menggunakan tetapan yang disarankan oleh NVIDIA secara automatik untuk permainan tersebut berdasarkan perkakasan sistem anda.

Walaupun anda ingin mengubah tetapan anda secara manual, pengoptimuman GeForce Experience adalah titik permulaan yang baik. Anda masih boleh memasuki tetapan permainan dan mengubahnya setelah menggunakan alat pengoptimuman seperti ini.

BERKAITAN: Cara Menetapkan Tetapan Grafik Permainan PC Anda Tanpa Usaha

Pastikan Permainan Berjalan di GPU Kuat Anda

Sekiranya anda mempunyai Intel GPU bersepadu dan NVIDIA atau AMD GPU, anda harus memastikan permainan menuntut anda berjalan pada perkakasan NVIDIA atau AMD dan bukan perkakasan Intel yang lebih perlahan.

Sebilangan besar permainan akan dilancarkan secara automatik pada GPU yang lebih hebat. Walau bagaimanapun, beberapa permainan mungkin menggunakan GPU yang lebih perlahan secara lalai, menghasilkan FPS yang sangat rendah.

Anda memilih GPU mana yang digunakan permainan pada versi terbaru Windows 10 dengan menuju ke Sistem> Tetapan> Paparan> Tetapan grafik. Pengurus Tugas juga menunjukkan kepada anda GPU mana yang digunakan aplikasi.

BERKAITAN: Cara Memilih GPU Mana Yang Digunakan Permainan pada Windows 10

Untuk PC dengan Windows 7 atau versi Windows 10 yang lebih lama, anda boleh menyesuaikan GPU mana yang digunakan oleh permainan di panel kawalan pemacu grafik anda. Sebagai contoh, pengguna NVIDIA dapat menetapkan aplikasi ke GPU yang berlainan di Panel Kawalan NVIDIA.

Lebih Banyak Petua Untuk Meningkatkan FPS

Berikut adalah beberapa petua lain untuk meningkatkan FPS anda dalam permainan PC:

Tutup Aplikasi Latar Belakang : Hanya ada banyak sumber CPU, GPU, dan cakera untuk dikelilingi. Sekiranya aplikasi latar belakang menggunakan sumber daya, lebih sedikit sumber daya yang tersedia untuk permainan yang anda mainkan, yang bermaksud FPS yang lebih rendah. Tutup aplikasi latar belakang - terutamanya aplikasi yang menggunakan banyak sumber daya - semasa bermain permainan. Anda boleh memeriksa aplikasi mana yang menggunakan sumber daya sistem yang ketara dari Pengurus Tugas, jika anda mahu.

Pasangkan Laptop Anda : Pasangkan komputer riba anda semasa bermain permainan. Windows biasanya "mematikan" perkakasan anda dan membuatnya berfungsi dengan lebih perlahan pada kuasa bateri untuk menjimatkan tenaga, jadi memasang dengan dapat meningkatkan FPS anda secara dramatik.

Elakkan Merakam Permainan : Jika PC anda ditetapkan untuk merakam permainan secara automatik dengan ciri seperti Game DVR Windows 10 atau NVIDIA ShadowPlay, ini akan mengurangkan FPS anda. Lumpuhkan sebarang ciri rakaman permainan dan anda akan melihat FPS yang lebih tinggi.

Cuba Mode Permainan : Windows 10 mempunyai "Mode Permainan" yang secara automatik mendahulukan tugas latar belakang dan memberikan lebih banyak sumber daya kepada permainan ketika Anda memainkannya. Untuk mengaktifkan Mode Permainan untuk permainan individual, tekan Windows + G untuk membuka Bar Permainan saat berada dalam permainan, dan klik ikon "Mode Permainan" di sebelah kanan bilah permainan yang muncul. Kami tidak melihat peningkatan yang besar dengan ciri ini, tetapi patut dicuba. Berdasarkan ujian kami, kami tidak mengesyorkan menggunakan kebanyakan alat "penggalak permainan" pihak ketiga.

Overclock Perkakasan Anda : Sekiranya anda ingin membuat perkakasan yang ada berjalan lebih cepat, anda boleh melakukan overclock. Anda boleh melakukan overclock GPU dan CPU anda, walaupun overclocking GPU akan menjadi lebih penting untuk FPS di kebanyakan permainan. Perhatikan bahawa overclocking menjadikan komputer anda menggunakan lebih banyak tenaga dan berjalan lebih panas, sehingga dapat merosakkan perkakasan anda atau membuat sistem anda tidak stabil ketika overclock.

BERKAITAN: Cara Overclock Kad Grafik Anda untuk Prestasi Permainan yang Lebih Baik

Mulakan semula PC anda : Jika PC anda berjalan dengan perlahan dan FPS anda lebih rendah dari biasa tanpa sebab tertentu, cuba mulakan semula PC anda. Memulakan semula komputer anda dapat menyelesaikan pelbagai masalah.

Tingkatkan Perkakasan Anda : Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan FPS permainan walaupun setelah mengikuti semua petua lain ini, anda boleh memperbaikinya dengan membeli dan memasang pemproses grafik yang lebih pantas — atau hanya mendapatkan PC baru dengan perkakasan yang lebih hebat. Bergantung pada permainan dan perkakasan PC anda, CPU yang lebih cepat atau lebih banyak RAM juga dapat membantu.

BERKAITAN: Cara Meningkatkan dan Memasang Kad Grafik Baru di PC Anda