Cara Mencetak Foto Dari iPhone Anda

Foto digital memang bagus, tetapi kadangkala anda hanya mahukan foto bercetak yang boleh digantung di suatu tempat atau hanya digenggam di tangan anda. Cetak foto terus dari gulungan kamera iPhone anda, sama ada anda mempunyai pencetak foto anda sendiri atau tidak.

Anda boleh melakukannya di rumah dengan pencetak, meminta perkhidmatan mencetaknya dan mengirimkannya kepada anda, atau mencetaknya di perniagaan tempatan yang menawarkan perkhidmatan mencetak foto. Yang anda perlukan hanyalah telefon anda - tidak memerlukan komputer.

Cetak Foto pada Pencetak Anda Sendiri

Mencetak foto sendiri cukup mudah, tetapi mungkin bukan pilihan terbaik kecuali anda merancang untuk mencetak banyak foto secara berkala. Anda tidak mahu menggunakan pencetak lama yang anda miliki dan mencetaknya pada sehelai kertas pencetak biasa. Anda memerlukan pencetak yang direka khas untuk foto dan kertas foto khas untuknya. Kerana ini akan menjadi pencetak inkjet, anda juga perlu membayar harga dakwat pencetak yang tinggi - bukan hanya dakwat hitam, tetapi tinta warna.

BERKAITAN: Cara Mencetak Dari iPad, iPhone, atau iPod Touch

Namun, anda boleh melakukan ini. Sekiranya anda membeli pencetak baru yang membolehkan anda melakukan ini, pastikan anda mendapatkan pencetak yang menyokong "AirPrint" Apple. iPhone dan Mac mempunyai sokongan AirPrint yang terpasang, jadi anda boleh mencetak ke pencetak ini secara tanpa wayar tanpa sebarang persediaan. Sekiranya anda mempunyai pencetak foto lama yang tidak menyokong AirPrint, ada cara untuk menjadikan pencetak disambungkan ke Mac atau PC yang sesuai dengan AirPrint. Anda juga boleh membeli pencetak foto yang dirancang khusus untuk iPhone, tetapi itu sedikit gimik pemasaran - mana-mana pencetak foto berkemampuan AirPrint akan dilakukan.

Sekiranya anda mempunyai pencetak berkemampuan AirPrint yang bagus untuk foto, anda sudah bersedia untuk pergi. Anda hanya perlu membuka aplikasi Foto di iPhone, mengetuk foto, dan mengetuk butang Kongsi di sudut kiri bawah skrin anda. Ketik Cetak dan anda akan dapat mencetaknya. IPhone anda secara automatik akan mengesan dan menyenaraikan pencetak berkemampuan AirPrint yang berdekatan, jadi anda boleh memilih dan mencetaknya.

Cetak Foto dan Pilih Mereka di Kedai Berdekatan

Anda juga dapat menggunakan aplikasi yang memuat naik foto Anda ke bisnis terdekat dengan layanan mencetak foto, yang memungkinkan Anda mengambilnya. Ia seperti pergi ke kedai pemprosesan foto kejiranan beberapa tahun yang lalu - kecuali anda boleh menghantar foto anda ke sana lebih awal. Tidak perlu menurunkan sebilangan filem terlebih dahulu.

Aplikasi Walgreens menawarkan ciri ini, membolehkan anda memesan cetakan foto dari telefon anda dan mengambilnya. Target menawarkan perkhidmatan ini dengan kerjasama Shutterfly. Kedai dengan Kios KODAK - termasuk kedai CVS dan Target - menawarkannya melalui KODAK Kiosk Connect.

Kicksend juga menawarkan fitur ini, menyatukan daftar kedai Walgreens, CVS, dan Target di mana anda boleh memesan cetakan foto dan mengambilnya ke dalam satu aplikasi. Ini adalah kaedah mudah untuk mencari lokasi terdekat dengan anda di mana anda dapat mengambil foto-foto tersebut.

Cetak Foto dan Hantarnya kepada Anda

Tetapi mengapa bersusah payah keluar ke kedai untuk mengambil foto-foto itu? Sekiranya anda tidak terburu-buru, anda boleh memesan cetakan foto dalam talian dan menghantarnya kepada anda.

Aplikasi Kicksend juga menawarkan fitur ini - ia mendorong anda untuk mencetak dan menghantar foto kepada anda dan bukannya mengambilnya. Pilihan lain termasuk FreePrints, yang sebenarnya tidak percuma tetapi mengenakan bayaran untuk penghantaran, SnapFish, dan PostalPix. Anda akan menemui banyak, banyak perkhidmatan mencetak foto pesanan mel lain dengan carian pantas di App Store.

Sekiranya anda berfikir untuk membeli pencetak foto anda sendiri, fikirkanlah terlebih dahulu. Kos pencetak, kertas foto, dan dakwat sangat besar. Anda mungkin lebih baik memesan foto sesekali dalam talian atau mengambilnya di kedai tempatan. Kualiti cetakan juga boleh merosot kecuali jika anda mempunyai pencetak foto berkualiti tinggi dengan dakwat segar.

Kredit Gambar: Maxime Raphael di Flickr