Bagaimana Penyemakan Imbas Persendirian Berfungsi, dan Mengapa Tidak Menawarkan Privasi Lengkap

Penyemakan Imbas Peribadi, Pelayaran InPrivate, Mod Penyamaran - ia mempunyai banyak nama, tetapi ciri asas yang sama di setiap penyemak imbas. Penyemakan imbas peribadi menawarkan beberapa privasi yang lebih baik, tetapi bukan peluru perak yang menjadikan anda benar-benar tanpa nama dalam talian.

Mod Penyemakan Imbas Peribadi mengubah cara penyemak imbas anda, sama ada anda menggunakan Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Apple Safari, Opera atau penyemak imbas lain - tetapi ia tidak mengubah cara tingkah laku orang lain.

Apa yang Biasanya Dilakukan oleh Penyemak Imbas

Apabila anda menyemak imbas secara normal, penyemak imbas web anda menyimpan data mengenai sejarah penyemakan imbas anda. Semasa anda melayari laman web, log penyemak imbas anda yang melayari dalam sejarah penyemak imbas anda, menyimpan kuki dari laman web, dan menyimpan data bentuk yang dapat dilengkapkan secara automatik kemudian. Ia juga menyimpan maklumat lain, seperti sejarah fail yang anda muat turun, kata laluan yang telah anda pilih untuk disimpan, carian yang anda masukkan di bar alamat penyemak imbas anda, dan sekumpulan halaman web untuk mempercepat masa memuat halaman di masa depan ( juga dikenali sebagai cache).

Seseorang yang mempunyai akses ke komputer dan penyemak imbas anda dapat mengetahui maklumat ini kemudian - mungkin dengan memasukkan sesuatu ke dalam bar alamat dan penyemak imbas web anda yang mencadangkan laman web yang anda lawati. Sudah tentu, mereka juga dapat membuka sejarah penyemakan imbas anda dan melihat senarai halaman yang anda lawati.

Anda mungkin dapat mematikan beberapa pengumpulan data ini di penyemak imbas anda, tetapi ini adalah cara kerja tetapan lalai.

Apakah Penyemakan Imbas Peribadi

Apabila anda mengaktifkan mod Penyemakan Imbas Peribadi - juga dikenali sebagai Mod Penyamaran di Google Chrome dan Penjelajahan InPrivate di Internet Explorer - penyemak imbas web anda sama sekali tidak menyimpan maklumat ini. Apabila anda melayari laman web dalam mod penyemakan imbas peribadi, penyemak imbas anda tidak akan menyimpan sejarah, kuki, data bentuk - atau apa sahaja. Beberapa data, seperti kuki, mungkin disimpan selama sesi penyemakan imbas peribadi dan segera dibuang ketika anda menutup penyemak imbas anda.

Semasa mod penyemakan imbas peribadi pertama kali diperkenalkan, laman web dapat mengatasi batasan ini dengan menyimpan kuki menggunakan pemalam penyemak imbas Adobe Flash, tetapi Flash sekarang menyokong penyemakan imbas peribadi dan tidak akan menyimpan data ketika mod penyemakan imbas peribadi diaktifkan.

Penyemakan imbas peribadi juga berfungsi sebagai sesi penyemak imbas yang sepenuhnya terpencil - sebagai contoh, jika anda masuk ke Facebook dalam sesi penyemakan imbas biasa dan membuka tetingkap penyemakan imbas peribadi, anda tidak akan masuk ke Facebook di tetingkap penyemakan imbas peribadi itu. Anda boleh melihat laman web dengan integrasi Facebook di tetingkap penyemakan imbas peribadi tanpa Facebook mengikat lawatan ke profil log masuk anda. Ini juga membolehkan anda menggunakan sesi penyemakan imbas peribadi untuk masuk ke banyak akaun sekaligus - sebagai contoh, anda mungkin log masuk ke akaun Google pada sesi penyemakan imbas biasa dan masuk ke akaun Google lain di tetingkap penyemakan imbas peribadi.

Penyemakan imbas peribadi melindungi anda daripada orang yang mempunyai akses ke komputer anda mengintip sejarah penyemakan imbas anda - penyemak imbas anda tidak akan meninggalkan jejak di komputer anda. Ini juga menghalang laman web menggunakan kuki yang tersimpan di komputer anda untuk melacak lawatan anda. Walau bagaimanapun, penyemakan imbas anda tidak sepenuhnya peribadi dan tanpa nama semasa menggunakan mod penyemakan imbas peribadi.

Ancaman Pada Komputer Anda

Penyemakan Imbas Peribadi menghalang penyemak imbas web anda menyimpan data mengenai anda, tetapi aplikasi ini tidak menghalang aplikasi lain di komputer anda untuk memantau penyemakan imbas anda. Sekiranya anda mempunyai aplikasi logger atau perisian intip yang berjalan di komputer anda, aplikasi tersebut dapat memantau aktiviti penyemakan imbas anda. Beberapa komputer mungkin juga mempunyai perangkat lunak pemantauan khusus yang melacak pelayaran web yang terpasang di dalamnya - penyemakan imbas peribadi tidak akan melindungi anda dari aplikasi jenis kawalan orang tua yang mengambil tangkapan layar pelayaran web atau memantau laman web yang anda akses.

Penyemakan imbas peribadi menghalang orang daripada mengintip penyemakan imbas web anda setelah ia berlaku, tetapi mereka masih dapat mengintip ketika ia berlaku - dengan andaian mereka mempunyai akses ke komputer anda. Sekiranya komputer anda selamat, anda tidak perlu risau.

Pemantauan Rangkaian

Penyemakan imbas peribadi hanya mempengaruhi komputer anda. Penyemak imbas web anda dapat memutuskan untuk tidak menyimpan riwayat aktiviti penyemakan imbas di komputer anda, tetapi tidak dapat memberitahu komputer, pelayan, dan penghala lain untuk melupakan sejarah penyemakan imbas anda. Contohnya, semasa anda melayari laman web, lalu lintas meninggalkan komputer anda dan melalui beberapa sistem lain untuk sampai ke pelayan laman web. Sekiranya anda menggunakan rangkaian korporat atau pendidikan, lalu lintas ini melalui penghala di rangkaian - majikan atau sekolah anda boleh log akses laman web di sini. Walaupun anda menggunakan rangkaian anda sendiri di rumah, permintaan itu melalui penyedia perkhidmatan Internet anda - penyedia Perkhidmatan Internet anda dapat mencatat lalu lintas pada ketika ini. Permintaan itu kemudian sampai ke pelayan laman web itu sendiri, di mana pelayan dapat mencatatkan akses anda.

Penyemakan imbas peribadi tidak menghentikan pembalakan ini. Ia tidak meninggalkan sejarah yang terdapat di komputer anda untuk dilihat oleh orang lain, tetapi sejarah anda selalu boleh - dan biasanya - dicatat di tempat lain.

Sekiranya anda benar-benar mahu melayari laman web tanpa nama, cuba muat turun dan gunakan Tor.