Apakah Perbezaan Antara DDR3 dan DDR4 RAM?

Setelah menggunakan standard DDR3 yang sama selama lapan tahun, pengeluar RAM di mana sahaja telah memulakan proses melancarkan cip memori terbaru mereka dalam bentuk DDR4. Tetapi apa faedah (jika ada) yang DDR4 miliki lebih dari DDR3 dalam aplikasi dunia nyata, dan adakah itu bernilai peningkatan biaya?

Penambahbaikan Teknikal RAM DDR4

Sekarang, terdapat tiga jenis RAM utama yang boleh anda beli untuk PC khusus kelas pengguna: DDR3, DDR3L, dan DDR4.

BERKAITAN: Adakah Memori Menjadi Lebih Lambat jika Menambah Ukuran?

Peningkatan penting utama yang dibuat oleh DDR4 daripada pendahulunya, DDR3, adalah lebih banyak kelajuan dan masa jam yang tersedia, penggunaan kuasa yang lebih rendah, dan penurunan latensi. Dengan DDR3, pilihan untuk kelajuan jam anda (iaitu, seberapa cepat RAM dapat membaca atau menulis data) terutama diarahkan pada salah satu daripada empat pilihan yang berbeza: 1333Mhz, 1600Mhz, 1866Mhz, dan 2133Mhz, dengan 2133Mhz menjadi had maksimum. Konfigurasi 800Mhz dan 1066Mhz secara teknikal masih ada, tetapi sebahagian besarnya telah dihentikan pengeluarannya demi sepupu mereka yang lebih cepat.

DDR4, sebaliknya, sepertinya tidak mempunyai siling pada kelajuan jam sejauh ini, sekurang-kurangnya tidak ada satu pengeluar yang dapat mencapai. Setiap kali ia kelihatan secepat mungkin, orang lain akan menaikkan lagi pertandingan dan menetapkan standard baru dalam prestasi yang melampau. Baru bulan ini, pembuat RAM G.Skill mempamerkan jenama gila baru dengan konfigurasi DDR4 128GB mereka, lengkap dengan empat batang 32GB individu setiap jam hingga 3000Mhz, sementara siri G.Skill TridentZ 8GB sudah mula dijual di rak pada 4266Mhz .

Selanjutnya, sementara penggunaan kuasa untuk kebanyakan tata letak DDR3 akan melayang di mana saja antara 1.5 volt dalam persediaan lalai dan hingga 1.975 volt pada mesin overclock, RAM DDR4 berjalan dengan lebih efisien pada hanya 1.2v, tetapan yang dapat dikurangkan ke dasar 1.05v bergantung pada pengeluar tongkat dan jumlah RAM. Piawai DDR3L membuat kemajuan yang cukup baik di jabatan ini pada 1,35v ("L" adalah singkatan dari "Voltan rendah"), tetapi kecekapan keseluruhan DDR4 membawanya selangkah lebih maju.

BERKAITAN: Bolehkah Saya Menggunakan Dua Jenis RAM DDR3 Dengan Motherboard yang Sama?

Dalam istilah awam, ini bermaksud bahawa kadar pemindahan yang lebih tinggi dapat dicapai dalam DDR4 pada voltan yang lebih rendah, yang setara dengan kestabilan sistem yang lebih besar dari masa ke masa. Ini membantu mengurangkan ancaman RAM anda yang digoreng semasa ujian overclocking, dan mengurangkan tekanan yang mungkin berlaku terutama pada program pengecualian pada mesin secara keseluruhan.

Dorongan terakhir yang dibuat oleh DDR4 melebihi DDR3 adalah had maksimum memori yang dapat disimpannya pada motherboard tunggal. Dalam senario yang terbaik, had maksimum teori konfigurasi DDR3 adalah 128GB, sementara DDR4 dikatakan dapat memaksimumkan empat kali jumlahnya, pada 512GB. Walau bagaimanapun, belum ada sistem yang dapat menunjukkan bahawa kedua-dua persediaan berjaya dalam senario ujian dunia nyata.

Haswell-E lwn Skylake

BERKAITAN: Asas CPU: Beberapa CPU, Core, dan Hyper-Threading Dijelaskan

RAM DDR4 muncul pertama kali tahun lalu sebagai sebahagian daripada pelancaran Haswell-E. Dalam ujian bebas yang dijalankan oleh Anandtech, membandingkan DDR3 hingga DDR4 pada persediaan permainan Haswell yang serasi, perbezaan dunia nyata antara jenis memori yang bersaing hampir tidak ada.

Walaupun Skylake melakukan sejumlah peningkatan daripada Haswell dalam hal aplikasi berat CPU, perbezaan antara DDR3 dan DDR4 masih tidak begitu mencolok. Apabila ujian serupa dijalankan oleh Anandtech dalam GTA V menggunakan pemproses Skylake i7-6700k dan 16GB DDR4 dicatat pada 2133Mhz, sistem ini hanya dapat menyiarkan hasil FPS hanya beberapa titik perpuluhan di atas apa yang dicapai dengan konfigurasi yang sama menggunakan DDR3.

Syukurlah, jurang prestasi dibuat lebih jelas ketika datang ke aplikasi profesional yang menggunakan sistem berasaskan Skylake. Semasa mengerjakan pengekstrakan menggunakan WinRar (proses intensif memori yang terkenal), DDR4 dapat mencatat hasil yang lebih cepat dalam tugas membongkar arkib 1.52GB lengkap dengan pelbagai fail termasuk gambar, perisian, dan video yang dihasilkan dalam 720p.

Untuk mata kasar, peningkatan prestasi ini mungkin kelihatan tidak dapat dilupakan, tetapi apabila berlaku pada senario profesional yang mungkin menjalankan aplikasi seperti ini setiap hari, jumlah masa menunggu yang dijimatkan dengan menggunakan DDR4 dapat sebenarnya mula menambah sesuatu yang penting.

Oleh itu, walaupun Skylake mungkin tidak menawarkan faedah nyata daripada Haswell untuk permainan, jelas bahawa DDR4 masih dapat mencapai sedikit peningkatan berbanding DDR3 bagi sesiapa yang menjalankan lebih banyak aplikasi intensif RAM seperti WinRar atau Photoshop pada salah satu generasi CPU.

Kos DDR4

Seperti teknologi baru yang ada di pasaran, tongkat RAM DDR4 jelas akan lebih mahal daripada rakan sejawat DDR3 mereka. Semasa membandingkan dua model RAM dari pengeluar yang sama, kami mendapati sepasang stik Savage 8GB DDR3 (jumlah 16GB) berjangka hingga 2400Mhz berharga $ 103.99 pada Newegg, sementara pasangan yang sama dalam DDR4 berharga $ 129.99 - itu adalah kenaikan 21%. Perkara itu tidak terlalu mengerikan, tetapi masih lebih mahal. Syukurlah, kos DDR4 telah menurun jauh sepanjang tahun lalu, dan hanya akan terus dilakukan ketika orang mulai menggunakannya secara beramai-ramai.

Namun, perlu diingat bahawa harga ini hanya untuk RAM, dan tidak mengambil kira komponen tambahan yang mungkin perlu anda tambahkan agar sistem anda ditingkatkan untuk keserasian DDR4 penuh. Sekiranya anda menggunakan motherboard yang sudah lapuk atau pemproses yang tidak serasi misalnya (seperti Haswells yang lebih tua atau setara AMD), anda juga perlu meningkatkannya untuk menggunakan RAM DDR4.

Jadi, Adakah Anda Perlu Meningkatkan?

Buat masa ini: tidak betul-betul.

Dalam kes permainan, peningkatan yang dilakukan DDR4 berbanding pendahulunya adalah minimum, paling baik (setakat ini). Nampaknya tidak cukup tajuk AAA di luar sana yang bersedia memanfaatkan sepenuhnya apa yang dapat dilakukan oleh DDR4 sekarang. Walau bagaimanapun, bagi profesional yang bekerja dengan program reka bentuk seperti Photoshop, penurunan latensi dan masa tindak balas dapat memberikan peningkatan yang nyata daripada standard DDR3 dan DDR3L yang kini semakin tua.

Sekiranya perhatian utama semasa membina PC anda yang seterusnya menjadikannya sebagai bukti masa depan, tidak ada banyak alasan yang jelas mengapa anda  tidak memilih DDR4 berbanding DDR3 dalam konfigurasi berasaskan Skylake. Kononnya, jika anda baru-baru ini membina PC dengan DDR3 atau DDR3L menggunakan Haswell - atau anda ingin menjimatkan wang pada binaan baru - kenaikan kos komponen lain mungkin tidak sepadan dengan usaha.

Kredit Imej: Corsair, Kingston, G.Skill, Anandtech