5 Sebab untuk Memasang ROM Android Kustom (dan Mengapa Anda Mungkin Tidak Mahu)

Android adalah sumber terbuka, jadi pembangun dapat mengambil kodnya, menambahkan fitur, dan membuat gambar sistem operasi mereka sendiri untuk telefon dan tablet Android. Banyak geeks Android memasang ROM tersuai seperti itu - tetapi mengapa?

"ROM" bermaksud "memori hanya baca". ROM tersuai menggantikan sistem operasi Android peranti anda - biasanya disimpan dalam memori baca sahaja - dengan versi baru sistem operasi Android. ROM khusus berbeza dengan memperoleh akses root.

Dapatkan Versi Android Terkini

Ini adalah alasan paling popular untuk memasang ROM tersuai. Banyak pengeluar tidak pernah mengemas kini telefon dan tablet Android mereka yang lebih lama atau kemas kini mungkin memakan masa berbulan-bulan untuk mencapai telefon berkat kelewatan pembawa dan pengeluar. Sekiranya anda mempunyai peranti lama yang tidak lagi menerima kemas kini dan anda ingin menjalankan versi Android terkini, ROM khusus hanyalah tiketnya. CyanogenMod adalah ROM yang paling popular untuk tujuan ini - ia mempunyai tweak sendiri, tetapi sistem asasnya serupa dengan versi stok Android yang dibuat oleh Google. Terima kasih kepada CyanogenMod dan ROM tersuai yang lain, banyak peranti lama yang tidak akan dikemas kini secara rasmi dapat menjalankan versi terbaru Android.

Sekiranya peranti anda masih menerima kemas kini tepat pada masanya - terutamanya jika ia adalah peranti Nexus yang dikemas kini Google secara berkala - ROM khusus tidak akan berada di tempat yang sangat menarik.

BERKAITAN: Mengapa Telefon Android Anda Tidak Mendapatkan Kemas Kini Sistem Operasi dan Apa Yang Boleh Anda Lakukan Mengenainya

Gantikan Skin Manufacturer dengan Android Versi Saham

BERKAITAN: Mengapa Android Geeks Membeli Peranti Nexus

Pengilang seperti Samsung dan HTC "mengulit" versi Android mereka, menggantikan penampilan bersih yang dibuat Google dengan penampilan mereka sendiri yang sering lebih berantakan dan kurang padat. Ramai orang tidak menyukai ini tetapi masih mahu menggunakan telefon utama seperti Samsung Galaxy S4 atau HTC One.

Anda tidak boleh beralih dari kulit pengeluar ke tampilan Android stok - pasti, anda boleh mengganti pelancar tanpa memasang ROM khusus dan bahkan tanpa rooting, tetapi tidak ada penghapusan semua penyesuaian yang dipersoalkan yang dibuat oleh pengeluar ke sistem operasi. Untuk mendapatkan tampilan Android stok dan mengganti semua penyesuaian pengeluar dengan sistem Android yang bersih, anda perlu memasang ROM khusus.

Sekiranya anda tidak keberatan dengan kulit peranti anda atau menggunakan peranti Nexus yang sudah dilengkapi dengan sistem Android stok, tidak ada alasan untuk melakukan ini.

Hilangkan Bloatware

BERKAITAN: Bagaimana Pembawa dan Pengilang Membuat Perisian Telefon Android Anda Lebih Buruk

Apabila anda membeli telefon dari pembawa, ia sering disertakan dengan bloatware. Aplikasi NASCAR, aplikasi TV, aplikasi Kenalan yang menyimpan kenalan anda di pelayan pembawa anda dan bukannya di telefon anda - aplikasi ini dapat mengacaukan sistem anda dan membuang ruang cakera. Pengilang malah menambah perisian mereka sendiri sebelum pembawa menggunakannya, jadi anda mempunyai dua syarikat yang masing-masing menambahkan bloatware mereka sendiri ke telefon anda sebelum sampai kepada anda.

Sekiranya anda ingin benar-benar menghapus aplikasi ini dari cakera anda, cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan memasang ROM tersuai. Anda boleh mematikan aplikasi tanpa melakukan rooting, tetapi ini tidak akan mengosongkan ruang cakera yang mereka gunakan.

Tambahkan Ciri Tambahan dan Tweak Sistem

ROM khusus menawarkan ciri yang tidak terdapat di Android stok dan banyak pilihan tweak yang tidak dapat anda dapatkan di tempat lain. Sebagai contoh, ROM tersuai membolehkan anda:

  • Pasang kulit untuk menyesuaikan penampilan keseluruhan sistem operasi Android anda.
  • Sesuaikan menu tetapan pantas yang disertakan Android untuk menambahkan pintasan tetapan yang paling kerap anda gunakan.
  • Jalankan aplikasi dalam mod tablet di telefon, menggunakan antara muka tablet yang lebih lengkap untuk aplikasi tertentu.
  • Overclock peranti anda dengan mudah untuk menjadikannya lebih pantas atau underclock untuk menjadikannya berjalan lebih perlahan sambil menghabiskan lebih banyak hayat bateri.
  • Lumpuhkan amaran kelantangan yang selalu ditunjukkan oleh Android semasa anda meningkatkan kelantangan sistem semasa fon kepala dipasang.
  • Sembunyikan bar navigasi bawah (butang pada skrin) untuk mendapatkan lebih banyak harta tanah skrin.
  • Aktifkan akses root dengan mudah dengan menukar tetapan sistem.

ROM tersuai menawarkan banyak ciri lain - ini hanyalah gambaran ringkas mengenai perkara yang boleh anda lakukan dengan akses tahap rendah tersebut.

BERKAITAN: Lupakan ROM Berkelip: Gunakan Kerangka Xposed untuk Tweak Android Anda

Beberapa tweak ini mungkin dilakukan pada perangkat Android khas dengan penyelesaian seperti Xposed Framework, yang memungkinkan tweak seperti ROM khusus dengan hanya akses root. Walau bagaimanapun, ROM khusus masih dalam pengembangan dan memasukkan ciri-ciri ini dalam satu pakej.

Konfigurasikan Kebenaran Aplikasi

ROM kustom sering kali merangkumi cara untuk menguruskan izin aplikasi Android, sehingga Anda dapat mencegah Facebook menjejak lokasi GPS dan bermain permainan Android tanpa memberikan nombor telefon dan maklumat identiti lain kepada mereka. Fungsi ini muncul di Android 4.3 sebagai panel tetapan tersembunyi, jadi kami hanya berharap dapat muncul dalam versi resmi Android tidak lama lagi.

Sebab untuk Tidak Memasang ROM Android Tersuai

ROM tersuai tidak sempurna dan ia boleh mempunyai kelemahan - bergantung pada ROM, peranti anda, dan seberapa baik ROM menyokongnya. Anda mungkin mengalami:

  • Masalah Hayat Bateri : ROM khusus mungkin tidak dioptimumkan untuk peranti anda dan mungkin menghabiskan bateri lebih cepat daripada ROM rasmi peranti.
  • Masalah Perkakasan : ROM Custom mungkin tidak menyokong setiap perkakasan dalam telefon anda dengan betul, jadi anda mungkin menghadapi pepijat, perkakasan yang tidak berfungsi, atau masalah lain. Sebagai contoh, kamera peranti mungkin tidak mengambil gambar seperti yang dilakukan pada ROM rasminya.
  • Bug : ROM khusus belum diuji oleh pengeluar dan pembawa anda, jadi anda mungkin menghadapi bug lain yang khusus untuk peranti dan ROM anda. Anda juga boleh mengalami ketidakstabilan sistem, dengan aplikasi menutup secara paksa dan telefon dimulakan semula secara rawak.

ROM kustom juga lebih berfungsi daripada hanya membeli peranti dan memilikinya secara rasmi disokong dan dikemas kini oleh syarikat tempat anda membelinya. Itulah sebabnya banyak geeks Android membeli peranti Nexus, yang menerima kemas kini tepat pada masanya dari Google. CyanogenMod cuba mengubahnya dengan menawarkan proses pemasangan yang lebih mudah melalui aplikasi CyanogenMod di Google Play.

BERKAITAN: Cara Flash ROM Baru ke Telefon Android Anda

Sekiranya anda mencari ROM tersuai dan tidak tahu harus bermula dari mana, periksa laman web CyanogenMod dan lihat apakah ia menyokong peranti anda. Anda juga boleh memeriksa forum Pembangun XDA untuk peranti Android anda dan mencari ROM khusus yang dibangunkan khas untuk peranti anda, yang dapat membantu jika anda mempunyai peranti yang kurang biasa. Pastikan anda menjumpai ROM yang kelihatan stabil dan disokong dengan baik jika anda melalui laluan ini.

Kredit Imej: Jon Fingas di Flickr, Johan Larsson di Flickr