Cara Menukar Foto HEIC ke JPG pada iPhone dan iPad

Bermula dengan iOS 11, iPhone dan iPad beralih ke format HEIC / HEIF kecekapan tinggi baru untuk foto. Anda mungkin menyedari ini semasa anda cuba mengeksport foto. Berikut adalah dua cara mudah untuk menukar foto HEIC ke JPG.

Adakah Anda Perlu Menukar?

iOS dan iPadOS cukup pintar dalam menangani penukaran HEIC / HEIF dan JPG / JPEG dengan cepat. Contohnya, apabila anda melampirkan gambar ke aplikasi Mail, atau mengirimkannya melalui aplikasi, gambar tersebut akan dilampirkan sebagai fail JPG. Tetapi ada kalanya ia tidak berfungsi, misalnya, ketika anda membuat foto AirDrop dari iPhone ke Mac anda.

Secara keseluruhan, format HEIC lebih unggul daripada format JPEG. Ia memerlukan lebih sedikit ruang dan menyokong tangkapan warna 16-bit dan bukannya 8-bit. Tetapi ia berfungsi dengan baik sepanjang anda tinggal di ekosistem Apple.

Sekiranya anda juga menggunakan peranti Windows atau Android, atau anda berada dalam situasi di mana anda perlu memastikan bahawa foto anda dalam format JPG, anda boleh menggunakan kaedah berikut. Sekiranya anda ingin beralih kembali ke format JPEG sebagai lalai untuk foto baru, anda boleh mengubah format tangkapan kamera dari aplikasi Tetapan.

BERKAITAN: Cara Membuat iPhone Anda Menggunakan Fail JPG dan MP4 Bukannya HEIF, HEIC, dan HEVC

Cara Menukar Foto HEIC ke JPG Menggunakan Aplikasi Fail

Anda boleh melakukannya dengan betul dari dalam aplikasi Files — tidak diperlukan aplikasi pihak ketiga.

Tindakan mudah menyalin foto dari aplikasi Foto dan menampalnya dalam folder di aplikasi Fail menukar foto dari HEIC ke format JPG.

Pertama, buka aplikasi Files pada iPhone atau iPad anda. Di sini, pilih lokasi "Di iPhone / iPad Saya", atau pilihan penyimpanan awan. (Jika anda memilih lokasi penyimpanan awan, data akan dikira dengan rancangan penyimpanan dalam talian anda, dan foto tidak akan selalu tersedia di luar talian.)

Di sini, ketik dan tahan di kawasan kosong, dan pilih pilihan "Folder Baru" dari pop timbul.

Beri nama folder, dan ketuk butang "Selesai".

Sekarang, buka aplikasi Foto dan arahkan ke album yang mengandungi foto HEIC. Di sini, ketik butang "Pilih" dari bar alat atas.

Sekarang, pilih semua foto yang anda mahu tukar.

Ketuk butang "Kongsi" dari sudut kiri bawah.

Dari lembaran Kongsi, pilih pilihan "Salin Foto".

Foto kini ada di papan keratan anda. Buka aplikasi Files dan arahkan ke folder yang kami buat dalam langkah-langkah di atas.

Di sini, ketik dan tahan di kawasan kosong dan pilih pilihan "Tampal" dari menu pop timbul.

Seketika, anda akan melihat foto HEIC anda muncul di sini, dalam format JPG.

Banyak aplikasi lain dapat menukar gambar HEIC dengan cepat ke fail JPEG di App Store. Sebilangannya mungkin mengandungi iklan atau memerlukan pembayaran. Cari di kedai aplikasi dan anda akan menjumpainya.

Sekiranya anda mempunyai banyak foto HEIC yang tersimpan di Mac anda, anda boleh menggunakan skrip Automator untuk menukarnya dengan cepat ke format JPG.

BERKAITAN: Cara Menukar Imej HEIC ke JPG pada Mac dengan Cara Mudah