Cara Menukar Tetapan Lanjutan Tersembunyi di Mana-mana Penyemak Imbas

Penyemak imbas dipenuhi dengan tetapan dan pilihan, banyak yang tersembunyi. Setiap penyemak imbas mempunyai tempat di mana anda dapat mengubah tetapan lanjutan yang tidak tersedia di tetingkap pilihan standardnya.

Perhatikan bahawa mengubah beberapa tetapan ini dapat mempengaruhi prestasi, kestabilan, atau keselamatan penyemak imbas anda secara negatif. Sebilangan besar tetapan ini disembunyikan kerana alasan.

Google Chrome

Tetapan stabil Google Chrome semuanya terpapar di halaman Tetapannya. Walau bagaimanapun, Chrome mempunyai halaman di mana anda boleh mengubah tetapan eksperimen dan mengaktifkan ciri eksperimen. Pilihan ini boleh berubah atau hilang kapan saja dan tidak boleh dianggap stabil. Mereka boleh menyebabkan masalah serius, jadi anda menggunakannya dengan risiko anda sendiri.

Sekiranya anda ingin melihat dan menyesuaikan tetapan ini, ketik chrome: // flags atau about: flags ke bar alamat Chrome dan tekan Enter.

Sebagai contoh, beberapa tetapan yang anda dapati di sini pada masa ini termasuk kemampuan untuk mengaktifkan pelancar aplikasi gaya OS Chrome pada bar tugas Windows anda ("Tunjukkan Pelancaran Aplikasi Chrome"), menyegerakkan favon anda sebagai sebahagian daripada penyegerakan tab terbuka Chrome ("Aktifkan tab favicon sync"), dan simpan seluruh laman web sebagai fail MTHML tunggal ("Simpan Halaman sebagai MHTML").

Setelah menukar tetapan, anda perlu menghidupkan semula Chrome agar perubahan tersebut berlaku.

Mozilla Firefox

Untuk mengakses tetapan lanjutan Firefox, ketik about: config ke bar alamatnya dan tekan Enter. Anda akan melihat halaman amaran. Perhatikan amaran dengan serius - anda boleh menyebabkan masalah serius dengan profil Firefox anda jika anda tidak tahu apa yang anda lakukan.

Firefox's about: config page sebenarnya menyimpan setiap tetapan Firefox, termasuk tetapan yang dapat dikonfigurasi dalam antara muka grafik dan tetapan untuk sambungan yang anda pasang. Tetapan yang tidak dilipat adalah tetapan lalai, sementara tetapan tebal telah diubah.

Walau bagaimanapun, anda juga akan menemui tetapan tersembunyi yang menarik yang terdapat di sini. Salah satu contoh yang menarik ialah tetapan browser.ctrlTab.previews .

Dengan tetapan ini diaktifkan, anda akan melihat senarai kecil tab terbuka semasa anda menggunakan kekunci panas Ctrl + Tab untuk menukar tab. Senarai pratonton ini hanya muncul apabila anda cukup membuka tab. Ia ditetapkan minimum 7 secara lalai, tetapi anda boleh mengubahnya dengan mengubah tetapan browser.ctrlTab.recentlyUsedLimit .

Anda dapat melihat halaman about: config dengan medan carian, tetapi lebih baik anda mencari senarai menarik mengenai: config tweaks dalam talian. Sekiranya anda menemui tweak yang ingin anda buat, mengubahnya adalah mudah.

internet Explorer

Internet Explorer mempunyai tetapan yang tidak dapat diubah dari antara muka penggunanya, tetapi tidak mudah diakses. Tetapan ini boleh dilakukan dengan mengubah suai dari pendaftaran Windows atau melalui Editor Dasar Kumpulan. Sebilangan besar pilihan ini ditujukan untuk pentadbir sistem untuk mengunci dan menyesuaikan penyebaran IE pada rangkaian.

Sekiranya anda mempunyai Editor Dasar Kumpulan, yang tidak tersedia pada Windows versi Home, anda boleh menggunakannya untuk melihat dan mengubah tetapan IE lanjutan. Untuk membukanya, tekan kekunci Windows, ketik gpedit.msc ke menu Mula (atau di skrin Mula, jika anda menggunakan Windows 8), dan tekan Enter. (Sekiranya Editor Dasar Kumpulan tidak muncul, anda mungkin mempunyai Windows versi Home tanpa Editor Dasar Kumpulan.)

Anda akan mendapat tetapan IE di bawah Templat Pentadbiran \ Komponen Windows \ Internet Explorer.

Sebagai contoh, jika anda terlepas menu File / Edit / View lama, anda boleh mengaktifkannya secara lalai dengan menetapkan bar menu Turn on by default untuk Enabled.

Opera

Untuk mengakses pilihan lanjutan Opera, ketik opera: config ke bar alamat Opera dan tekan Enter. Editor Preferensi Opera berfungsi seperti yang lebih mesra: config.

Seperti penyemak imbas lain, anda akan menemui pelbagai tetapan di Editor Preferences Opera, termasuk kedua-dua tetapan yang tersedia di antara muka standard dan tetapan tersembunyi yang hanya dapat anda ubah dari halaman ini. Anda boleh mencari tetapan menggunakan kotak cari cepat di halaman. Tidak seperti Firefox's about: config page, Opera's opera: config merangkumi petua bantuan terbina dalam yang menerangkan setiap tetapan.

Safari nampaknya tidak memiliki tempat yang setara untuk menyesuaikan tetapan tersembunyi dan lanjutan. Sekiranya tetapan yang ingin anda ubah tidak tersedia di tetingkap pilihan Safari, anda tidak bernasib baik - kecuali jika anda dapat mencari peluasan untuk mengubahnya, tentu saja.