Cara Melumpuhkan Kerosakan Pemain vs Pemain (PVP) Di Minecraft

Sekiranya anda bosan membunuh rakan anda secara tidak sengaja semasa memerangi musuh dari jarak dekat, atau anak-anak anda menjerit kerana salah satunya membunuh 8 yang lain lagi, ini adalah tutorial untuk anda. Teruskan membaca kerana kami menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mematikan kerosakan pemain lawan pemain di Minecraft sekali dan untuk semua.

Mengapa Anda Mahu Melakukan Ini

Sekiranya bertengkar dengan rakan anda dalam pertempuran pulau gaya Lord-of-the-Flies adalah sebab utama anda menikmati bermain Minecraft, ini tentunya bukan tutorial untuk anda. Sekiranya, bagaimanapun, anda adalah salah satu daripada sekian banyak orang yang kesal dengan betapa mudahnya memangkas rakan anda dengan pedang anda dan bukannya zombie yang menyerang pangkalan anda, anda akan menganggapnya berguna.

BERKAITAN: Panduan Orang Tua untuk Minecraft

Lebih jauh lagi, jika anda salah satu daripada banyak ibu bapa yang muak dengan drama ketika salah seorang anak anda secara tidak sengaja (atau sengaja) membunuh anak anda yang lain semasa pengembaraan Minecraft yang gaduh, ini  pasti merupakan tutorial untuk anda. (Sekiranya anda salah satu daripada ibu bapa tersebut, dan anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai permainan yang anak-anak anda obseskan, kami membuat anda dilindungi.)

Mari akhiri api ramah dan bantu menjaga keamanan di dunia blok dan kediaman anda dengan mematikan kerosakan PVP di Minecraft. Kami akan melihat dua teknik untuk mematikan PVP. Yang pertama adalah togol sederhana yang telah tersedia untuk orang yang menjalankan pelayan Minecraft selama berabad-abad; jika anda menjalankan pelayan Minecraft di rumah, kami mencadangkan anda menggunakan kaedah pertama. Yang kedua adalah untuk pemain yang tidak menjalankan pelayan tempatan melainkan menggunakan fitur "buka ke LAN" untuk berkongsi permainan mereka dengan orang-orang di rangkaian tempatan mereka.

Walau apa pun, apabila anda selesai, anda tidak perlu lagi risau untuk menggodam rakan atau anak anda secara tidak sengaja yang memperjuangkan kerosakan PVP.

Cara Melumpuhkan Kerosakan PVP pada Pelayan

Sekiranya anda belum terjun ke dunia menjalankan pelayan Minecraft anda sendiri, dan sebaliknya berkongsi permainan anda dengan rakan dengan membuka permainan Minecraft anda ke LAN, bahagian tutorial ini adalah untuk anda.

Walaupun peminat telah meminta cara mudah untuk menukar PVP dalam permainan LAN tempatan selama bertahun-tahun, tidak ada pertukaran mudah dalam menu tetapan (seperti, misalnya, mengubah tahap kesukaran permainan). Walaupun begitu, ada cara yang sangat pintar untuk merampas ciri dalam permainan yang mungkin tidak anda gunakan untuk mencapai apa yang anda inginkan: mematikan PVP. Trik ini sedikit lebih terlibat daripada togol mudah "pvp = false" yang tersedia untuk pengguna pelayan, tetapi kami fikir anda akan menghargai betapa bijaknya.

Selama bertahun-tahun Minecraft mempunyai ciri "papan skor" yang terpasang di dalamnya. Fungsi ini digunakan hampir sepenuhnya oleh pembuat permainan mini dan kemungkinan anda telah bermain Minecraft sejak awal tanpa melihatnya. Ciri papan skor ini mempunyai dua fungsi yang dapat kita gunakan untuk mematikan kerosakan PVP dalam permainan kita: bendera pasukan dan bendera api ramah. Dengan mengelompokkan semua pemain di permainan tempatan kami menjadi satu pasukan dan kemudian mematikan bendera api persahabatan, kami membuat pasukan di seluruh permainan di mana tidak ada ahli pasukan yang boleh menyakiti anggota pasukan yang lain secara tidak sengaja.

Mulakan permainan LAN anda dan tekan "T" untuk membuka konsol dalam permainan. Berikut adalah arahan tepat yang perlu anda gunakan, dipasangkan dengan penjelasan mengenai apa yang anda capai dengannya. Sebarang teks dalam kurungan adalah pemboleh ubah yang harus anda ubah agar sesuai dengan keadaan anda.

Pertama, jalankan:

/ pasukan papan skor menambah [nama pasukan]

Perintah ini mencipta pasukan. Nama pasukan tidak relevan untuk tujuan kami (tetapi namanya mestilah 16 aksara atau kurang). Sekiranya anda kehilangan nama pasukan yang baik, "minecraft" sesuai dengan rang undang-undang.

Setelah membuat pasukan anda, tambahkan diri anda ke pasukan dengan memasukkan arahan di bawah ini, ganti [teamname]dengan pasukan yang anda buat dan [player]dengan nama pengguna Minecraft anda:

/ pasukan papan skor bergabung dengan [nama pasukan] [pemain]

Ulangi proses ini untuk semua pemain lain. Pemain tidak perlu berada dalam talian semasa anda menggunakan arahan ini, tetapi anda perlu mengetahui nama pengguna mereka.

Akhir sekali, jalankan:

/ pilihan pasukan papan skor [nama pasukan] api ramah salah

Perintah akhir ini menukar tetapan untuk pasukan agar api ramah tidak diaktifkan. Pada ketika ini tidak ada ahli pasukan yang boleh memukul anggota pasukan yang lain secara tidak sengaja dan menangani kerosakan PVP.

Anda perlu menggunakan perintah bergabung untuk menambahkan setiap pemain baru yang menyertai permainan tempatan anda, atau pemain yang tidak berada dalam pasukan kolektif tidak akan kebal terhadap kerosakan PVP (dan masih dapat menangani kerosakan PVP).

Walaupun kaedah ini mempunyai beberapa langkah lagi daripada togol sederhana "pvp = false" yang kita lihat di bahagian berpusatkan server sebelumnya, ia mempunyai satu kelebihan: anda boleh mematikan dan menghidupkan tetapan PVP tanpa memulakan semula pelayan / permainan. Sekiranya anda dan rakan anda memutuskan bahawa sedikit pertengkaran yang ramah, anda boleh dengan mudah mengibarkan bendera "friendlyfire" ke "true", menikmati PVP, dan kemudian mengubahnya kembali ke "false".

Dengan sedikit perubahan, semuanya boleh berada di alam semesta Minecraft anda: tidak lagi membunuh rakan anda secara tidak sengaja semasa anda melawan Ender Dragon dan tidak lagi mendengar anak-anak anda menjerit satu sama lain apabila salah satu dari mereka membawa kapak piksel ke kubah dan kehilangan semua tahap pengalaman mereka.