Cara Menyiarkan Permainan Anda Dalam Talian dengan Steam

Twitch.tv dengan cepat menjadi salah satu destinasi teratas untuk streaming permainan di web, dengan laman web seperti YouTube mengikuti di belakang. Tetapi anda mungkin sudah mempunyai program streaming yang baik di komputer anda: Steam.

Merasakan peluang untuk menubuhkan komuniti streamer sendiri, Valve telah menambah pilihan untuk menyiarkan permainan anda dengan mudah kepada rakan atau sesiapa sahaja yang ingin menonton menggunakan klien Steam sebagai klien streamingnya sendiri. Ini memudahkan pengguna untuk cepat bangun dan streaming hanya dengan beberapa penyesuaian tetapan, dan inilah semua yang perlu anda ketahui untuk memulakan.

Tetapkan Akaun Anda untuk Penstriman

Untuk memulai, buka pengaturan akun Anda dengan mengklik opsi "Steam" di menu, dan memilih "Tetapan" dari menu drop-down.

Seterusnya, cari tab "Penyiaran" dari tetingkap akaun anda, yang disorot di bawah.

Secara lalai, akaun anda akan ditetapkan ke "Penyiaran Dinonaktifkan". Untuk mendayakan penstriman, pilih salah satu daripada tiga pilihan berikut.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Strim Dalam Rumah

Pilihan pertama untuk bagaimana siaran anda dibagikan adalah "Rakan boleh meminta untuk menonton permainan saya". Ini menyekat siaran anda sehingga hanya orang yang ada di senarai rakan anda yang dapat melihat bahawa anda menyiarkan, dan walaupun begitu, mereka harus membuat permintaan dengan anda untuk melihat aliran sebelum ia dibuka pada pelanggan mereka. Selanjutnya adalah pilihan untuk "Rakan dapat menonton permainan saya", yang bermaksud bahawa sesiapa sahaja dalam senarai rakan anda boleh masuk siaran tanpa meminta akses terlebih dahulu.

Terakhir, ada pilihan untuk "Siapa saja dapat menonton permainan saya." Pilihan ini menjadikan siaran anda terbuka kepada umum di halaman "Komuniti Hab" permainan. Sesiapa yang menatal di bahagian "Siaran" di hub permainan akan melihat aliran anda, dan dapat menala tanpa masuk ke senarai rakan anda atau meminta akses terlebih dahulu.

Ubah Tetapan Kualiti dan Lebar Jalur Anda

Sekarang anda sudah bersedia untuk menyiarkan, inilah masanya untuk mengkonfigurasi tetapan aliran yang paling sesuai dengan kelajuan kuasa dan jalur lebar PC anda. Untuk menyesuaikan resolusi video aliran anda, pilih menu drop-down untuk "Dimensi Video".

Terdapat empat pilihan, mulai dari 360p hingga 1080p, dan yang anda pilih akan bergantung pada kekuatan PC permainan anda. Valve belum mengeluarkan panduan keras atau syarat spesifikasi yang anda perlukan untuk menjalankan penyiaran, mungkin kerana pelbagai jenis permainan yang disokong oleh perkhidmatan Steam.

Sebagai contoh, streaming permainan 2D sumber rendah seperti  Terraria  pada 1080p akan mengambil lebih sedikit sumber sistem anda untuk menggerakkan permainan dan siaran pada masa yang sama, jadi mungkin untuk menstrimnya pada 1080p pada mesin yang lebih lama tanpa melambatkan apa sahaja yang turun. Sekiranya anda cuba melakukan perkara yang sama dengan  The Division,  streaming dalam 1080p dengan grafik yang ditetapkan ke Ultra dapat membawa PC yang sama berlutut.

Seterusnya, anda perlu memilih Kadar Maksimum yang akan disiarkan oleh aliran anda. Ini mengawal seberapa banyak lebar jalur internet yang akan digunakan siaran anda untuk mengeluarkan video dari komputer dan ke web, dan ini juga akan menentukan kualiti keseluruhan bagaimana aliran anda kelihatan kepada penonton lain. Sebagai contoh, jika anda melakukan streaming pada dimensi video 1080p tetapi hadkan kadar bit anda kepada hanya 750 kbit / s, walaupun penonton akan melihat tetingkap pada resolusi penuh 1920 x 1080 piksel, kualiti video itu sendiri akan tetap kasar dan pixelated.

Sekiranya anda mempunyai sambungan jalur lebar yang pantas (di mana sahaja di atas 60Mbps), kadar bit maksimum 3500 kbit / s akan baik. Sekiranya anda tidak pasti sama ada sambungan anda cukup pantas, cubalah beberapa bitrate berbeza untuk mencari yang paling sesuai dengan sambungan anda.

Anda boleh menyesuaikan tetapan ini lebih jauh dengan bantuan menu "Optimumkan pengekodan untuk". Tetapan ini memberi anda dua pilihan: Kualiti Terbaik, atau Prestasi Terbaik. Sekali lagi, Valve belum mengeluarkan perincian mengenai bagaimana kedua-dua tetapan ini benar-benar mengubah siaran anda dari aspek perisian, jadi satu-satunya cara untuk mengetahui apa yang paling sesuai adalah mencuba kedua-duanya dan melihat pilihan yang dapat ditangani oleh sistem anda semasa memuat.

Seterusnya, anda boleh memilih tempat tetingkap sembang penonton muncul di tetingkap permainan. Empat pilihan terletak di setiap sudut layar (kiri atas, kanan bawah, dll), atau pilih "Mati" untuk menonaktifkan chat sepenuhnya.

Terakhir, ada pilihan untuk mengawal apa yang dapat dilihat penonton semasa siaran anda disiarkan. Secara lalai Steam hanya akan menyiarkan video dan audio yang berasal dari permainan anda, dan tidak ada yang lain. Sekiranya anda mengklik keluar dari tetingkap permainan semasa siaran, penonton akan melihat mesej "Tolong Berdiri" yang hilang sebaik sahaja anda kembali ke permainan.

Untuk memberi penonton kemampuan untuk melihat atau mendengar kandungan dari tetingkap lain yang aktif di desktop anda, tandai kotak untuk "Rakam video dari semua aplikasi pada mesin ini" dan "Rakam audio dari semua aplikasi pada mesin ini", yang disorot di atas. Dengan dua pilihan ini dipilih, pergerakan yang anda buat di desktop anda di tetingkap lain akan kelihatan sebagai bahagian siaran.

Sediakan Mikrofon Anda untuk Strim

Sudah tentu, streaming tidak begitu menarik jika kita tidak dapat mendengar pengguna di hujung permainan. Untuk mengkonfigurasi tetapan mikrofon anda untuk siaran, mulailah dengan mencentang kotak ke "Rakam mikrofon saya".

Seterusnya, klik pada pautan "Konfigurasi Mikrofon" di sebelah kotak itu. Ini akan membawa anda ke tab "Suara" di Tetapan.

Mengkonfigurasi mikrofon anda di Steam adalah proses yang sama dengan mengkonfigurasinya di Windows dengan betul. Untuk memulakan, klik pada butang "Tukar Peranti", yang akan membawa anda ke panel Kawalan Audio yang terdapat di Windows yang anda buat sekarang.

Sekiranya mikrofon anda dipasang dengan betul, mikrofon akan muncul dalam senarai peranti bunyi yang tersedia.

Klik pada mikrofon yang ingin anda gunakan, dan pilih "OK, saya sudah selesai menukar tetapan" setelah selesai.

BERKAITAN: Cara Menghubungkan Headset ke Laptop, Tablet, atau Telefon Pintar Dengan Jack Audio Tunggal

Akhirnya, ada pilihan untuk menukar antara transmisi suara automatik, dan menggunakan kekunci tekan-untuk-bicara untuk mengaktifkan mikrofon semasa anda mahu bercakap. Pilihan pertama secara automatik mengesan ketika mendengar bunyi dari mikrofon anda, dan merekodkan selagi volume penerimaan didorong melewati ambang tertentu.

Yang kedua hanya akan menghidupkan mikrofon apabila anda menekan kekunci. Untuk menukar kunci mana, klik pada tetapan yang disorot di atas, dan kemudian tekan kekunci yang ingin anda gunakan. Tekan butang "OK", dan semua tetapan anda akan disimpan secara automatik. Sekarang permainan yang anda lancarkan di Steam akan mula disiarkan secara automatik.

Untuk mengesahkan bahawa anda telah mengatur semuanya dengan betul, cari ikon "Langsung" kecil yang muncul di sudut kanan atas permainan anda pada saat dilancarkan. Di sinilah anda akan mendapat maklumat mengenai jumlah penonton yang ditonton, dan apakah audio dari mikrofon anda diambil atau tidak.

Cara Menonton Siaran Permainan Lain

Untuk menonton siaran rakan, cari nama mereka dalam senarai rakan anda, dan klik kanan namanya. Jika penyiaran diaktifkan, pilihan "Tonton Permainan" akan muncul dari menu tarik-turun. Klik ini, dan anda akan dibawa ke aliran mereka di dalam pelanggan Steam.

Untuk melihat siaran awam orang lain yang tidak ada dalam senarai rakan anda, terdapat dua pilihan.

Kaedah yang paling mudah adalah melihat aliran dalam klien Steam itu sendiri. Buka Steam, dan klik pada butang "Komuniti" dari menu di bahagian atas tetingkap.

Pilih "Siaran" dari menu drop-down, dan aliran terbuka yang disiarkan akan dimuat dalam senarai yang boleh digulir.

Sekiranya anda tidak berada di rumah atau tidak mempunyai akses ke pelanggan Steam anda, Valve juga mengadakan siaran di laman web Komuniti Steam. Untuk mengakses siaran awam, klik pautan di sini atau kunjungi URL “//steamcommunity.com/?subsection=broadcasts” di penyemak imbas web.

Setelah siaran dimuat, anda dapat mengubah kualiti aliran dengan mengklik ikon roda gigi di sudut kanan bawah, dan berbual dengan penyiar dengan mengetik di tetingkap sembang yang disorot.

Batasan Penyiaran Steam

Malangnya, Steam masih belum menambahkan sokongan untuk pengguna yang menjalankan klien di Linux atau OSX, walaupun syarikat itu mengatakan ia mempunyai rancangan untuk mengintegrasikan keserasian dengan sistem operasi ini dalam waktu terdekat. Selain itu, permainan penyiaran hanya berfungsi pada akaun Steam yang mempunyai sekurang-kurangnya satu pembelian yang disahkan ($ 5 atau lebih) yang terikat dengan nama pengguna mereka. Ini mengesahkan anda sebagai akaun "tidak terhad", alat yang digunakan oleh Valve untuk mengurangkan penyalahgunaan komuniti.

Terakhir, tidak seperti Twitch.tv, tidak ada pilihan untuk menambahkan hamparan tersuai ke aliran anda. Steam hanya mampu merakam permainan dan sebarang tetingkap / aplikasi yang anda jalankan di sepanjang permainan. Untuk melakukan streaming dengan overlay atau dengan kamera web anda diletakkan di suatu tempat di tingkap, anda lebih baik melakukan streaming dengan program seperti XSplit to Twitch.

Walaupun menonton aliran orang yang bermain permainan video mungkin bukan untuk semua orang, tidak dapat dinafikan ada pasar besar untuknya yang hanya terus berkembang dari hari ke hari. Terima kasih kepada Steam, mengikuti trend ini adalah proses yang mudah, dan memberi anda peluang untuk berkongsi momen permainan kegemaran anda dengan rakan rapat anda atau orang lain yang mungkin mampir untuk menonton.