Cara Menghapus Akaun Pengguna di Windows 7, 8, atau 10

Sekiranya anda mempunyai banyak akaun pengguna di PC Windows yang tidak anda perlukan lagi, mungkin sudah waktunya untuk membersihkannya. Hari ini kita akan melihat cara menghapus akaun pengguna di Windows.

CATATAN: Sekiranya anda menyembunyikan akaun pengguna yang ingin anda padamkan, anda tidak akan dapat menghapusnya kerana tersembunyi sepenuhnya dari mana-mana sahaja. Anda mesti menunjukkan akaun semula sebelum menghapusnya. Anda juga perlu log masuk ke akaun yang mempunyai hak pentadbiran untuk menghapus akaun pengguna. Anda tidak boleh menghapus akaun dari dalam akaun pengguna standard.

Pertama: Sandarkan Data Pengguna, Sekiranya Anda Memerlukannya

Proses menghapus akaun agak mudah, tetapi anda mungkin mahu membuat sandaran fail dan tetapannya sekiranya anda memerlukannya lagi. Tetapan dan data akaun setiap pengguna berada dalam C:\Usersfolder di bawah nama pengguna mereka. Sandarkan folder pengguna ke lokasi lain atau pemacu luaran sebelum menghapus akaun. Ini penting terutamanya untuk Windows 8 dan 10, kerana anda tidak diberikan cara untuk melakukan ini semasa menghapus akaun.

Di Windows 7, anda diberi pilihan untuk menyimpan beberapa (tidak semua) fail sebelum menghapus akaun, seperti yang akan kita bahas nanti dalam artikel ini. Perhatikan bahawa tidak semua folder dari folder pengguna disalin ke folder di desktop, jadi anda mungkin ingin menyandarkan folder pengguna secara manual serta tetapan atau fail lain yang berada di luar folder pengguna untuk memastikan anda memiliki semua yang anda miliki. memerlukan.

Padamkan Akaun Pengguna di Windows 8 atau 10

Untuk menghapus akaun pengguna di Windows 10, klik "Tetapan" pada menu Mula.

CATATAN: Proses ini serupa di 8. Namun, untuk mengakses senarai pengguna yang dapat anda atur atau hapus, cari "akaun pengguna" pada layar Mula dan klik pada "Tambah, hapus, dan kelola akaun pengguna lain" dalam hasil . Kemudian, ikuti arahan bermula dengan skrin Keluarga & pengguna lain di bawah.

Pada tetingkap Tetapan, klik "Akaun".

Klik "Keluarga & pengguna lain" di panel kiri pada skrin Akaun.

Di panel kanan pada skrin Akaun, tatal ke bawah ke bahagian Pengguna lain di mana akaun pengguna lain disenaraikan. Klik pada akaun yang ingin anda padamkan.

Perhatikan bahawa akaun tempatan dilabel seperti itu. Akaun Microsoft akan menyenaraikan nama akaun dengan alamat e-mel di bawahnya.

Klik "Alih Keluar".

Anda akan ditanya sama ada anda mahu menyimpan fail dari pengguna tersebut. Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, anda harus memastikan ada cadangan sekiranya anda memerlukan fail-fail tersebut. Sekiranya anda pasti, klik "Hapus akaun dan data" untuk membuang pengguna dan menghapus data.

Setelah selesai, akaun tersebut tidak akan muncul lagi di skrin log masuk.

Padamkan Akaun Pengguna di Windows 7

Sekiranya anda menjalankan Windows 7, pastikan anda log masuk ke akaun dengan hak pentadbiran.

Untuk menghapus pengguna, ketik user accountsbar carian pada menu Mula dan klik pada "Akaun Pengguna" yang disenaraikan di awal senarai hasil.

Kemudian, klik pautan "Kelola akaun lain" pada layar Buat perubahan pada akaun pengguna anda.

Pada skrin "Pilih akaun yang ingin anda ubah", klik akaun pengguna yang ingin anda hilangkan.

Seterusnya, klik pautan "Padam akaun".

Anda kemudian diberi pilihan untuk memadam fail pengguna atau menyimpannya. Anda mungkin mahu melakukan ini jika mereka memerlukannya untuk mesin lain atau anda mahu menyimpannya sekiranya diperlukan kemudian.

CATATAN: Kami mengesyorkan agar anda membuat sandaran fail dari akaun pengguna secara manual, kerana kaedah ini tidak menyandarkan semuanya.

Klik "Hapus Akaun" pada skrin Konfirmasi Penghapusan untuk menghapus akaun.

Sekiranya anda memilih untuk menyimpan fail, fail tersebut akan dipindahkan dari akaun sebelum akaun tersebut dihapus.

Anda dikembalikan ke layar Pilih akaun yang ingin anda ubah dan akaun yang anda hapus akan hilang. Klik butang "X" di sudut kanan atas tetingkap untuk menutupnya.

Sekiranya anda memilih untuk menyimpan fail tersebut, fail tersebut akan disimpan dalam folder di desktop.

Seperti yang kami sebutkan sebelumnya, tidak semua folder dari folder pengguna disandarkan menggunakan kaedah ini, hanya yang disenaraikan dalam gambar di bawah.

Apabila anda selesai, pengguna tersebut akan hilang dari skrin log masuk.