Cara Menggunakan Rainmeter untuk Menyesuaikan Desktop Windows Anda

Rainmeter adalah aplikasi ringan untuk menyesuaikan desktop Windows anda. Rainmeter berfungsi dengan memasang 'kulit' buatan masyarakat, banyak yang dapat mengubah cara desktop berfungsi dengan widget seperti pelancar aplikasi, RSS dan pembaca e-mel, kalendar, laporan cuaca, dan banyak lagi. Ini sudah ada sejak Windows XP, di mana ia digunakan sebagai alat untuk menampilkan info dasar di desktop, tetapi sejak itu telah mendapat komunitas besar yang telah menghasilkan kulit berkualiti tinggi yang dapat mengubah keseluruhan pengalaman desktop.

Memasang Rainmeter

Rainmeter adalah program sumber terbuka dan boleh dimuat turun dari laman web rasmi mereka. Sekiranya anda mahukan kemas kini terkini, anda juga boleh membuatnya dari kod sumber di repositori Github mereka.

Rainmeter juga boleh dipasang dengan mudah, tetapi tidak digalakkan. Pemasangan standard berfungsi dengan baik.

Pemasangannya mudah, tetapi pastikan "Launch Rainmeter pada permulaan" dicentang, jika tidak, ia mesti dimulakan semula secara manual selepas reboot.

Setelah Rainmeter dipasang, anda akan melihat beberapa perkara baru di desktop anda, memaparkan perkara asas seperti penggunaan cakera dan CPU. Ini adalah kulit lalai Rainmeter.

Untuk pergi ke tetapan Rainmeter, klik kanan pada salah satu kulit dan klik "Urus Kulit". Tetingkap akan muncul menyenaraikan semua kulit anda yang dipasang. Mengklik "Kulit Aktif" akan membolehkan anda menguruskannya secara individu.

Anda boleh mengedit kedudukan dan tetapan setiap kulit. Sekiranya anda ingin membuat tidak boleh diseret, hapus centang "Draggable" dan klik "Klik melalui". Ini juga akan mematikan menu klik kanan, tetapi untungnya Rainmeter menambahkan ikon di bar alat Windows, yang juga membolehkan anda mengakses menu.

Mencari dan Memasang Kulit

Kulit lalai Rainmeter berguna, tetapi agak membosankan. Terdapat banyak laman web untuk memaparkan kulit Rainmeter, termasuk DeviantArt, Customize.org, dan subreddit Rainmeter. Menyusun mengikut "Teratas - Sepanjang Masa" di subreddit menampilkan beberapa kulit dan susun atur terbaik. Kulit dari laman web ini boleh dimuat turun dan dicampur dan sesuai dengan pilihan anda. Sebilangan kulit, seperti Enigma, pada dasarnya adalah keseluruhan suite Rainmeter sendiri.

Untuk memasang kulit, klik dua kali pada fail .rmskin. Tingkap Rainmeter akan muncul membolehkan anda memasang dan mengaktifkan kulit. Untuk beberapa kulit, terdapat banyak ciri yang berbeza, jadi jika anda tidak mahu semuanya dimuatkan sekaligus, hapus centang "Muatkan kulit yang disertakan", dan Rainmeter hanya akan menambahkannya ke dalam senarai kulit anda.

Mengukur Rainmeter

Rainmeter memungkinkan penyesuaian yang luar biasa. Sekiranya anda ingin tangan anda kotor dengan kod di belakang kulit, ia tidak terlalu rumit. Klik kanan pada kulit dan tekan "Edit skin", yang akan memunculkan fail konfigurasi dengan banyak definisi berubah-ubah.

Sebagai contoh, jika anda ingin menukar warna pelek luar jam ini, anda boleh mengedit nilai pemboleh ubah yang mengawalnya. Sebilangan besar kulit mempunyai komen dalam fail konfigurasi, jadi mudah untuk mengetahui apa yang mengawal apa.

Alternatif untuk Rainmeter

Sekiranya anda menggunakan Mac atau Linux, sayangnya anda tidak bernasib baik, kerana tidak ada versi Rainmeter untuk OS X atau Linux. Untuk pengguna Mac, ada Geektool, yang melakukan banyak fungsi dasar yang sama seperti memaparkan info di desktop dan beberapa widget asas, walaupun tidak ada komunitas yang mengikutinya, jadi pilihan untuk kulit terhad. Geektool juga lebih berorientasi pada orang yang biasa dengan baris perintah, kerana ia berjalan hampir sepenuhnya pada skrip bash.