Apakah Fail AZW (Dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .azw adalah format fail yang popular untuk menyimpan eBook untuk barisan eReader dan peranti Amazon Kindle menggunakan aplikasi Kindle. Bersama dengan menyimpan barang-barang seperti penanda halaman, anotasi, dan halaman yang terakhir diketahui, fail AZW biasanya mengandungi perlindungan DRM, atau perlindungan hak cipta, untuk mencegah penyalinan dan penayangan haram.

Apakah Fail AZW?

Fail AZW pertama kali dilancarkan ke peranti Kindle pada tahun 2007; ia berdasarkan format fail MOBI yang dibeli oleh Amazon pada tahun 2005. Walaupun fail AZW didasarkan pada MOBI, fail tersebut mengandungi pemampatan yang lebih baik daripada fail MOBI dan boleh digunakan di Amazon Kindles atau peranti dengan perisian Kindle.

Generasi keempat dan Kindles yang lebih baru menggunakan format AZW3, juga disebut KF8, sementara generasi ketujuh dan kemudian Kindles menggunakan format KFX.

BERKAITAN: Apakah Fail MOBI (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Bagaimana Saya Membuka Satu?

Oleh kerana fail AZW dirancang untuk Kindle, cara termudah untuk membukanya adalah pada peranti Kindle atau dengan aplikasi Kindle pada Windows, Mac, iOS, atau Android.

BERKAITAN: Baca Buku Kindle Di Komputer anda dengan Kindle untuk PC

Sekiranya anda menggunakan Linux, anda harus beralih kepada pembaca pihak ketiga seperti Caliber. Ini adalah aplikasi sumber terbuka yang menawarkan fleksibiliti yang cukup sehingga anda lebih suka menggunakannya pada Windows dan macOS juga. Berkaliber boleh membuka fail AZW, serta banyak format lain.

Yang harus anda lakukan hanyalah membuka program, klik "Tambah Buku", dan kemudian pilih bagaimana anda ingin menambahkan buku anda.

Beberapa pilihan lain ialah menghantar fail tersebut ke Kindle anda menggunakan aplikasi Kirim ke Kindle, menggunakan kabel USB, atau melalui e-mel. Apa sahaja yang dihantar disimpan dalam Dokumen Peribadi Kindle anda dalam talian, di mana ia disimpan dan dipulihkan sejak anda membeli Kindle baru.

BERKAITAN: Cara Menghantar eBook & Dokumen Lain Ke Kindle Anda

Bagaimana Saya Menukar Satu?

Sama seperti format fail lain, anda memerlukan perisian khusus untuk menangani menukar AZW menjadi format yang berbeza. Sekiranya anda cuba mengubah peluasan, anda boleh menggunakan fail yang rosak dan tidak dapat digunakan.

Selain menjadi eReader, Caliber dilengkapi dengan alat penukaran yang berguna yang dapat mengubah mana-mana eBook anda menjadi 16 format yang berbeza. Penukaran dari AZW terlebih dahulu memerlukan fail anda bebas DRM, jadi untuk contoh ini, kami akan menganggap fail anda tidak mempunyai DRM yang berkaitan dengannya.

BERKAITAN: Cara Menghilangkan DRM dari Ebook Kindle Anda untuk Keseronokan dan Pengarkiban Merentas Peranti

Buka Kaliber, pilih buku yang ingin anda tukar, dan kemudian klik "Tukar Buku."

Di tetingkap penukaran yang terbuka, pilih format output yang anda inginkan dan kemudian klik "OK" di bahagian bawah tetingkap.

Fail yang ditukar disimpan di perpustakaan anda pada pemacu tempatan anda. Format yang tersedia dipaparkan di panel pratonton setiap buku.