Cara Menggunakan Mikrofon Headset Mudah Alih Dengan PC Desktop

Anda telah melaburkan banyak wang ke sepasang fon kepala berkualiti dengan mikrofon terpasang untuk telefon anda. Bukankah lebih baik jika anda dapat menggunakannya untuk permainan atau panggilan VOIP di PC desktop anda? Berita baik: Anda boleh.

Halangan besar untuk menggunakan fon kepala atau earbud yang bagus dengan PC desktop ialah kebanyakan desktop bersaiz penuh memisahkan bicu fon kepala dan mikrofon, sementara telefon dan komputer riba menggabungkannya menjadi satu port 3.5mm. Oleh itu, anda boleh memasukkannya ke port audio-out fon kepala desktop dan mendengar atau memasukkannya ke port masuk mikrofon dan menggunakannya untuk bercakap — tetapi, tidak keduanya.

Anda boleh menggunakan Bluetooth jika fon kepala anda memilikinya, tetapi sambungan itu ditujukan untuk peranti mudah alih dan tidak bergantung pada latensi atau kualiti. Nasib baik, fon kepala Bluetooth kelas atas biasanya mempunyai pilihan line-in yang menjadikannya kabel untuk alat yang lebih tua dan masa bateri mati. Kami mencadangkan menggunakannya untuk sebarang aplikasi PC.

Nasib baik, penyelesaian untuk masalah ini adalah mudah. Sekiranya PC anda tidak menawarkan gabungan bicu fon kepala masuk / keluar, anda boleh mendapatkan penyesuai murah yang membagi isyarat menjadi dua: audio yang menuju ke pemacu di fon kepala anda dan audio yang berasal dari mikrofon. Inilah satu di Amazon dengan harga $ 6 untuk keadaan yang tepat ini.

Sebaik sahaja anda mempunyai penyesuai kabel anda, pasangkan fon kepala anda ke port wanita dan port lelaki ke soket yang sesuai di komputer anda. Ini biasanya berkod warna — merah jambu untuk mikrofon, hijau untuk fon kepala atau pembesar suara — jika mereka tidak mempunyai ikon di dekat port. Seterusnya, pilih sumber audio yang betul di Windows, dan anda boleh pergi.

Adaptor ini tidak dijamin 100% berfungsi — terdapat variasi yang cukup di antara fon kepala mudah alih sehingga anda mungkin mengalami pasangan yang tidak sesuai. Tetapi ia cukup murah sehingga tidak menjadi masalah besar jika anda tidak bernasib baik. Sekiranya anda mahukan sesuatu yang lebih dipercayai dengan beberapa kawalan mudah untuk kelantangan dan bisu, anda boleh mendapatkan kad suara USB yang murah. Beberapa model, seperti ini, menambah port gabungan yang kekurangan desktop anda.

Sayang sekali bahawa tidak ada penyelesaian perisian untuk masalah ini, tetapi beberapa dolar untuk beberapa perkakasan tambahan adalah harga yang kecil kerana dapat menggunakan fon kepala anda (dan mikrofon bawaannya) di mana sahaja.

Kredit gambar: Amazon