8 Pemalam Penting untuk mana-mana Pelayan Bukkit

Menjalankan pelayan vanilla Minecraft memang menyeronokkan, tetapi kelebihan sebenar menggunakan Bukkit adalah kemampuan memasang pemalam untuk mengubah permainan. Plugin Bukkit dapat melakukan apa sahaja dari melindungi dunia anda dan menguruskan pelayan besar hingga menambah permainan dan ciri baru, dan kami telah mengumpulkan senarai yang terbaik untuk ditambahkan ke pelayan anda.

BERKAITAN: Cara Menjalankan Server Spigot Minecraft untuk Multiplayer yang Disesuaikan

Sekiranya anda tidak biasa dengan Bukkit, ini adalah garpu yang diubah suai dari pelayan Minecraft rasmi yang dikeluarkan oleh Mojang. Ini memungkinkan pentadbir pelayan mengubah dan melindungi dunia, dan memasang mod sisi pelayan untuk mengubah permainan. Ia juga lebih pantas daripada pelayan rasmi. Versi terbaru Bukkit disebut Spigot, dan anda boleh membacanya di sini.

Memasang Pemalam

Memasang pemalam agak mudah, cuma seret dan lepaskan fail .jar pemalam ke dalam folder 'pemalam' pelayan anda, dan mulakan semula pelayan. Walau bagaimanapun, masalah boleh timbul semasa memasang banyak plugin atau plugin yang tidak serasi. Plugin Bukkit yang lapuk mungkin atau tidak berfungsi. Periksa versi Bukkit mana yang anda jalankan dengan mengetik "/ versi" ke dalam sembang. Selalunya, plugin yang dibina untuk 1.7 akan berfungsi untuk 1.8, tetapi kadangkala tidak. Sebaiknya pasang pemalam hanya satu demi satu sehingga sekiranya berlaku masalah keserasian, anda akan mengetahui yang mana menyebabkannya.

WorldGuard

WorldGuard adalah plugin luas yang melindungi dunia anda. Di luar kotak, ia melindungi dunia anda daripada dimusnahkan oleh raksasa atau pemain baru. Ciri utamanya adalah kemampuan membuat wilayah dan menentukan peraturan di wilayah tersebut. Sebagai contoh, anda boleh menetapkan kawasan untuk memuatkan rumah anda dan menetapkan peraturan permainan untuk wilayah tersebut sehingga tidak ada orang kecuali anda yang boleh masuk ke dalam atau meletakkan blok. Anda juga dapat mengelakkan item seperti TNT digunakan di rantau ini. WorldGuard mempunyai banyak ciri baik dan harus dipasang di mana-mana pelayan awam yang ingin melindungi dirinya daripada pemain yang hanya mahu memusnahkan sesuatu.

WorldGuard boleh dimuat turun dari halaman Bukkit Developer

WorldEdit

BERKAITAN: Jadikan Bangunan di Minecraft Lebih Mudah dengan WorldEdit

WorldEdit adalah yang paling rumit dalam senarai ini, tetapi tidak sukar untuk mengetahui. WorldEdit menjadikan tugas berulang di Minecraft lebih mudah dengan menawarkan alternatif baris perintah. Sebagai contoh, daripada mengisi setiap blok batu di lantai blok 1000, anda boleh memilih sudut lantai dan mengisinya dengan WorldEdit. Ini menjadikan garis besar bangunan untuk projek besar lebih mudah. WorldEdit adalah plugin yang berguna untuk membina projek besar, tetapi jika anda lebih suka membangun dalam survival, plugin ini tidak diperlukan.

WorldEdit boleh dimuat turun dari halaman Bukkit Developer.

Multiverse

Multiverse adalah pemalam yang menambah sokongan untuk pelbagai dunia Minecraft. Dengan Multiverse, anda boleh memuatkan dua puluh dunia Minecraft yang berbeza ke pelayan anda, dan melakukan perjalanan di antara mereka. Ia juga mempunyai perintah untuk menghasilkan dunia baru sepenuhnya. Plugin ini bagus untuk pelayan besar yang memerlukan lebih banyak ruang, atau pelayan kecil yang ingin menambah dunia baru. Plugin Multiverse-Core mengandungi asas-asas untuk plugin tersebut, dan boleh dimuat turun dari halaman Bukkit Developer. Ia mempunyai plugin pendamping, Multiverse-Portals, yang memudahkan perjalanan antara dunia tanpa arahan.

Bilik kebal

Vault adalah pemalam tidak seperti yang lain. Vault menguruskan interaksi antara pemalam, dan sangat penting bagi mana-mana pelayan yang menjalankan banyak pemalam. Vault memberikan plugin penghubung mudah ke sistem izin, sembang, dan ekonomi dan menguruskan sistem ini. Oleh kerana ia adalah API yang berguna, beberapa plugin memerlukan atau memanfaatkannya. Vault bukan pemalam berkilau yang dilengkapi dengan ciri, tetapi ia adalah sesuatu yang diperlukan. Ia boleh dimuat turun dari halaman Pembangun Bukkit.

Sekiranya anda mahukan sistem Ekonomi di pelayan anda, anda memerlukan Vault. Vault menyokong banyak sistem yang popular, termasuk CraftConomy dan iConomy.

bPeruntukan

bPersetujuan berhubungan dengan Vault, dan menguruskan pemain mana yang dapat melaksanakan perintah tertentu. Sebagai contoh, anda boleh memberi pemain kemampuan untuk berubah dari bertahan ke mod kreatif, tetapi bukan kemampuan untuk menggunakan WorldEdit. Terdapat plugin kebenaran lain di luar sana, tetapi bPermissions disokong oleh Vault dan mudah digunakan dalam permainan tanpa mengedit fail pelayan. Ia tersedia untuk dimuat turun dari halaman Pembangun Bukkit.

LaggRemover

LaggRemover adalah plugin utiliti lain yang membantu pelayan berjalan dengan lebih baik dengan membersihkan entiti yang tidak diperlukan dan memunggah potongan yang tidak perlu terus dimuatkan. Ini adalah plugin lain yang tidak berkilat dan berubah permainan, tetapi ia pasti patut dipasang. Ia tersedia untuk dimuat turun dari halaman Pembangun Bukkit.

DynMap

DynMap adalah pemalam hebat yang membuat peta interaktif dunia anda, dapat diakses dari Internet. DynMap sebenarnya menjalankan laman web dari dalam pelayan Minecraft anda, dan anda boleh menyambung ke dalamnya dengan memasukkan alamat IP pelayan Minecraft anda (hanya 'localhost' jika anda menjalankannya dari komputer rumah anda) diikuti dengan ": 8123", nombor port untuk DynMap. DynMap adalah pemalam yang hebat untuk mana-mana pelayan yang mengambil projek bangunan besar, atau pelayan bertahan yang ingin merancang pangkalan, atau hanya melihat dunia Minecraft anda tanpa peta dalam permainan. Ia tersedia untuk dimuat turun dari halaman Pembangun Bukkit.

Warganegara dan Denizen

Citizen dan Denizen adalah dua plugin yang berfungsi dengan baik. Citizens adalah plugin yang menambahkan NPC ke dunia anda dan menyokong add-on untuk menjadikan mereka melakukan tugas yang berbeza. Denizen adalah pemalam yang berkaitan dengan Citizens, tetapi juga berfungsi dengan sendirinya. Denizen adalah bahasa skrip penuh untuk Minecraft. Anda boleh membuat NPC berskrip dengan Warganegara atau melepaskan Warganegara sepenuhnya dan hanya menggunakan Minecraft untuk membuat kod. Citizen dan Denizen tidak digalakkan untuk pengguna Minecraft rata-rata, tetapi jika itu adalah sesuatu yang menarik bagi anda, periksa Citizens dan Denizen.