Cara Menyimpan Halaman Web sebagai PDF di Mozilla Firefox

Kadang-kadang, anda mungkin ingin mengambil salinan laman web tempatan semasa menggunakan Firefox. Nasib baik, ada cara yang berguna untuk menyimpannya dengan mencetak halaman terus ke fail PDF pada Windows 10 dan Mac. Inilah caranya untuk melakukannya.

Cara Menyimpan Halaman Web sebagai PDF pada Windows 10

Pertama, buka Firefox dan arahkan ke halaman yang ingin anda simpan. Klik menu hamburger di sudut kanan atas tetingkap. (Menu hamburger kelihatan seperti tiga garis mendatar.) Pada menu yang muncul, pilih "Cetak."

Pada halaman pratonton cetak yang muncul, klik butang "Cetak" di sudut kiri atas. Dialog Cetak akan dibuka. Di area "Select Printer", pilih "Microsoft Print To PDF." Kemudian klik "Cetak."

Tetingkap baru berjudul "Save Output Print As" akan muncul. Pilih lokasi di mana anda ingin menyimpan PDF, ketik nama fail, dan klik "Simpan."

Fail PDF akan disimpan ke lokasi yang anda pilih. Apabila anda ingin membacanya kemudian, cari di Explorer dan buka.

Teknik yang sama ini juga berfungsi pada aplikasi Windows 10 yang lain. Sekiranya anda ingin menyimpan dokumen dengan mudah sebagai fail PDF, pilih "Microsoft Print To PDF" sebagai pencetak anda, pilih lokasi simpan, dan anda sudah siap.

BERKAITAN: Cara Mencetak ke PDF pada Windows 10

Cara Menyimpan Halaman Web sebagai PDF pada Mac

Sekiranya anda menggunakan Firefox pada Mac, arahkan ke halaman yang ingin anda simpan sebagai fail PDF. Setelah sampai di sana, klik ikon hamburger (tiga garis mendatar) di sudut kanan atas dan pilih "Cetak" di menu yang muncul.

Apabila dialog Cetak muncul, cari menu lungsur kecil berjudul "PDF" di sudut kiri bawah. Klik di atasnya dan pilih "Simpan Sebagai PDF" dari senarai pilihan.

Dalam dialog simpan yang muncul, ketik nama fail untuk PDF, pilih di mana anda ingin menyimpannya, kemudian pilih "Simpan."

PDF laman web akan disimpan di lokasi yang anda pilih. Salah satu perkara paling menarik mengenai Mac ialah anda dapat menyimpan dokumen sebagai PDF dari aplikasi yang menyokong percetakan. Cukup cari menu "Simpan Sebagai PDF" dalam dialog Cetak, pilih lokasi, dan selesai.

BERKAITAN: Cara Mencetak ke PDF pada Mac