Cara Menyimpan Halaman Web di Chrome

Google Chrome membolehkan anda memuat turun halaman web penuh untuk dilihat di luar talian. Anda boleh menyimpan hanya HTML asas atau aset tambahan (seperti gambar) untuk memasang kembali halaman sepenuhnya tanpa memerlukan sambungan internet.

Cara Menyimpan Halaman Web

Teruskan dan aktifkan Chrome, kemudian arahkan ke halaman web yang ingin anda simpan. Klik butang menu, dan kemudian klik pada Lebih banyak Alat> Simpan Halaman Sebagai. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan Ctrl + S (Command + S di macOS) untuk membuka dialog "Simpan sebagai ...".

Pilih folder untuk menyimpan halaman dan kemudian, dari menu drop-down, pilih "Halaman Web, HTML sahaja" atau "Halaman Web, Selesai." Yang pertama menyimpan hanya kandungan penting untuk mengaksesnya nanti (teks dan pemformatan), sementara yang kedua menyimpan semuanya (teks, gambar, dan fail sumber tambahan). Sekiranya anda ingin dapat mengakses halaman penuh di luar talian, pilih pilihan "lengkap".

Halaman web dimuat sama seperti fail lain, dengan kemajuannya di bahagian bawah tetingkap Chrome.

Untuk membuka halaman web, pergi ke folder dan kemudian klik dua kali fail untuk membukanya.

Setelah selesai dengan laman web, anda boleh menghapusnya dengan selamat dari komputer anda.

Cara Membuat Pintasan untuk Halaman Web

Walaupun menyimpan halaman untuk tontonan luar talian sangat bagus untuk artikel yang mungkin ingin anda rujuk kemudian, anda juga dapat membuat pautan cepat ke laman web tertentu secara langsung di desktop anda, yang lebih baik untuk anda ketika online. Ini berfungsi dengan baik untuk aplikasi web yang anda gunakan secara berkala — anda bahkan dapat menyiapkannya agar dapat berjalan di tingkap penuh, sehingga mereka merasa hampir asli.

Jalan pintas ke laman web sama dengan jalan pintas lain yang sudah ada di desktop anda. Perbezaan utama antara membuat jalan pintas dan menyimpan halaman adalah anda akan menggunakan jalan pintas untuk halaman yang selalu anda kunjungi — seperti howtogeek.com — bukan artikel atau halaman statik tertentu yang ingin anda simpan untuk dilihat di luar talian. Sekiranya anda hanya ingin menyimpan halaman untuk akses cepat, anda pasti ingin membuat jalan pintas di desktop anda.

Nyalakan Chrome dan arahkan ke laman web yang ingin anda simpan ke Desktop komputer anda. Klik pada menu> Lebih Banyak Alat> Buat Pintasan.

Beri jalan pintas nama tersuai jika anda mahu. Anda juga boleh mencentang kotak "Buka sebagai tetingkap" untuk membuka laman web di tetingkap yang terpisah dan bukannya penyemak imbas Chrome. Ini akan memaksa halaman dibuka di tetingkap baru tanpa tab, kotak Omnibox, atau penanda halaman. Ia bagus untuk aplikasi web kerana memberi mereka rasa seperti aplikasi yang sangat asli.

Klik "Buat."

Setelah anda mengklik "Buat", ikon baru akan ditambahkan ke desktop anda. Klik dua kali pada ikon untuk pergi ke laman web kegemaran anda dengan serta-merta.

Sekiranya anda cuba mengakses jalan pintas semasa anda berada di luar talian, anda akan menerima ralat dan halaman tidak akan dimuat. Alasan ini berlaku adalah, bukannya menyimpan semua HTML, teks, dan gambar - seperti di bahagian sebelumnya - jalan pintas mengarahkan Chrome ke laman web tertentu yang kemudian dimuat.

Sekiranya anda tidak lagi menggunakan jalan pintas ini untuk mengakses laman web lagi, hapus fail dari desktop anda untuk membebaskan kekacauan di ruang kerja anda.