Kuasai OS Chrome Dengan Pintasan Papan Kekunci Chromebook Ini

Pintasan papan kekunci sangat penting pada mana-mana peranti dengan papan kekunci perkakasan, sama ada anda menggunakan PC Windows, sistem Linux, Mac, atau bahkan Chromebook. OS Chrome dan sistem operasi lain berkongsi beberapa pintasan, tetapi banyak yang unik untuk OS Chrome.

Pastikan juga menggunakan kekunci fungsi di bahagian atas papan kekunci anda. Kekunci ini menggantikan kekunci F1-F12 dengan butang tindakan penyemak imbas dan kawalan perkakasan yang berguna. Anda bahkan boleh menekan kekunci untuk melihat semua tetingkap yang terbuka sekaligus.

Pintasan Khusus Chromebook

Ctrl + Shift + L - Kunci skrin Chromebook anda.

Ctrl + Shift + Q - Keluar dari Chromebook anda. Tekan kombinasi kekunci dua kali untuk berhenti.

Alt + E - Buka menu penyemak imbas Chrome. Ini hanya berfungsi jika tetingkap penyemak imbas Chrome terbuka dan fokus.

Alt + 1-8 - Lancarkan aplikasi yang terdapat di "rak" Chromebar atau bar tugas. Contohnya, Alt + 1 akan melancarkan pintasan aplikasi pertama dari kiri.

Alt + [ - Pasang tetingkap ke sebelah kiri skrin anda.

Alt +]   - Pasang tetingkap ke sebelah kanan skrin anda.

Ctrl + Switcher / F5 - Ambil tangkapan skrin dan simpan ke folder Muat turun anda Kekunci Switcher terletak di tempat kekunci F5 pada papan kekunci standard.

Ctrl + Shift + Switcher / F5 - Ambil tangkapan skrin bahagian skrin. Gunakan kursor untuk memilih bahagian skrin yang ingin anda simpan.

Alt + Search - Toggle Caps Lock. Kekunci Carian mempunyai kaca pembesar di atasnya dan menggantikan kunci Caps Lock pada papan kekunci khas.

Shift + Esc - Lancarkan Pengurus Tugas.

Tetapan Paparan

Ctrl + Shift dan + - Tingkatkan skala layar, menjadikan item tampak lebih besar di layar anda.

Ctrl + Shift dan - - Turunkan skala layar, membuat item kelihatan lebih kecil di layar anda.

Ctrl + Shift dan) - Tetapkan semula skala skrin ke tetapan lalai.

Ctrl + Shift + Refresh / F3 - Putar skrin anda 90 darjah. Kekunci Refresh terletak di mana kunci F3 akan berada pada papan kekunci khas.

Ctrl + Immersive Mode / F4 - Konfigurasikan tetapan paparan apabila monitor luaran disambungkan. Kekunci Mode Immersive terletak di mana kunci F4 akan berada pada papan kekunci khas.

Pintasan Penyemak Imbas Web & Penyuntingan Teks

Chromebook menyokong semua pintasan papan kekunci penyemak imbas web standard yang boleh anda gunakan di Chrome atau penyemak imbas lain pada sistem operasi lain. Sebagai contoh, Ctrl + 1 mengaktifkan tab pertama di tetingkap semasa, sementara Ctrl + 2 mengaktifkan tab kedua. Ctrl + T akan membuka tab baru, sementara Ctrl + W akan menutup tab semasa. Ctrl + L akan memfokuskan bar lokasi supaya anda dapat segera mula menaip carian baru atau alamat laman web. Baca panduan mendalam kami mengenai pintasan papan kekunci penyemak imbas web bersama untuk lebih banyak jalan pintas.

Chrome OS juga menyokong pintasan papan kekunci penyuntingan teks standard yang menyokong sistem operasi lain. Contohnya, anda boleh menekan Ctrl + Backspace untuk menghapus perkataan sebelumnya, menggunakan Ctrl + Z untuk membuat asal, dan menggunakan pintasan Ctrl + X , Ctrl + C , dan Ctrl + V standard untuk Potong, Salin dan Tampal. Rujuk panduan mendalam kami untuk pintasan papan kekunci penyuntingan teks untuk lebih banyak jalan pintas.

BERKAITAN: 47 Pintasan Papan Kekunci yang Berfungsi di Semua Penyemak Imbas Web

Pintasan Papan Kekunci Ultimate

BERKAITAN: Tujuh Trik Chromebook Berguna yang Perlu Anda Ketahui

Tekan Ctrl + Alt +? (atau Ctrl + Alt + / ) untuk membuka lembaran cheat pintasan papan kekunci pada bila-bila masa. Lembaran cheat ini membolehkan anda melihat semua pintasan papan kekunci Chromebook anda. Sama ada anda mencari jalan pintas papan kekunci yang anda lupakan, anda ingin menguasai semua pintasan papan kekunci, atau anda hanya ingin tahu, tindanan ini akan membantu anda menguasai pintasan papan kekunci tersebut.

OS Chrome tidak membenarkan anda membuat pintasan papan kekunci tersuai untuk sebahagian besar tindakan ini. Anda masih boleh membuat pintasan papan kekunci tersuai untuk sambungan atau menggunakan pelanjutan untuk membuat pintasan papan kekunci tersuai untuk tindakan penyemak imbas.

Kredit Gambar: Carol Rucker di Flickr